Maifestin aikaan maistellaan Maibowle-juomia. Vihreä väri tulee tuoksumatarasta valmistetusta Waldmeister-siirapista, jota lorautellaan esimerkiksi valkoviinin sekaan.

Gastropub Tuulensuun ravintoloitsijat Anu ja Sami Lappalainen ovat käyneet ammentamassa inspiraatiota Saksan ravintolakulttuurista ja tuoneet Tampereelle tullessaan ruokaisan ja juomaisan Maifestin, kevään ja myös terassikauden alun juhlan. Maifest-menoa on Tuulensuussa 30.4.-12.5., eli juhlistaa voi samalla niin vappua, helatorstaita kuin äitienpäivääkin.

Maifest on tyyliltään hyvin paljon Oktoberfestin kaltainen juhla, vaikkakaan ei niin massiivinen tai kansainvälisesti tunnettu karkelo.

– Maifest juhlistaa kevättä. Talvi on ohitettu, kevät ja uusi satokausi alkamassa. Syksyllä sitten taas juhlitaan sadonkorjuuta ja Oktoberfestiä. Maifest on vähän niin kuin Oktoberfestin pikkuveli tai pikkusisko, kuvailee Lappalainen.

Tuulensuun Maifestissä maistuvat erilaisten lisukkeiden kera tarjottavat perunaletut sekä Waldmeister-siirapilla maustetut Maibowle-juomat. Waldmeisteria Lappalaiset kävivät ostamassa reissuullaan Saksasta, sillä Suomessa moista siirappia ei myydä.

– Olennainen osa Maifestiä on Galium odoratumista eli tuoksumatarasta valmistettu vihreä, aromaattinen ja makea Waldmeister-siirappi. Sitä lorautellaan Saksassa kevään kunniaksi viinin ja oluen sekaan, etenkin valkoviinin ja vaalean lagerin.

Tuulensuun Maifest-ruokariennoissa paistetaan ja maistetaan Saksassa sekä ympäri Eurooppaa suosittuja perunalettuja. Raastettua perunaa ja sipulia sisältäviä suolaisia lettuja voi syödä sellaisenaan tai erilaisten lisukkeiden kanssa. Tuulensuussa lettujen lisukevalikoimaa piisaa smetanasta pekoni-sipulipaistokseen ja sienisalaattiin, kylmäsavulohi-smetanasta piparjuuri-smetanaan sekä omenasoseeseen.

– Saksassa varmaankin tyypillisin tapa syödä perunalettuja on nauttia niitä omenahillon kanssa, paljastaa Lappalainen.

Letun palanpainikkeena voi kulautella Maibowle-juomaa tai valikoida Tuulensuun valtavasta juomavalikoimasta muuta mieleistään lasintäytettä. Tyyli on vapaa, mutta esimerkiksi vahvemmat bock-oluet ovat Lappalaisen mukaan suosittuja Maifest-juomia Saksassa.

Gastropub Tuulensuun juomista vain jäävuoren huippu näkyy ravintolatiloissa. Kuvassa viini- ja olutkellarin aarteita. Kuva: Ronja Honko, Kohokohdat.fi

Kevään 2024 Maifest on ensimmäinen laatuaan Tuulensuussa, mutta Lappalaiset suunnittelevat tapahtumalle jo jatkoa.

– Tarkoitus olisi tehdä tästä toistuva kevään korvan juhla, jolloin tarjotaan perunalettuja.

– Olemme itse asiassa haaveilleet jo vuosia perunalettujen listalle tuomisesta, mutta ne hankaloittaisivat keittiön muuta toimintaa liikaa. Jokainen lettu pitää paistaa tuoreeltaan, että ne ovat rapeita ja hyviä. Nyt Maifestin aikaan paistamme lettuja reippaasti parin viikon ajan. Seuraavan kerran niitä saakin sitten taas ensi vuoden keväällä, lupaa Lappalainen.

Gastropub Tuulensuu, Hämeenpuisto 23

Teksti: Ronja Honko, Kohokohdat.fi