Keskikesällä raaka-ainerunsauden ollessa parhaimmillaan moni fine dining -ravintola sulkee ovensa. Tiiliholvi on kuitenkin auki ja tarjoaa asiakkailleen kesäisiä annoksia varsin asiakasystävälliseen hintaan. Neljän ruokalajin kesämenu kun kustantaa vain 45 euroa.
Tiiliholvin kesämenu on hyvin yhteen soittava annoskokonaisuus, joka on tarkkaan valikoitu ravintolan kesäkauden à la carte -listalta. Näin on nyt siis mahdollisuus päästä aterioimaan neljän ruokalajin illallinen selvästi edullisemmin kuin erillisinä annoksina listalta tilattuna.
Aterian aloittaa raikkaan mausteinen, kylmä kurkkukeitto eli gazpachoa, mummonkurkkuja ja tomaattisorbet’a. Tarjoilija kaataa keiton eri komponentteineen odottavalle lautaselle salin puolella. Aterioidessa lusikkaan osuu pinnan alta erilaisia makuja riippuen siitä, mistä kohdasta lautasta sattuu kaapaisemaan.
Toinen alkuruoka on parsaa kolmella tavalla, jossa on parsaa marinoituna, terriininä ja geelinä sekä oikeastaan vielä neljäntenä jäissä rapeutettuna tuoreena versiona. Lisäksi lautaselta löytyy hollandaise-terriiniä ja kokonaisuuden kruunaavaa pekonikaviaaria.
Pääruokana on paistettua kuhaa lisukkeenaan mm. raikkaita pikkelöityjä vihanneksia, kevätsipuli-ruohosipuliterriini ja kermaan muhennettua kotimaista uuttaperunaa sekä kevätsipulia.
– Tuo perunalisuke on näin kohta 30 vuotta ravintola-alalla olleelle sellainen kulmakarvat kohottavan hyvä. Se on mielestäni tämän annoksen tähtihetki, toteaa vanhemmaksi viinuriksi itseään tituleeraava Vesa Vuorenmaa.
Jälkiruokana poseeraa tuhatlehikäinen, joka on täytetty basilikakreemillä ja tuoreella mansikalla. Kyljessään sillä on Vesan osuvia sanoja lainatakseni jäätävän hyvä basilika-mansikkasorbet. Basilikan ja mansikan liittohan on luotu taivaissa.
Ja mikäli kalan sijaan nautit mieluummin keittiön lihaisista antimista, on menun kuha-annos vaihdettavissa 10 euron lisähintaan tummakastikkeiseen, salin puolella näyttävästi liekitettävään pippuripihviin. Jo liekitys itsessään on elämys ja sekä lihaan että kastikkeeseen omaa aromiaan antava operaatio, mutta yllätyksiä löytyy myös lautaselta: annoksen koukku on yllättäen savustetussa kirsikkatomaatissa.
Tiiliholvin viinivalikoima on tunnetusti poikkeuksellisen monipuolinen ravintoloitsijan viinien maahantuontiyrityksen, Tampereen Viinitukun vuoksi. Yhteistyötä tehdään myös muiden paikallisten yrittäjien kanssa. Esimerkiksi Wistub Alsacen ravintoloitsijoiden Degusterilta tulee ravintolaan muutamia alsacelaisia viinejä ja kuvan kuha-annokselle suositeltu Domaine des Souterrains -viini taas Loire-laakson alueen juomia maahantuovalta Viinikarhulta.
Hulppeasta viinivalikoimasta löytyy siis kesämenullekin lukuisia erilaisia viinikumppaneita asiakkaan mieltymysten mukaan. Ja miksei annosten ystäväksi sopisi myöskin olut, joita niitäkin valikoimassa on.
Tiiliholvin kesämenu, 45e
Kurkkugazpacho
Parsaa kolmella tavalla
Kuhaa ja kevätsipulia
Mansikkaa ja basilikaa
Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy