Seurailemme tällä sivulla säännöllisesti sesonkien herkkuja Tampereen ravintoloissa. Jahtikausi on tuonut Tampereen ravintoloiden pöytiin Suomen villin luonnon parhaat lihaisat antimet. Riistakauden 2024 metsäisiä makuja on tarjolla ainakin näissä Tampereen illallisravintoloissa ja gastropubeissa, joilla on intohimoa lähiruokaan ja laadukkaisiin raaka-aineisiin.
Seurailemme syyskaudella aktiivisesti tamperelaisravintoloiden tarjontaa ja tämän jutun tiedot päivitimme viimeksi 30.1.2024.
Riistaliha on luonnonmukaista. Eläin saa elää ja kasvaa vapaana, ja riistalihalla on yhtä pieni hiilijalanjälki kuin itse poimituilla marjoilla ja sienillä.
Riistaruokia Tampereen ravintoloissa
Ravintola Dabbal tuo syksyn villit ja muhevat maut lautasille tuttuun tapaan. Puuhiiligrillaava Dabbal on yksi harvoista tamperelaisista ravintoloista, josta saa aina riistaruokia erityisesti poron muodossa. Paras riistakausi Lapland Hotelsin kaupunkihotellien ravintoloissa alkaa syksyn poroerotteluiden myötä.
Dabbalissa saa aina poroa usealla eri tavalla ja eri ruhonosista valmistettuna. 2024 alkuvuodesta Lapin upein ja aidoin raaka-aine tulee ravintolaan suoraan pohjoisen palkisilta.
Mainitsemisen arvoista on myös ravintolan lihapullissa käytettävä hirvi sekä kala-annoksen villikala Lapista.
PÄIVITETTY 30.1.2024
Maailman parhaat raaka-aineet ja puhtain ilma myös Ravintola Dabbalin ylpeyden aiheita
2Saivo Kitchen & Bar
Dabbalin ohella myös Lapland Hotel Arenan Ravintola Saivo Kitchen & Bar on tullut tutuksi vapaana laiduntaneen poron tarjoilemisesta. Keittiöpäällikkö Mikko Kautto tiimeineen on tuonut alkuvuoden 2024 alkuruokavaihtoehdoksi kekseliään, tapastyylisen Makupalat-nimisen makukokonaisuuden, jonka myötä pääsee myös blinin makuun. Kautto paljastaa, että yllätysmenun mauista löytyy riistakauden raaka-aineina poroa useammassakin annoksessa ja myös umamista riekkoa.
ALKURUOAT
MAKUPALAT
Savutartaletti ja porotartar, Bliniä ja muikunmätiä, Tuulihattu, tuhkaa ja suppilovahvero, Siikaa ja mallasleipää, Kuusenkerkkächeddaria ja hillaa.PÄÄRUOAT
PÄIVÄN PORO
(Muuttuva valmistustapa ja raaka-aine)PORONKÄRISTYS
Poronkäristystä, puikulaperunamuusia, suolakurkkua ja puolukkaa
SAIVO BURGER
Briossisämpylää, puuhiiligrillissä paistettu lappilainen häränlihapihvi, kylmäsavuporoa, savumajo, salaattia, tomaattia,pikkelöityäpunasipulia ja puikulaperunaranskalaisiaYLLÄTYSMENU
Raaka-aineina riekkoa ja poroa
Uudistuneen Lillan Kökin keittiö panostaa puhtaisiin makuihin niin kasvimaalta, järvestä kuin ilmasta ja metsästäkin. Peuranlihaa on saapunut ravintolaan Metsärannan lihalta Punkalaitumelta*.
Kevätkauden 2024 ensimmäisen ruokalistan riista-annokset
RIISTAKÄRISTYSTÄ
Perunapyreetä ja puolukkaa (L, G)PEURANKIELTÄ
Savusärkimajoneesia ja kaprista (L, G)
LUE LISÄÄ RUOKALISTASTA
4Ravintola LiV
Ravintola Liv:n viiden ruokalajin menusta löytyy hirven lihaa rakkaasta naapurimaasta Virosta. Annoksessa on hirven sisäpaistia, joka on ohueksi leikattu ja kääritty rullalle. Rullan sisällä on mustajuurisalaattia. Käärylettä kaunistaa sherrypikkelöidyt suppilovahverot ja porkkana. Lisäksi annoksessa on kurpitsakreemia, friteerattua mustajuurta ja tattiketsuppia.
Tätä annosta on tietojemme mukaan tarjolla, kunnes menu vaihtuu 28.2.2024. Muutoksia menuun on tulossa jo aiemmin, sillä viinitekijäillallisilla 23.-24.2. on jo muutoksia menussa.
LUE MYÖS
Viinintekijä-illallinen Ravintola LiV: Viinitalo Pesquale Pelissero
Ravintola Sasor on alusta asti satsannut laadukkaisiin ja mahdollisuuksien mukaan läheltä saapuviin raaka-aineisiin sekä tarjoillut lautasille riistakauden parhaita raaka-aineita. Ravintolassa kaikki porsaan-, naudan-, peuran- ja hirvenlihat ovat kotimaisia. Vuoden 2024 ensimmäisellä listalla peuraa alkuruokana Porotartarin muodossa.
Porotartar Pikkelöityä karpalo-sipulia, kuusenkerkkämajoneesia ja friteerattuja juureslastuja.
Vaikka belgityylinen Gastropub Tuulensuu ei tule heti ensimmäisenä mieleen kotimaisia riistaruokia tarjoilevana ravintolana, siellä on jo monen vuoden ajan nautiskeltu ravintoloitsija Sami Lappalaisen tuntemilta metsästäjiltä saatua lähiriistaa. Tuulensuussa kokataan saalis aina päästä häntään. Talvisin Urjalasta on säännöllisesti saapunut peuraa ja myös hirveä.
Tällä kertaa peurat ja hirvet tulivat vieläkin lähempää, Valkeakoskelta. Tuulensuun Hirvi-Olutpata -annoksen juomasuosituksena löytyy oluen ystäville vahva luostariolut St. Bernardus Abt 12. Peuraa on tulossa tarjolle myöhemmin kevättalvella.
Hirvi-Olutpata (Carbonade Flamande), Tikkuperunat & Valkosipulimajoneesi
HUOM! Tuulensuussa remontoidaan 11.-18.2. välisenä aikana
7Ravintola Paakari, KANGASALA
Ravintoloitsija-keittiömestari Ilpo Vainio on tunnettul riistaillallisistaan, jotka ovat toteutettu klassinen vanhan liiton tyyliin tarjoten runsaasti ranskalaisia annosklassikoita. Paakari tarjoilee uudella menullaan yhtenä pääruokavaihtoehtona annosta Ylikypsää peuraa, palsternakkaa ja perunaterriiniä. Menun löydät osoitteesta: ravintolapaakari.fi
Ruokalista vaihtuu nopeaan. Sisäpiirin vinkki! Luottometsästäjä on luvannut toimittaa Paakariin pari rusakkoa. Tiedot päivitetty 8.2.2024
8Vaihmalan Hovi, LEMPÄÄLÄ
Vaihmalan Hovin kartano & keittiö sijaitsee Pirkanmaan parhaiden metsästysmaiden keskiössä Lempäälässä ja asiakkaat saavatkin nautiskella loistavista raaka-aineista. Uusi talven ruokalista tuli voimaan helmikuun ensimmäisenä lauantaina.
– Riistaa tällä kertaa vain alkuruuassa Peuraa & pastaa. Annoksessa kartanossa käsin tehdyn pastataikinan sisällä paikallista ylikypsää peuraa, lähimetsistä kerättyä suppilovahveroa, yrttejä ja parmesaania. Annos viimeistellään sesogin mauilla eli appelsiini-rosmariinivoilla ja tottakai parmesaanilla, kertoo keittiömestari Paavo Pekonen.
ALKURUOAT
PEURAA & PASTAA
Ylikypsällä peuralla ja sienellä täytettyä cappellettiä, rosmariini-appelsiinivoita ja parmesaania(Bongattu listalta 4.2.2024)
9Ravintola Myllärit
10Tiiliholvi
Tiiliholvin keittiömestari Pietari Parkkonen on käyttänyt viime vuosina säännöllisesti riistaraaka-aineita sekä à la carte -menullaan että yllätysmenulla. (Kuvassa sorsaa edellisvuosien syysmenulla). Tällä hetkellä ei ole metsäriistaa, mutta alkuvuoden 2024 menulla on fasaania Vanantaan kartanolta. Vaikka kyseessä ei ole varsinaista riistaa, tarhatun fasaanin lihan voi nähdä eettisempänä vaihtoehtona siipikarjalle.
Tarhatun fasaanin lihan voi nähdä eettisempänä vaihtoehtona siipikarjalle.
VANANTAAN KARTANON FASAANIA
Paistettua fasaanin rintaa, karviais-madeirakastiketta, juuripersiljapyreetä, paahdettua selleriä ja salvialla maustettua serranokinkkumurua
Apajan menu on sesonkia kunnioittava, viikon tai kahden välein vaihtuva makumatka. Riista on pyyntikulttuuria arvostavassa Apajassa merkittävässä roolissa. Toinen ravintoloitsijoista, Tuomas Norri on harrastanut metsästystä jo vuosikymmenten ajan.
Hirveä, veriappelsiinia ja luumua
(Bongattu tammikuun listalta 2024. Ravintolan ruokalista ei päivittynyt 4.2.2024)
Uusi keittiömestarivetoinen ravintola Juhannuskylään – Apaja ammentaa sesongeista
12Lisää riistaruokia Tampereen ravintoloissa:
Kun riistasta puhutaan, katse kohoaa nopeasti ylös ravintola Näsinneulaan. Ravintolan käyntikortiksi muodostuneen Finlandia-menun pääruokana ja myös pääruokavaihtoehtona koreilee Kaldoaivin poronvasa, jonka valmistaminen Näsinneulassa onnistuu vankalla kokemuksella.
Tammikuussa 2024 Finlandia-menulla ei poikkeuksellisesti ole riistaa.
Ravintola Heinätorin Heinätorin Menusta löytyy usein syyskaudella pääruokavaihtoehtona peuraa tai poroa. Vuosi 2024 käynnistyi sorsanrinnalla.
Myös Viikinkiravintola Harald on tunnettu riistaherkuistaan. Monimuotoisimman kosketuksen riistan eri makuihin saa valitsemalla Mimirin riistamiekan, johon pujotetaan muun muassa paistettua poron sisäfileetä, pitkään haudutettua hirven entrecotea, riekonrintaa ja hirvimakkaraa.