Joskus vanhasta pitää luopua, jos haluaa jotain uutta ja mielenkiintoista tilalle. Niin kävi Tampereen Fransmannin kohdalla, joka oli maan vanhin toiminnassa oleva Fransmanni-ravintola – kunnes uudet tuulet puhalsivat raikkaamman, modernimman ja aivan ainutlaatuisen Frans & Marien paikalle: nyt keittiössä kokataan annoksia paikallisista raaka-aineista omien kokkien laatimin reseptein.
– Uuden ravintolan myötä saimme myös paljon enemmän vapautta. Voimme suunnitella annoksia itse listallemme ja esimerkiksi käyttää lähituottajien raaka-aineita, ravintolapäällikkö Keijo Lehtola kertoo tyytyväisenä.
– Siirryimme pois päin tukevasta maalaisranskalaisuudesta ja keskitymme nyt keveämpään kaupunkilaisranskalaiseen ruokaan. Pohja on ranskalainen, mutta ruoassa on vaikutteita myös Ranskan naapurimaista.
Listalle on laadittu niin ranskalaisia klassikoita bouillabaisse’sta burgundinpataan ja ylikypsään ankankoipeen kuin mainiosti jaettaviksi sopivia runsaita juusto- sekä leikkele- ja ankanmaksalautasia. Toisaalta mukana on pari hampurilaistakin.
Harjoittelu mukaan lukien 16-vuotiaasta asti ravintolassa työskennellyt, keittiöstä vastaava palvelupäällikkö Teemu Ovaska on iloinen ja tyytyväinen muutokseen.
– Olen todella innoissani uudesta ravintolasta, sillä nyt pääsen itsekin suunnittelemaan annoksia listalle.
Ovaskan käsialaa onkin esimerkiksi epäilemättä yksi kaupungin omaperäisimmistä ja maukkaimmista burgereista, Rievää ja kuhaa Marien tapaan. Siinä on lähileipomosta tullut ohrasämpylä, Näsijärven kuhaa, Comté-juustoa, kevyt limemajoneesi, sahramimarinoitua punasipulia, runsaasti salaattia sekä raputartaria. Annos on runsaudestaan huolimatta raikas.
7-vuotisen työuransa talossa viihtynyt ja työn ohella koko ajan innokkaasti kouluttautunut Ovaska on seuraavaksi menossa maineikkaan suklaatalo Valrhonan suklaakoulutukseen Pohjois-Euroopan vastaavan patissiér-mestarin oppiin. Menun jälkihyvissä onkin käytetty monin paikoin Valrhonan laatusuklaata.
Uudistus Frans & Marie -ravintolaksi on herättänyt joissain kanta-asiakkaissa hienoista huolestuneisuutta, mutta toisaalta raikas uusi ravintola tulee varmasti voittamaan heidän luottamuksensa tiloineen, makuineen ja tuttuine palveluineen. Joitain klassikkoannoksiakin on listalle jätetty. Esimerkiksi äärimmäisen suositusta maksa-annoksesta ei haluttu luopua, mutta nyt se valmistetaan hienostuneen makuisesta vasikanmaksasta.
Frans & Marie soveltuu mainiosti myös yksityistilaisuuksien järjestämiseen palavereista liikelounaisiin ja syntymäpäivistä pieniin hääjuhliin. Suojaisa kabinettitila onkin niihin aivan omiaan.
– Kaikki eivät pidä isoja hääjuhlia, vaan tahtovat juhlistaa pienemmällä seurueella. Käydään ehkä maistraatissa ja halutaan mennä sen jälkeen syömään hyvin. Tämä on sellaiseen hyvä ja ihanan intiimi tila, Original Sokos Hotel Ilveksen hotellinjohtaja Irmeli Puolanne kuvailee.
Ravintolassa käy paljon myös vuosipäivien viettäjiä. Kun samassa rakennuksessa voi myös majoittua luksukkaasti, on juhlapaketti mainio.
Frans & Marie palvelee maanantaista tiistaihin klo 11–22, keskiviikosta lauantaihin klo 11–23 ja sunnuntaisin klo 13–19.
Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy