Chimay Tuulensuu
Trappist-oluet ovat maailman arvostetuimpia oluita. Chimay on trappistiluostaripanimoista tuotannoltaan suurin.

Trappist-oluet ovat maailman arvostetuimpia oluita. Nyt on erityisen otollinen aika sujauttaa suupielet Trappist-olutlasille, sillä belgialaisen Chimayn mallasjuoma virtaa Gastropub Tuulensuussa entistä vuolaammin noin kolmisen viikon ajan.

Chimay on trappistiluostaripanimoista tuotannoltaan suurin ja sen oluita on aina Tuulensuun valikoimassa, mutta nyt kyseisiä oluita on entistä massiivisemmin tarjolla. Chimay virtaa Tuulensuussa niin hanasta kuin pullostakin. Pulloja on vieläpä valittavissa kahta eri kokoa. Pienen ja ison pullon oluella on pieni mutta selvä makuero, joka johtuu nimenomaan pakkausmuodosta.

– Chimayn oluita on saatavilla sekä pienessä että isossa pullossa. Ne ovat sama tuote, mutta koska suuri pullo suljetaan oikealla korkilla, se kypsyy paremmin. Myös pullon koolla on merkitystä. Yleensä pieniä pulloja juodaan sitä mukaa kuin niitä täytetäänkin, mutta isoja yleensä kypsytellään jonkin aikaa, Sami Lappalainen kuvailee.

Jos Tuulensuuhun suuntaa kaverin kanssa, kannattaa maistella isompi pullollinen vaikka kahteen pekkaan tai seurueen kesken.

Chimayn juustoja oluen kaveriksi

Chimayn luostarilla valmistetaan oluiden lisäksi juustoja, joita on myös Tuulensuussa myynnissä kolmea eri pestykuorista sortimenttia. Juustoja siis pestään kypsymisen aikana suolavedellä, jolloin juusto imee suolaa itseensä ja sen pintaan kehittyy sopiva bakteerikanta. Yksi juustoista on ns. tavallinen, pelkällä suolavedellä pesty versio. Kaksi muuta juustoa on pesty oluen ja suolaveden sekoituksella. Sinisen juuston pesuun on käytetty Chimayn vahvinta olutta. Jokaiseen juusto juustoon tulee ihan oma arominsa pesun myötä. Sanomattakin on selvää, että Chimayn juustot ja oluet sopivat loistokkaasti yhteen.

– Trappist-olut sopii maisteltavaksi sellaisenaan tai nimenomaan hyvien juustojen kanssa, Sami toteaakin.

Trappist-oluet ovat himotuimpia mallasherkkuja

Tunnetuimpia luostarioluita ovat juuri trappistioluet, jotka ovat saaneet nimisuojan.Trappist-nimeä ei saa käyttää kuin sisterssiläisten trappistiluostareiden munkkien valvonnassa tehdystä luostarioluesta. Lisävaatimuksena on, että panimo sijaitsee luostarin muurien sisäpuolella ja on luostarin omistuksessa, munkit osallistuvat oluen valmistukseen ja tuotto käytetään luostarin ylläpitoon sekä hyväntekeväisyyteen. Trappist-nimeen oikeutettuja luostareita on tällä hetkellä 10, joista 6 sijaitsee Belgiassa, kaksi Hollannissa, yksi Itävallassa ja tuoreimpana tapauksena yksi Yhdysvalloissa. Sami on käynyt itse Achelin, Orvalin, Westmallen, Westvleterenin ja La Trappen luostaripanimoilla ostosreissuillaan. Chimeyn luostarin tiloihin ei pääse, mutta sen majatalossa Sami on seurueineen oluenhakureissulla yöpynyt.

LUE LISÄÄ: Siivet ja Sarvet – Olutnoviisin mystiset mieliteot eli napakasti luostarioluiden pauloissa

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY


[include]a_tuulensuu.php[/include]


LUE MYÖS

Gastropub Tuulensuu on suosittu ravintola Tampereella.

[SUNNUNTAISIN] Tuulensuun klassikkosunnuntait vaihtuvin klassikkoannoksin

Gastropub Tuulensuu nostaa joka sunnuntai esille jonkun klassikkoannoksen Euroopan keittiöistä, mutta myös kansainvälisiä makulegendoja. Tarjolle tulee sellaisia annoksia, joita syystä tai toisesta olisi liian...
Pinot Noir -viikot Tampereella

[20.5.-2.6.] Riesling & Co -viikot 2024 Tampereella

Rapsakat saksalaiset viinit piristävät 60 huippuravintolassa ympäri Suomen. Tampereelta on mukana tällä kertaa kahdeksan ravintolaa: Gastropub Tuulensuu, Ravintola Näsinneula, Ravitsemisliike Aisti, Sasor Restaurant &...

Aikuisten joulukalenteri Gastropub Tuulensuusta – 24 eri olutta joulun odotukseen

Jokasyksyiseen tapaan Gastropub Tuulensuussa nautitaan juustoviikoista.