Sami Vaahtikari on tarttunut itse ideoimansa seiloribaarin ruoriin. Sailor’s Bar & Grill yhdistää merimiesbaarin perinteiseen ja kursailemattomaan grilliruokaan. Vahva visio baarin tyylilajista on vellonut Vaahtikarin mielessä pitkään.

Tampere on saanut merimiehen luotsaaman merimiesbaarin, joka vastaa niin romminjanoisten kuin grilliruoannälkäisten haikeaan huutoon. Sailor’s Bar & Grill kun tarjoaa kumpaakin. Ja paljon muuta aidossa merimieskapakkatunnelmassa aivan kaupungin ytimessä.

Niin Tampereen laatubaareissa kuin maailman merilläkin vaikuttanut Sami Vaahtikari on tarttunut itse ideoimansa seiloribaarin ruoriin. Merellinen Sailor’s Bar & Grill yhdistää merimiesbaarin perinteiseen ja kursailemattomaan grilliruokaan. Vahva visio baarin tyylilajista on vellonut Vaahtikarin mielessä pitkään.

– Nyt tuli oikea aika toteuttaa se idea, kun sain Vinoteca Oy:n Sami Lappalaiselta vapaat kädet tehdä tästä omannäköinen baari, kertoo antaumuksella työhönsä suhtautuva Vaahtikari tyytyväisenä.

Sailor’sin seinät ja hyllyt ovat täynnä meriaiheisia tauluja, valokuvia sekä tavaroita, joita on saatu baariin merenkävijöiden kokoelmista.

Sailor’sin seinät ja hyllyt tyrskyävät merenkulkuteemaisia asioita. Tavallisesta rekvisiitasta ei kuitenkaan ole kyse, sillä kaikkien tavaroiden takana piilee todellisia tarinoita. Vaahtikarin ei ole tarvinnut esineitä metsästää, sillä kun tieto baarin avaamisesta saavutti kollegat Vaahtikarin ylläpitämässä Facebookin merimiesyhteisöryhmässä, halusi moni lahjoittaa baarin sisustukseksi ja keskustelun sytyttäjiksi omia muistojaan maailman meriltä. Niitä virtaa Sailor’siin jatkuvasti, joten myös tila elää jatkuvasti.

– Baari ei tavallaan tule ikinä valmiiksi, tuumaa vanhaa, entiseltä merimieheltä tullutta Barbadoksen karttaa kehyksiin sovitteleva Vaahtikari.

– Eikä merimieskapakka vaadi merta viereensä. Merimieskapakan tekevät ihmiset, tunnelma ja tarinat. Sitä paitsi Tampereella asuu paljon päällystöä ja miehistöä, koska täällä on niin hyvät kulkuyhteydet, Vaahtikari toteaa ja paljastaa samaan syssyyn monien merimiesten ja -naisten jo paikan päälle löytäneenkin.

Sami Vaahtikari kädet tanakasti ruorissa ja katse tiiviisti horisontissa. Vahva päätös merimieheksi ryhtymisestä syttyi 8 vuoden iässä. Kuva: Sami Vaahtikarin kuva-arkisto.

Meri on vetänyt Vaahtikaria puoleensa ihan pikkupojasta saakka.

– Olen päättänyt jo 8-vuotiaana, että lähden merille, mies valottaa ja näyttää kuvaa itsestään ruoripuuhissa päätöksen lukittumisen ajoilta.

Ravintola-alalle Vaahtikari suuntautuikin alunperin siitä syystä, että merille lähtö ei nuorukaisena ihan oitis onnistunut.

– Aloitin 1990-luvun alkupuolella parin hanan paikallispubissa Pirkkalassa ja siirryin sieltä keskustan baareihin töihin. Sitten lähdin Raumalle merenkulkualan oppilaitokseen. Olisin lähtenyt jo aikaisemminkin, mutta vanhemmat eivät suostuneet laittamaan puumerkkiään hakupapereihin, joten jouduin vähän aikaa odottelemaan, mies virnistää.

– Ensin seilasin miehistössä ja sitten opiskelin perämieheksi.

Työt baareissa ja merillä ovat kulkeneet käsi kädessä Vaahtikarin elämässä vuosien kuluessa.

– Olen tehnyt baarihommia opiskeluaikana ja aina vapaa-aikoina. Merimiehillä kun on kohtuullisen pitkät vapaat, Vaahtikari kertoo.

Nyt on sitten seilattu pisteeseen, joka yhdistää meren ja baarityön aivan uudella tavalla. Ja vaikka baarin teema sekä tarina pitkään harkittuine puitteineen tärkeitä ovatkin, on kaiken lähtökohta kuitenkin hyvä ja huomioiva palvelu. Vaahtikari kuvailee Sailor’sia vanhan koulun paikaksi, jonka baaritiskillä voi jutustellen jakaa arkisiakin asioita henkilökunnan kanssa.

– Seiniä saa rahalla, mutta hyvää palvelua ei saa kuin tekemällä, tiivistää Vaahtikari osuvasti.

Laadukkaita rommeja, sopuhintaisia viinejä sekä oluita

Sailor’sissa on sopuhintainen, vaihtuvainen viinivalikoima ja varsin mukavasti myös oluita. Leimallisin juomatuote on kuitenkin hyvä rommi.

– Rommi on ollut sydäntäni lähellä jo pitkään. Viski-orientoituneita baareja Suomessa piisaa, mutta mielestäni rommeja nostetaan esille mielestäni turhan vähän. Niissä on huikea makumaailma ja ne ovat hinnaltaan viskejä helpommin lähestyttäviä, kun mennään vanhempiin tuotteisiin.

– Rommit ovat myös hauska tapa tehdä pientä makumatkaa maailmalla, koska rommia valmistetaan käytännössä joka paikassa, Vaahtikari kertoo.

Esimerkiksi saarihyppely saa aivan uusia ulottuvuuksia, jos sen tekee rommeja maistellen. Valmistustahan löytyy Kuubasta, Mauritiukselta, Barbadokselta ja pienimmiltäkin Karibian saarilta – aina kotoisalle Ahvenanmaalle asti. Vaahtikari vinkkaakin, että rommit ovat vähintään yhtä mielenkiintoisia harrastajan kotikokoelman kohteita kuin viskit.

Rommipullojen ja sikarirasioiden taustalla poseeraava vanha Barbadoksen kartta on saatu baarin komistukseksi vanhan merimiehen kokoelmista. Sisustus elää koko ajan uusien merellisten esineiden myötä.

Vaikka maailman merten ja mannerten rommimäärä saakin silmät suitsirenkaiksi, on Sailor’sissa laatu ja juomien mielenkiintoisuus kuitenkin määrää tärkeämpi kriteeri.

– Tässä ei ole kyse määrästä, vaan pikemminkin siitä, että kun löytyy laadukas ja mielenkiintoinen rommi, otamme sen valikoimaan. Kun se alkaa olla lopussa, etsitään toinen tilalle. Valikoima kyllä kasvaakin ajan kanssa, kun kiinnostavia tuotteita löytyy, Vaahtikari kuvailee.

Sailor’siin voi vallan mainiosti suunnata maistelemaan erilaisia rommeja hyvinkin pieninä annoksina. Useampaampaankin rommiyksilöön voi siis uppoutua tulematta täyteen seiliin.

Sailor’sista saa ostaa ruoan lisäksi mukaan myös kaappikylmää olutta 5,5%:n vahvuuteen asti. – Jos haluaa mukaan vaikka fish ’n’ chipsit kunnon lagerilla, niin se onnistuu. Meiltä on haettu paljon juomia ja ruokia myös esimerkiksi läheisille saunoille, Sami Vaahtikari kertoo.

Perinteisiä grilliruokamakuja meiltä ja maailmalta

Matkoiltaan maailman merillä ja satamissa Vaahtikari on noukkinut erityisesti ruokaideoita, jotka tulevat näkymään listalla esimerkiksi vaihtuvina erikoisannoksina. Kaikki ruoka tulee kuitenkin pysyttäytymään tiukasti grilliruokasektorilla, yksinkertaisissa mutta hyvin valmistetuissa syötäväisissä.

– Halusimme tarjota perinteistä grilliruokaa, jotain ihan muuta kuin pizzaa tai kebabia. Grillit ovat katoavaa kansanperinnettä. Moni ihminen keskustassa kaipaa esimerkiksi kunnon makkaraperunoita. Tästä sai kävellä ainakin pari kilometriä suuntaansa, ennen kuin sellaiset löysi.

Sailor’s grillaa aivan kaupungin ytimessä, Triumphin talossa Koskikeskusta vastapäätä.

Ideoita baarin tarjontaan on ammennettu moninaisilta merellisiltä työmatkoilta ja lukuisista eri maailmankolkista. Kuten esimerkiksi Dakarista, Senegalista. Kuva: Sami Vaahtikarin kuva-arkisto

Sailor’sista saa ruokaa myös mukaan, joten annoksia voi tulla nappaamaan mukaan kunnon snagarimeiningillä niin kotiin ilta- tai yöpalaksi kuin vaikkapa saunaillanviettoon. Keittiö on auki pilkkuun asti. Ja jos paikalle saapuu ennen klo 21, voi mukaan napata grilliruoan lisäksi myös olutta.

– Jos haluaa mukaan vaikka fish & chipsit kunnon lagerilla, niin se onnistuu. Meiltä on haettu paljon juomia ja ruokia myös esimerkiksi läheisille saunoille, Vaahtikari kertoo.

Samasta talostakin löytyy saunayhteistyökumppani. Varauksen voi operoida vaikka Sailor’sista käsin ja maksu onnistuu tarvittaessa per nokka. Ja halutessaan koko baarinkin voi varata yksityiskäyttöön. Puheenaiheita porukalta ei varmasti tule puuttumaan, kun baarin hyllyille ja seinille silmäilee. Vaahtikari valottaa varmasti tarinoita taulujen ja tavaroiden takaa – sekä grillaa lautasille ja kaataa laseihin nautittavaa.

Sailor’s Bar & Grill, Hatanpään valtatie 4

KOTISIVUT

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

Fish & chips on makkaraperunoiden ohella Sailor’sin suosituimpia syötäväisiä. Kyytipojaksi uppoaa vaikkapa perinteikäs König Pilsener alias Köpi.