Kustaanmiekan valleja Suomenlinnassa. Valokuvaaja: Dorit Salutskij
Kustaanmiekan valleja Suomenlinnassa. Valokuvaaja: Dorit Salutskij
Kuninkaanportti suomenlinna
Kuninkaanportti, Valokuvaaja: Yrjö Tuunanen

Unescon maailmanperintökohde Suomenlinna on maamme suosituimpia matkailukohteita.  Suomenlinnan vetovoimatekijöitä ovat historia, nähtävyydet, ravintolat ja kesäteatteri sekä tietysti merellinen ympäristö.

Suomenlinnassa voi paitsi nauttia historiallisesta miljööstä, merellisistä maisemista ja monipuolisesta ravintola- ja kahvilatarjonnasta, myös vierailla kuuden museon näyttelyissä.

[KESÄLLÄ 2022] William Shakespearen näytelmä Suomenlinnan kesäteatterissa: Kuten haluatte

Linnoituksen päämuseo, Suomenlinnan tarinan kertova Suomenlinna-museo palvelee kävijöitä ympäri vuoden. Muissakin museoissa kävijöitä on kiivaimman kesäsesonginkin jälkeen niin paljon, että lähes kaikki museot ovat viime vuosina pidentäneet aukiolojaan vähintään syyskuun loppupuolelle saakka.

Sukellusvene Vesikko, Valokuvaaja: Dorit Salutskij
Sukellusvene Vesikko, Valokuvaaja: Dorit Salutskij

Lapsiperheiden ehdoton suosikki on linnoitukseen museoitu sukellusvene Vesikko, jossa pääsee kokemaan, miltä tuntuu olla oikean sukellusveneen sisällä. Ehrensvärd-museo kertoo linnoituksen ruotsalaisen kauden historiasta. Suomalaisen sotilaan ja Suomen armeijan vaiheisiin pääsee tutustumaan Sotamuseon Maneesissa. Lelumuseo puolestaan on kaikkien nostalgiannälkäisten unelmakohde: esillä on suomalaisen leikin historiaa aina 1800-luvun alusta saakka. Tullimuseo taas valottaa tullauksen ja salakuljetuksen historiaa.

Kanuunalaiva Diana, Kuvaaja: Aino Heininen

Suomenlinnaan kuuluva Lonnan saari on vuonna 2014  yleisölle avattu käyntikohde, jossa on monipuolista ravintolatoimintaa ja tapahtumia. Saarelle on avattu hirsisauna ja siellä on myös musiikkitapahtumia. Suomenlinnan ja Lonnan välillä kulkee vesibussi. Suomenlinnassa vesibussi lähtee Tykistölahden laiturista ja pysähtyy lisäksi Kuninkaanportilla.

Saaristolaisravintola Bastion Bistro on mutkaton ravintola Suomenlinnassa

Lonnan saarella on järjestetty viime vuosina mm. jazz-tapahtumia. Sinne pääsee kätevästi laivayhteydellä Suomenlinnasta.

[HEINÄKUUSSA 2022] Odysseus-jazzfestivaali Lonnan saarella 22.–24.7.2022

Siljaline lipuu Suomenlinnan ohi. Kuvaaja Marko Stamphel, AS Tallink Grupp