Kaksikymmenvuotias 2h+k eli tuttavallisemmin Kaksio juhlii kuluvana keväänä pyöreitään. Keittiöön ja baariin jakautunut ravintola sai alkunsa keskieurooppalaistyylisestä delibarista, joka oli lajissaan ensimmäinen Tampereella.

Lihaisassa kanapastassa maistuu suloinen sitruuna kuin Italian auringon alla. Kastikkessa on valkoviiniä, voita ja parmesaania. Annos vuodelta vuodelta 2015. Kuva: Ronja Honko.
Mika Hiltunen laskemassa Karhua hanasta ravintolan alkutaipaleella 16.4.2004. Kuva: Toni Honko, Kohokohdat.fi

Kaksion perustivat useista ravintoloistaan tunnettu Antti Airila ja Oulusta Tampereen ravintolaelämään rantautunut Mika Hiltunen, joka päräytteli ravintolaansa alkuaikoina Vespalla.

Airila ei ollut ensimmäistä kertaa yhteistä kuppilaa kyydissä, sillä hän oli perustamassa ja ohjastamassa muun muassa Wanhaa Postia jo 1990-luvulla.

Hiltusen sekä monen henkilökunnan jäsenenkin urajuuret juontavat puolestaan italialaiseen Il Forno -ravintolaan, joka toi jo 2000-luvun alussa ensimmäisen puu-uunin Tampereelle.

Kaksion tarina tunnelmallisessa 1920-luvulla rakennetussa Suojasen talossa sai Airilan mukaan alkunsa isännöitsijän vihjeestä pitkän etsinnän jälkeen. Remontin yhteydessä ravintolatilan seinien komeat punatiilet paljastettiin esille ja tila sisustettiin tunnelmalliseksi tummaa puuta rakennusmateriaalina hyödyntäen.

Avautuessaan keväällä 2004 Kaksio toi trendikkään ja raikkaan tuulahduksen tamperelaiseen ravintolaelämään, vaikka ravintoloissa saikin tuolloin vielä poltella vapaasti vaikkapa sikareita, joita ravintolassa myös myytiin.

Välimerellisyys oli alusta asti myöhään iltaan kokkaavalle avokeittiölle ominaista, mutta annoksissa oli alkuun enemmän baariruokamaisia vaihtoehtoja. Erikoisuutena Kaksion ruokalistalla oli muun muassa seitsemän erilaista etana-annosta. Ravintolan lämpimät voileivät valmistettiin pitkään valtavasta talon omalla reseptillä leivotusta vuokaleivästä.

Myös pastanystäviä on hellitty Kaksiossa alusta asti. Italialaiset pesto- ja gorgonzolapasta veivät sekä tamperelaisten nälän että kielen mennessään, ja ravintola on edelleen yksi suosituimmista pastaravintoloista Tampereella.

Vappuviikolla 29.4.–4.5. Kaksiossa tarjoillaan muun muassa erikoisruokalistan klassikkoannoksia juomatarjouksilla täydennettynä. Vappuviikon lauantaina asiakkaita ilahduttaa myös livemusiikki kuohuviinitarjoilun siivittämänä.

 

Nykyään pastojen maailmaan voi sukeltaa paitsi keskieurooppalaisten, myös perinteisten suomalaisten makuyhdistelmien kautta.

Keittiöpäällikkö Matti Ollin pitkään vetämä keittiötiimi luottaa edelleen klassikkoannoksiin. Hyvä esimerkki ravintolan ehdottomista klassikoista on Kaksion pippuripihvi, joka ei ole lähdössä listalta minnekään. Lautasilta löytyy myös paljon italialaisia makuja, kuten pasta-annoksia, risottoja sekä italialaisesta keittiöstä tuttuja alku- sekä jälkiruokia.

Kuva: Ronja Honko

Kaksiosta tuli nopeasti suosittu ravintola, vaikka se oli hieman sivussa pääkadulta. Ravintolan kotoisaan tunnelmaan vaikutti eritoten lähiasukkaiden ja kanta-asiakkaiden runsaus. Tyytyväisten paikallisten kautta sana kiiri nopeasti ja nykyään Aleksanterinkadulle löytävät asiakkaat ympäri Suomen ulkomaalaisia turisteja myöden, on ravintolapäällikkö Viik huomannut.

– Monta kertaa illassa kuulee, että ympäri Suomen on asiakkaita, jotka ovat saapuneet meille kavereiden tai jonkun median vinkkaamana. Tampere virkeänä tapahtumakaupunkina vetää väkeä myös, summaa Viik.

Pian kaksioita olikin jo kaksi: keittiö ja baari.

Ravintolapäällikkö Jarno Viik.

Jo ensimmäisen toimintavuotensa jälkeen delibarista tuli täysiverinen ruokaravintola, joka sai pian rinnalleen baarin vihreän naapurioven takana sijainneen akvaariokaupan tilalle. Ulkoseinällä komeili kesällä 2005 valokyltti ”2h+k baari ja keittiö”. 

Seinänaapurista vapautuneisiin tiloihin avattiin vuonna 2005 sisarravintolaksi konstailematon, selkeälinjainen baari, johon kuljettiin eri ovesta.

– Baarin tiloissa toimi aiemmin akvaarioliike, jonka ”kanta-asiakkaat” ovat jo ehtineet kysellä, että missä ne kalat ovat, kertoi Airila vuonna 2005.

Alkuaikoina baarin juomavalikoima oli vahvempien alkoholijuomien osalta tasaisen kattava. Joukosta erottautuivat jonkin verran skotlantilaiset viskit, joita löytyi tuolloin kymmenen eri merkkiä. Nyt 20 vuotta myöhemmin suosikkituotteet ovat vaihtuneet ja viskit vähän väistyneet muiden väkevien tieltä.

– Ginit, kirkkaat alkoholijuomat ja cocktailit ovat nostaneet suosiotaan viime vuosien hitteinä, paljastaa vuodesta 2007 Kaksiossa työskennellyt ja nykyään ravintolapäällikkönä toimiva Jarno Viik.

Siipiä ja lätkää baarin puolella

Keittiön annosvalikoimasta selkeästi erottuvan baarin ruokatarjonta on selkeästi gastrobaarisyötävää, kuten käsintehtyjä burgereita ja siipiä. Nykyisin valikoimassa on myös erilaisia paahdettuja leipiä sekä hot dog -annoksiakin.

Kaksio on monella tavoin peritamperelainen ravintola ja baarin puolella katsotaankin usein lätkää. Varsinainen sporttibaari kyseessä ei ole, mutta etenkin talvikaudella jännittävimpiä pelejä ja matseja kyllä seurataan Ilveksen väriä ylväästi tunnustavan baarin suuresta taulutelevisiosta. Tunnelma on kova varsinkin silloin kun omistajien, Airilan ja Hiltusen rakkaudet Ilves ja Kärpät ottavat kisaa.

Vappuviikolla 29.4.–4.5. Kaksiossa tarjoillaan muun muassa erikoisruokalistan klassikkoannoksia juomatarjouksilla täydennettynä. Vappuviikon lauantaina asiakkaita ilahduttaa myös livemusiikki kuohuviinitarjoilun siivittämänä.

 

2h + k, Aleksanterinkatu 33

Kaksion avoköökistä kimpoilee makuja Italian malliin

2h + k

2h+k Baari