Päivitetty 28.2.2014
Uusi Michelin-opas julkaistaan 12.4.2014
Michelin-opas esittelee paljon muutakin kuin tähtiravintoloita. Opas suosittelee mm. nousevia tähtiä ja ravintoloita, joissa on poikkeuksellisen viihtyisä ravintolaympäristö. Parasta antia oppaassa ovat hyvän hinta-laatusuhteen ravintolat.
Suomessa Michelin-opasta käytetään vielä melko vähän ja opas unohtuu julkistusten välissä kokonaan. Uusimmassa oppaassa on Helsingistä mukana kolme uutta ravintolaa, joista Matti Jämsenin vetämä G. W. Sundmans Etelärannassa erottui vielä edellisessä oppaassa punaisin kirjaimin. Tällainen korostus merkitsee, että ravintola on ”rising star”, eli se oli hilkulla nousemassa tähtiravintolaksi edellyttäen, että sen keittiön taso pysyy vakaasti korkealuokkaisena ja kekseliäänä. Tähtiä ravintolalle ei kuitenkaan myönnetty.
Bib Gourmand -symboli huippuravintolan merkkinä
Harvat ravintolat edes tavoittelevat tähtiä. Hyvä esimerkki on toissa kesän alussa ovensa avannut Pure Bistro Pohjois-Esplanadilla Kauppatorin kupeessa on saanut Bib Gourmand-symbolin, joka tarkoittaa, että ravintola tarjoaa erittäin maukasta ruokaa kohtuuhintaan. Yläkerrassa toimiva Luomo edustaakin emoravintolana Michelin-tasoa.
Pieni skandinaavishenkinen Spis Kasarmikadulla oli 2013 oppaan Helsingin-valikoiman kolmas uusi tulokas. Bib Gourmand-symboli on Pure Bistron lisäksi Farangilla, Gaijinilla, Groteskilla ja Solnalla.
Uusia tähtiravintoloita ei Helsingin taivaalle syttynyt
Helsinki ei saanut viime vuonna yhtään tähteä lisää ja tässä on varmasti yksi syy, miksi Hans Välimäki lopetti ravintolansa. Tuleeko Helsinkiin tänä vuonna kahden tähden ravintola? Yhden tähden ravintoloita tällä hetkellä ovat Demo, Luomo, Olo ja Postres.
Michelin on hidas tutustumaan Suomeen
Ensimmäinen Guide Michelin julkaistiin Ranskassa jo vuonna 1900. Helsinkiin saatiin Suomen ensimmäinen Michelin-tähti vuonna 1987 Palace Gourmet -ravintolalle. Oppaalla kesti siis 87 vuotta löytää Suomi. Tänä vuonna, 12. maaliskuuta 2014, julkaistaan Guide Michelin Main Cities of Europe 2014, jossa ei todennäköisesti vieläkään esittäydy yhtään Helsingin ulkopuolista ravintolaa – siitäkin huolimatta, että pohjoismainen ruokakulttuuri elää kukoistuskauttaan maailmanlaatuisesti.