Finlaysonin Palatsi, paistettua sorsanrintaa, pihlajanmarjakastiketta ja maa-artisokkapyreetä

Kuvat suuremmiksi klikkaamalla!

Finlaysonin Palatsi sykäyttää jälleen komein viinein. Nyt ravintolaan on saatu itävaltalaisen Esterházyn jaloja juomia siemailtaviksi. Niistä löytyy hyviä kumppaneita myös juuri vaihtuneelle syksyiselle kausimenulle, jonka annoksissa maistuvat ravut, riista ja marjat.

Toast skagen tuo ravut nautittaviksi helpossa ja maukkaassa muodossa. Sormiaan ei tarvitse sotkea, voi vaan nauttia. Runsaan pihlajanmarjasadon antimet on hyödynnetty paistetun sorsanrinnan kumppaniksi laaditussa kastikkeessa. Päätöksensä ateria taas saa kotimaisista mustikoista valmistetusta leivoksesta. Syksyinen menu on herkuteltavissa lokakuun loppuun asti.

Moderneja viinejä perinteitä kunnioittaen

Ravintolapäällikkö ja sommelier Ismo Nieminen on onnistunut saamaan Finlaysonin Palatsille usein mielenkiintoisia, laadukkaita sekä harvinaisiakin viinejä. Tällä kertaa hän halusi tuoda tarjolle  Esterházyn aatelissuvun hallinnoiman viinitilan tuotteita. Suku ja sen historia kiinnostaa miestä, ja hän on käynyt myös sen kartanolla tutustumassa.

– Pitkästä historiasta huolimatta Esterházyn tilalla on äärimmäisen nykyaikainen viinivalmistamo, mikä kuvaa tilan viininvalmistusfilosofiaa. Perinteitä kunnioitetaan, mutta viiniä tehdään modernilla otteella. Meillä täällä Finlaysonin Palatsillakin on vanhan aatelissuvun perinteitä. Siksikin nämä viinit sopivat mielestäni tyyliimme hyvin, Ismo kuvaillee.

Viininviljely tilalla aloitettiin 1700-luvulla, kun yksi suvun prinsseistä avioitui burgundilaisen kreivittären kanssa. Morsian toi mukanaan Pinot Noir -köynnöksiä. Keskiajalle juurensa kurkottava Esterházyn aatelissuku on ollut viinien lisäksi tunnettu kulttuurin arvostamisesta ja tukemisesta. Joseph Haydn asui musiikin täyttämässä linnassa ja toimi sen pääkapellimestarina. Osan palkasta hän halusi talon viineinä. Esterházyn viinien ystäviin kuuluivat myös niin keisarinna Maria Theresia kuin von Goethekin. Goethe kutsui kulttuuria kukkivaa palatsia Keijujen taloksi.

Menu 42e

Toast skagen jokiravunpyrstöistä
Estoras Sauvignon Blanc 2011 9,20e/16cl

Paistettua sorsanrintaa, pihlajanmarjakastiketta ja maa-artisokkapyreetä
Estoras Blaufränkisch-Merlot-Cabernet 2009 9,40e/16cl

Mustikkaleivos
Esterházy Beerenauslese Cuvee 2010 8e/8cl

 

Menu on voimassa lokakuun loppuun asti.

 

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy