Stand up keikat Tampere
– Ihmiset ovat tottuneet käymään Teerenpelissä ja tietävät sen meiningin. Tullaan jo valmiiksi sellaisella hyvällä fiiliksellä ja yleisö on loistavasti messissä, kertoo Jussi Simola. Kuva: Toni Honko, Kohokohdat.fi

Syyskauden 2023 Stand up -klubit nauretaan 19.8.-9.12.2023.

Tampereen Teerenpelissä on kerran kuukaudessa torstaisin ja lauantaisin naurulihaksia venäyttäviä stand up -koomikoita.

Liput comedy club -iltoihin ovat myynnissä tiketti.fi

Lauantai-klubit syyskaudella 2023:
19.8. / 23.9. / 21.10. / 18.11. / 9.12.
Torstai-klubit (uudet jutut/treeniklubi):
14.9. / 5.10. / 9.11. / 14.12.

 

Tyylitietoinen mutta välitön seurusteluravintola Teerenpeli on viihtynyt ja viihdyttänyt Hämeenkadulla jo 25 vuotta

Seuraavat Teerenpelin stand up -keikat ja komiikkaa

Teerenpelin stand up-klubi: Sakke Korhonen (MC), Fredi Lilius ja Antti Akonniemi
 la 9.12.   19:00

Teerenpelin stand up-klubi: Sakke Korhonen (MC), Fredi Lilius ja Antti Akonniemi

  Tampere Teerenpeli Tampere
Teerenpelin komediakellarissa on jälleen luvassa hulvattoman hauska ilta, kun stand...


Teerenpelin pikkujoulut & stand up -klubi: Uusien juttujen ilta
 to 14.12.   19:00

Teerenpelin pikkujoulut & stand up -klubi: Uusien juttujen ilta

  Tampere Teerenpeli Tampere
Teerenpelin alakerran kabinetissa syntyy valikoituina torstai-iltoina uutta materiaalia, joten nyt...


Snorkkelin Improklubi
 pe 29.12.   19:00

Snorkkelin Improklubi

  Tampere Teerenpeli Tampere
Tampereen Improvisaatioteatteri Snorkkelin improklubi päästetään jälleen irti Tampereen Teerenpelin alakerrassa...
MAINOSSISÄLTÖ JATKUUNÄYTÄ+

Vuonna 1998 avattu Teerenpeli Tampere on yksi vanhimpia edelleen toimivia ravintoloita Hämeenkadun varrella ja ravintolaviihteen saralla melkoinen pioneeri tamperelaisena stand up -tapahtumapaikkana. Yli 20 vuotta teeren kellarin valokeilaan on vuoroillaan sinkoillut loistavia koomikoita.

Stand up -klubien tapahtumapaikkana se on kokenut myös Suomeen rantautuneen stand up -kulttuurin alkuvaiheet. Alkuvuosina klubia veti Suomen Stand Up Club.

Vuodesta 2005 lähtien Tampereen Teerenpelin lauantai-illan stand up -klubia ovat isännöineet vaihtuvalla kokoonpanolla koomikot  Tommi Mujunen sekä Riku Sottinen ja hieman myöhemmin, vuonna 2009 klubi-isännäksi vauhdista hypännyt Jussi Simola. Kaudella 2023 puikoissa on taas Mujunen.

Vuosien varrella koomikot ovat luoneet vahvasti omannäköisensä ja hyvin toimivan show’n, jossa lavalle nousee lisäksi aina kahdesta kolmeen vierailevaa koomikkoa.

– Esityspäiväksi vakiintui lauantai, joka todettiin nopeasti toimivaksi. Osa tulee etkoille, katsoo ensin stand up -show’n ja lähtee siitä sitten bilettämään. Toiset taas lähtevät kotiin saunomaan esityksen jälkeen. Ollaan ihan tarkoituksella ajoitettu esitys mahdollisimman aikaiseksi, kertoo Simola.

Ehkä pitkän jatkuvuutensakin vuoksi Teerenpelin stand up -meiningistä käyvät nauttimassa monen ikäiset ihmiset, sen tahdissa aikanaan aikuistuneet ja touhusta vasta viime vuosina innostuneet.

Superkiva paikka esiintyä. On ehdottomasti näin, että mitä hauskempaa koomikolla on lavalla, sitä hauskempaa se on sitten yleisölläkin.

Teerenpeli on sekä esiintyjien että yleisön suosiossa. Teeren Kellari on suhteellisen pieni ja siksikin hyvän fiiliksen paikka. Yleisö on ihan lähellä ja tunnelma on intiimi.

Vaikka Simola ei nykyään vedä klubia, nähdään hänet tamperelaistuneena koomikkona usein lavalla ja syystäkin.

– Se on superkiva paikka esiintyä. On ehdottomasti näin, että mitä hauskempaa koomikolla on lavalla, sitä hauskempaa se on sitten yleisölläkin. Tokihan on myös muita loistavia paikkoja, mutta jos minulta kysytään, niin Teerenpeli on Suomen paras. Tämä on myös palaute, joka on saatu monelta muulta koomikolta.

– Saimme yleisön entistä lähemmälle, kun käänsimme lavan poikittain keskelle salia. Meillä on nyt joka puolella yleisöä 180 astetta esiintyjästä katsoen. Stand up -esitys tehdään siis melkein yleisön iholla, joten kyllä siinä aina tapahtuu hauskoja asioita.

Melkein joka ilta sattuu jotain ex tempore -kommelluksia tai muita mieleenpainuvia juttuja. Ensimmäisenä Simolalle tulee mieleen Sami Hedbergin taannoinen keikka. Mies löysi takahuoneesta ikivanhan ja järkälemäisen putkitelevision, asteli telkkarin kanssa lavalle ja asetti sen lavalla olevalle tuolille, ei maininnut telkkarista sanaakaan esityksen aikana ja kantoi sen keikan jälkeen muina miehinä mukanaan takahuoneeseen.

Teerenpelin kellariin mahtuu (normaalisti) yli 100 henkilöä ja porukka on hyvin löytänyt paikalle. Osasta iltoja on jouduttu käännyttämään ihmisiä oveltakin. Varmistaakseen liput, ne kannattaa hankkia etukäteen. Keikkaviikon maanantaista alkaen Teerenpelin tiskiltä voi ostaa ennakkolippuja tilaisuuksiin.

Sisäpiirin vinkki – Kaikki irti komiikasta

Vaikka suoranaisen huonoja paikkoja salissa ei olekaan ja kaikille istumapaikka löytyy, mainitsee Simola jännän ilmiön Suomen stand up -klubeilla.

– Suomalaiset ovat siitä merkillistä kansaa, että he ostavat ajoissa liput ja tulevat ensimmäisenä paikalle, mutta menevät huonoimpaan mahdolliseen paikkaan istua.

Se on Simolan mukaan ihan tyypillinen suomalainen ilmiö. Vinkkinä täysillä esityksen annista nauttimiseen ja siitä kaiken irti ottamiseen Simola heittää rohkeasti eturiviin istumisen.

– Mitä edempänä istut, sen hauskempaa sinulla on. Kyllä ne mieleenpainuvimmat keikat koetaan siinä eturivissä. Ja sitä ei tarvitse meidän illoissa pelätä, että ketään pilkataan, koska se ei ole hauskaa kenellekään. Meillä on sellaiset koomikot, että ne osaavat
hommansa.

Jos vielä tämänkin vinkin jälkeen haluaa istua takana, silloin kannattaa tulla ajoissa paikalle. Todella ajoissa. Ja nautiskella ajan kanssa pari olutta.

Stand up -keikalla voi ottaa rennosti ja siemailla juomia esityksen aikana. Klubi-iltaan kuuluu aina väliaika, jolloin juoman hankkiminen onnistuu helpoiten. Myös Simolalle maistuvat Teerenpelin oman panimon oluet.

– Jos keikan jälkeen siinä yhden oluen juo, niin kyllä se on Teerenpelin Notkea Nipa, Indian Pale Ale. Se sopii mainiosti myös Teerenpelin pubiruoan kanssa palan painikkeeksi ja keikalta saatuun hyvään fiilikseen.

Teerenpelin alkuajat ovat kivikautta suomalaisen stand upin historiassa

Teerenpelien perustaja Anssi Pyysing kertoo, että stand up -ohjelmana oli jo aikanaan osa 1993-1994 talvella kirjoitetun ja Lahdesta startanneen Teerenpelin liikeideaa. Se idea muutettiin käytännöksi välittömästi.

– Muistan, että ensimmäiset stand up -esiintyjät tulivat Tampereelta Lahteen. Asiakkaat olivat hieman ihmeissään ja katselivat toisiaan hämmästellen, että mitä nyt tapahtuu – eikö tämä laula mitään? Tästä alkuhämmennyksestä toivuttuaan asiakkaat alkoivat porista omiaan, kunnes reipas naiskoomikko täräytti mikkiin ”tissit” – ja johan porukka alkoi keskittymään olennaiseen, Pyysing muistelee.

Saman suuntaisia muistoja on myös Suomen vanhimman edelleen toimivan Act One! -stand up -klubin perustaja, Riku Suokas.

– Alkuun ihmiset ihmettelivät, että mikset sä laula? Missä sun kitara on? Kun sanoin, että en mä laula vaan puhun, kysymyksenä oli ”miks”.

Myös Riku Suokas on Teerenpelissä monesti nähty stand up -pioneeri, joka tietää paljon stand upin alkuvaiheista. Mies aloitti stand up -keikkailun aikana, jolloin hän opiskeli teatteritaiteen maisteriksi Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitoksella. Suokas teki ensimmäisen keikkansa Tampereella Fall’sissa vuonna 1993, jolloin ei ollut vakiintuneita klubeja vielä missään. 1996 avattiin Hämeenlinnassa Suomen vanhin Act One! -klubi, jonka koti on nykyisin Helsingin kaupunginteatterissa.

– Vuonna 2004 tultiin Tampereelle Act one! -klubin kanssa ja esiinnyimme muun muassa Hällässä, Ilveksessä ja Työviksen aulatiloissa, muistelee Suokas.

Riku Suokas vierailee Teerenpelin klubilla aina ajoittain. Hän pitää sitä mukavana paikkana esiintyä ja kiittelee stand up -klubitoiminnan jatkumoa.

– On hyvä, että siellä on ollut jatkuvaa toimintaa ja ihmiset sinne hyvin löytävät.

Suokas mainitsee Suomessa olevan nykyisin arviolta 30-40 ammattilaista stand up -koomikkoa.

Artikkeli on julkaistu alunperin vuonna 2018 ja siinä on palasia tamperelaisen stand up -kulttuurin historiasta. 

Tapahtumat > Stand up -keikat Tampereella