Heinätori

Heinätori

Pyynikintorin vanha vaakahuone täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Sen kunniaksi Heinätorille laaditaan juhlamenu, joka on voimassa 26.3. alkaen. Ravintoloitsija Lauri Väänänen on operoinut reseptien kimpussa innoissaan yhdessä kolmen kokin keittiötiimin, Sinin, Harrin ja Samin kanssa.

1900-luvun alussa hevoset olivat vielä pääasiallisia menopelejä kaupungissakin. Tampere rakennutti vuonna 1914 hepojen tankkaamistarpeita varten varten vaakahuoneen. Siis paikan, jossa oli mahdollisuus mekaanisen vaakarakenteen avulla punnita heinäkuorma. Sittemmin paikalla toimi myös autojen menovesipiste, huoltoasema. Nyt siellä tankataan ihmisiä. Ja hyvin tankataankin. Heinätori rehellisine ruokineen ja selkeine makuineen on vuosi vuodelta yhä suositumpi ravintola.

Rakennuksen pitkä historia on hyvinkin juhlimisen arvoinen, joten Irja ja Lauri päättivät luoda ravintolaan 100-vuotisjuhlamenun, joka tulee olemaan voimassa julkaisusta kuukauden verran eteenpäin. Lauri paljastaa annoskokonaisuudesta jo alkuruoan verran.

– Alkuun tulee savupalsternakkakeittoa, maalaispateeta ja lihahyytelöä. Hyytelöntekoa olen tässä testaillut kotona. Herkkuun tulee pelkkää possua. Ensin siansorkkia keitetään nelisen tuntia, possunkieltä runsas pari tuntia ja possunposkia puolitoista tuntia. Samassa liemessä keittelen kaikki, sillä sorkista tulee mahtavaa makua. Kun lihat ovat kypsiä, ne palastellaan ja koko komeus kaadetaan liemineen vuokiin ja siirretään kylmään jähmettymään. Mausteeksi ei tarvita kuin suolaa, pippuria ja laakerinlehtiä.

– Menussa on perinteisiä elementtejä, koska esimerkiksi alkuruoassa on käytetty pelkästään possua ja vielä sorkkineen päivineen. Onhan siinä ainakin sen verran vuosisadan alkuun menevää juttua, että lihahyytelö on isännän oma räätälöinti ja olen syntynyt 1941, Lauri nauraa ja lisää, että Heinätorilla peruna ja juurekset ovat olleet aina suuressa arvossa, niin kuin ne myös 100 vuotta sitten suomalaisessa ruoassa ovat olleet.

Juhlamenu

Alkuruokana
– maalaispateeta ja possunkieltä
TAI
– savupalsternakkakeittoa

Pääruokana
– lammasta kahdella tapaa
TAI
– tai paistettua kuhaa/nieriää

Jälkiruokana
– suklainen 100-vuotisleivos

42€

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY

LUE MYÖS

Heinätorilla paistellaan blinejä

Ravintola Heinätori on talvisissa tunnelmissa. Pakkasten keskelle lämpöä tuovat pikkuisilla valurautapannuilla paistuvat aurinkoiset blinit. Heinätorilta saa jälleen erikoisherkkuna blinejä. Täytteinä ovat ehta muikunmäti, smetana ja hakattu punasipuli. Ja voisula, tietenkin.

Vaakahuone 100 vuotta – Ravintola Heinätori juhlii erikoismenulla

Pyynikintorin vanha vaakahuone täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Sen kunniaksi Heinätorille laaditaan juhlamenu, joka on voimassa 26.3. alkaen. Ravintoloitsija Lauri Väänänen on operoinut reseptien kimpussa innoissaan.

Heinätorin läskisoosi saa kehuja Kauppalehdeltäkin

Ravintola Heinätorilla kokataan keskiviikkoisin kunnon läskisoosia. Jopa Kauppalehden toimittaja kehui sitä ylitsevuotavaisesti arvostelussaan.