Ravintola Myllärit on uudistanut ruokatuotettaan yhteistyössä keittiömestari Ilkka Isotalon kanssa. À la carte -listasta kokous- ja juhlatilaisuustarjoiluihin venyvä makuvalikoima on Mylläreiden näköinen kokonaisuus ripauksella Isotalon annosmagiaa.

Kun Mylläreiden keittiömestari Darren Elmhirst ilmaisi intonsa muuttaa piakkoin takaisin Englantiin parinkymmenen Suomi-vuoden jälkeen, saivat ravintoloitsijat Hanna ja Santeri Tiitola idean päivittää ravintolan sinänsä mainiosti toiminutta ruokatuotetta. Kehitystyöhön Mylläreiden kanssa saatiin keittiömestari Isotalo.

– Halusimme tuoda entistä enemmän lähiruokaan painottuvaa ja innovatiivista otetta Mylläreihin. Vaikka olemme vanhassa tunnelmallisessa myllyrakennuksessa toimiva klassikko, katseemme on suunnattuna eteenpäin, Hanna Tiitola kuvailee.

Ilkka Isotalo (vas.) on tehnyt uudistusyhteistyötä keittiömestari Darren Elmhirstin vetämän Mylläreiden keittiötiimin kanssa.

Maanlaajuisesti tunnetulla ja muun muassa ravintola C:n keittiömestari-ravintoloitsijana toimineella Isotalolla on paitsi huikeaa ammattiosaamista, myös mittavat lähi- ja pientuottajakontaktit. Näitä kaikkia hyödyntäen Isotalo uudisti ravintolan ruokatarjonnan à la carte -listasta monimuotoisiin kokous- ja yksityistilaisuuksien tarjottaviin asti.

– Mylläreiden ruokatuote oli mielestäni hyvä aikaisemminkin, mutta nyt lähdimme hiukan uudistamaan ja raikastamaan sitä sekä lisäämään käytettävien lähituotteiden määrää, Isotalo kuvailee.

– Ajatuksenani oli tuoda modernia keveyttä vastapainoksi vanhan rakennuksen tiilille ja hirsille. Vaikka rakennus on hyvin vanha, täällä voidaan tarjota uudenaikaista ruokaa.

Lähi- ja pientuottajien antimet näkyvät uudella listalla muun muassa Peevon tilan, Satohuoneen, Tallipihan Suklaapuodin sekä Hauhalan Hanhifarmin ja Mouhijärven Herkkujuustolan tuotteiden muodossa. Pientuottajien raaka-aineita hyödynnetään muutenkin mahdollisuuksien mukaan, mutta Mylläreiden melko suuri menekki asettaa omat haasteensa. Lähikalaa saadaan kyllä runsaasti Nygrenin kautta.

Ruokaa on myös kevennetty, mikä maistuu muun muassa kasviksia monipuolisesti hyödyntävissä lisukkeissa. Esimerkiksi lammasta tarjotaan meiramiöljyllä maustetun kevätkaalin kanssa.

Suurin muutos Isotalon mukaan on kuitenkin tapahtunut raikkausrintamalla.

– Olemme raikastaneet ruokaa muun muassa tuomalla annoksiin mukaan suomalaisten nykyään rakastamia happoja.

Vaikka annoksiin onkin tullut uudenlaisia asioita, ei perinteistä silti ole luovuttu. Esimerkiksi pippuripihviannos on sellainen ravintolan klassikko, joka päätettiin vain päivittää modernimpaan malliin.

– Pippuripihvi tarjoillaan edelleen perinteikkäästi pippurikastikkeen kanssa, mutta uutena lisukkeena on nyt tuoreyrttisalaatti, jossa on retiisiä ja paahdettua broccolinia. Lisäksi pihvi glaseerataaan maustevoilla, mikä tuo lisäaromia.

Isotalo ei myöskään tullut taloon luomaan omannäköistään ruokatuotetta, vaan kuvailee toimineensa pikemminkin avustajan roolissa.

– Olen tuonut esille näkemyksiäni ja kertonut omista hyviksi havaitsemistani tekemisen tavoista. Mylläreiden tiimi puolestaan on saanut sanoa niistä omat ajatuksensa. Jos tulisin ulkopuolisena sanelemaan kuinka asiat tulee mielestäni tehdä, ravintolan oma punainen lanka katoaisi. Uudistus on toteutettu yhteistyössä ja kokonaisuus on Mylläreiden näköinen, Isotalo summaa.

Myös ravintolan toimintoja on uudistettu. Lounas on siirtynyt yläkerrasta alas katutason ravintolasalissa tarjottavaksi, jotta yläkerta saatiin selkeämmin kokous-, tapahtuma- ja yksityistilaisuuskäyttöön. Suurta salia on mahdollista myös rajata erilaisten tilaisuuksien tarpeiden mukaan. Lisäksi yläkertaan saatiin uusi kabinettitila palvelemaan muun muassa lounaskokousryhmiä sekä pieniä juhlaseurueita.

– Yläkerran tiloissa onnistuvat niin noutopöytämuotoiset kuin pöytiin tarjoillutkin menukokonaisuudet. Lisäksi cocktail-tyyliset tilaisuudet onnistuvat mainiosti. Meillä on myös monipuolinen kokoustuotevalikoima, josta voi valita erilaisia kokonaisuuksia ryhmänsä tarpeiden mukaan, Tiitola kuvailee.

KOTISIVUT

Myllärit, Åkerlundinkatu 4