poronkaristys-deliporo
Poronkäristystä. Kuva: Deliporo.fi

Parhaillaan meneillään oleva jahtikausi tuo Tampereen ravintoloiden pöytiin Suomen luonnon parhaat lihaisat antimet. Riista ja isänpäivä ovat viime vuosina löytäneet toisensa ruokaisissa merkeissä. Paliskuntain yhdistys on julistanut isänpäivää edeltävän viikon 45 valtakunnalliseksi poroviikoksi. Siinä onkin hyvä idea kruunata juhlapäivä porolla tai muulla mehevällä riistaruoalla.

Päivitimme poimintoa 6.11.2019

Riistaliha on luonnonmukaista. Eläin saa elää ja kasvaa vapaana, ja riistalihalla on yhtä pieni hiilijalanjälki kuin itse poimituilla marjoilla ja sienillä.

1

Ravintola Dabbal tuo syksyn villit ja muhevat maut lautasille tuttuun tapaan. Dabbal on yksi harvoista tamperelaisista ravintoloista, josta saa aina riistaruokia.

POROTARTAR
kuusenkerkkäteriyakia ja mustaherukkaa L, G

POROA JA KUUSENKERKKÄÄ
Porotartar, kuusenkerkkäteriyakia ja mustaherukkaa

LAPIN MAKUPALOJA
Poropannukakkua, kuusi-teriyakikastiketta, puolukkamajoneesia ja nappirouskua…

PORONPAISTIKÄRISTYSTÄ
Poron paistikäristystä, puikulaperunamuusia, suolakurkkua ja puolukkaa

PÄIVÄN PORO
Poro on yksi upeimmista raaka-aineista Lapista. Dabbalin keittiömestarilta kahdella tavalla valmistamana.

PORON VASAN MAKSA
Paistettua poronvasanmaksaa, puikulaperunamuusia, kermaista riistakastiketta, paistettua sipulia ja puolukkaa

2

Gastropub Tuulensuu

Vaikka belgityylinen Gastropub Tuulensuu ei tule heti ensimmäisenä mieleen riistaravintolana, siellä on jo monen vuoden ajan kaikessa hiljaisuudessa tarjoiltu lähiriistaa ravintoloitsijan tuntemilta metsästäjiltä. Marraskuun alussa päivittyneelle ruokalistalle saapui juuri alkuruokiin riistaisaa makua Juupajoen Villisikarillette & Leipä -annoksen muodossa sekä pääruokiin villiä riistaa Urjalan Peurapata & Juuressose -annoksessa.

ALKURUOKIA:
Juupajoen Villisikarillette & Leipä

PÄÄRUOKIA
Urjalan Peurapata & Juuressose

3

Ravintola Astorin kausimenulla maistuu metsä riistaisena ja muhevana. Kausimenun pääruokana on hirveä ja riistamakkaraa.

Kausimenun pääruoka:
HIRVEÄ & RIISTAMAKKARAA
Hirven paahtopaistia sekä maukasta riistamakkaraa. Lisäksi sellerifondant, riistakastiketta sekä pikkelöityjä sieniä.

4

Ravintola Sasor on alusta asti satsannut laadukkaisiin, mahdollisuuksien mukaan läheltä saapuviin raaka-aineisiin ja tarjoillut lautasille riistakauden parhaita raaka-aineita.

Alkuruoka:
HIRVENLIHA-JUURESPIIRAKKA (L)
Porkkana-puolukkasalaattia

Pääruoka:
SORSANLIHA-JUURESPATA (L)
Valkosipulimannapuuroa ja mustaherukkahilloa

PEURAN ULKOFILEETÄ (L, G)
Aurajuusto-lanttupaistosta, omenakompottia ja punaviinisoosia

5

LAPINTIEN POROA
Yön yli haudutettua poronpotkaa, haudutuslientä, pikkelöityjä sieniä, puolukkaa ja puikulaperunasosetta (L, G)

Tampellan uusi syysmenu ottaa satokauden juureksista ja marjoista kaikki aromit irti – Grilli käy kuumana

6

VILLIPEURAA
Vesilahtelaista villipeuran rilletteä, haudutusliemessä muhitettuja gnoccheja, tuhtia tomaattikastiketta sekä juustoa L

LA 9.11. | Vaihmalan Hovin Viinillinen Viikonloppu Rovellotti-viinein ja keittiötiimin huikein menuin – Suosittu tapahtuma kasvoi kaksipäiväiseksi

7

Kausimenulla pääruokana:
HIRVEN PAAHTOPAISTIA
Katajanmarjakastiketta, rosmariiniohrattoa ja uunijuureksia

Finlaysonin Palatsilla on pitkät perinteet riistakauden sesongin noudattamisesta. Tänä syksynä meneillään on jo toinen kauden herkkuja sisältävä kausimenu.

Riistaa oli myös Finlaysonin Palatsin alkusyksyn kausimenulla:

Beckerin viinit hurmaavat Finlaysonin Palatsin villisorsaisten ja jokirapuisten annosten kumppaneina

8

Lisää riistauokia:

Kun riistasta puhutaan, katse kohoaa nopeasti ylös ravintola Näsinneulaan. Ravintolan käyntikortiksi muodostuneen Finlandia-menun pääruokana ja myös pääruokavaihtoehtona koreilee Kaldoaivin poronvasa, jonka valmistaminen Näsinneulassa onnistuu vankalla kokemuksella.

Ravintola Heinätorin Heinätorin Menusta löytyy pääruokavaihtoehtona peuraa.

Ravintola Harald Tampereella
Ravintola Harald Tampereella on kuuluisa riistaruoistaan.

Myös Ravintola Viikinkiravintola Harald on tunnettu riistaherkuistaan. Monimuotoisimman kosketuksen riistan eri makuihin saa valitsemalla Mimirin riistamiekan, johon pujotetaan paistettua poron sisäfileetä, pitkään haudutettua hirven entrecotea, riekonrintaa, hirvimakkaraa