Helsinkiläinen kahden Michelin-tähden Ravintola Palace vei nimiinsä Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2024 -äänestyksen ykkössijan. Ravintola-alan ammattilaiset äänestivät Palacen listan voittajaksi jo viidennen kerran peräkkäin. Ammattilaisten ammattilainen on BasBasin ravintoloitsija Nicolas Thieulon. Paras muutoksentekijä on Grönin keittiömestari Toni Kostian.

Äänestys täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Kyseessä siis jo klassikkoikäinen ravintolaäänestys. Mukana listalle pääsi myös todellinen klassikkoravintola – 100 vuotta tänä vuonna täyttävä Kosmos.

Ravintola Palace Suomen 50 Paras Ravintolaa -äänestyksen ykkönen jo viidennen kerran peräkkäin. Kuva: Andres Teis
Ravintola Palace Suomen 50 Paras Ravintolaa -äänestyksen ykkönen jo viidennen kerran peräkkäin. Kuva: Andres Teis

Helsingin Etelärannassa sijaitseva Ravintola Palace on keskiviikkona julkistetun Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2024 -listan selvä ykkönen. Palace palkittiin myös Paras tunnelma -palkinnolla. Toiseksi äänestyksessä tuli ravintola Grön Helsingistä. Kolmas on BasBas Helsingistä. Tulokset julkistettiin Gastro Helsinki 2024 -messuilla Helsingissä keskiviikkona.

Turun ykkösravintola Kaskis sijoittui äänestyksessä neljänneksi. Palacella on kaksi Michelin-tähteä. Grönillä ja Kaskiksella on kummallakin yksi tähti.

Kymmenen kärjessä listalla on kahdeksan ravintolaa Helsingistä ja kaksi Turusta. Helsinkiläisistä viidenneksi ylsi Savoy, kuudes oli Vinkkeli. Seitsemänneksi nousi turkulainen Smör. Seuraavina olivat Luovuus kukkii kaaoksesta, Bona Fide ja Bistro Bardot.

Uudella listalla on käynyt kuhina. Listan sisäinen järjestys elää vahvasti. Nopeita nousuja ja laskuja on useita. Lisäksi uusia ravintoloita on 10, seitsemän teki paluun listalle – vastaavasti 17 edellisen vuoden listan ravintolaa on pudonnut bubbling under -listalle sijoille 51–100.

Outous ja persoonallisuus puhuttelevat

Äskettäin ruokakulttuuripalkinnon pokannut Viisi Tähden päätoimittaja Eeropekka Rislakki kertoo, että bistroutuminen jatkuu vauhdilla ja suurin osa listan ravintoloista edustaakin ns. bistronomiaa. Yhä useampi uusi ravintola suunnitellaan siten, että aivan kuin se olisi ollut aina olemassa. Ideana on olla klassikko jo syntyessä.

ELO-säätiön ruokakulttuuripalkinnot Viisi Tähteä Median päätoimittaja Eeropekka Rislakille

Yhteisinä tunnusmerkkeinä ovat hyvä hinta-laatusuhde ja peruskalliona korostuva klassisuus sekä erityisesti lämmin kodikkuus. Ulkomaailmalta suojaava lämpö ja turvallisuuden tunne korostuvat. Valaistuksen hämärtäminen hankaloittaa annoskuvien ottamista.

– Se on vinkki, että edes ruokailun yhteydessä voitaisiin elää tässä hetkessä ja olla läsnä yhdessä eikä somesfäärin algoritmien koukussa. Hämäryyden todellinen syy lienee kuitenkin sähkölaskussa säästäminen, Rislakki pohtii arvoituksellisesti.

Lämmin, intiimi, mutkaton ja persoonallinen, mutta sujuva ja asiantunteva palvelu on osa turvallisuuden tunteen tarpeeseen vastaamista. Kylmänviileä, palveluprosessia suorittava sali tuntuu tässä ajassa vihamieliseltä.

– Palvelun merkitys on siten kasvanut osana tunnelmaa. Outous ja persoonallisuus puhuttelevat. Omaäänisiä paikkoja ei ole ollut listalla koskaan näin monta kuin nyt. Hullut ajat vaativat positiivisesti hulluja ideoita, jotka vapauttavat meidät arjen negatiivisesta ja tuhoavasta hulluudesta, Rislakki perustelee.

Nicolas Thieulon on Ammattilaisten Ammattilainen

Messukeskuksen jakaman Ammattilaisten Ammattilainen -tunnustuksen sai BasBasin ravintoloitsija Nicolas Thieulon. Paras muutoksentekijä on keittiömestari ja ravintoloitsija Toni Kostian Grönistä.

Suomen parhaiden ravintoloiden ja henkilövalintojen lisäksi äänestäjät valitsivat suosikkinsa kuudessa eri kategoriassa. Wihuri Metro-tukun nimeä kantavan Paras innovatiivinen ravintola -sarjan kärkeen äänestettiin helsinkiläinen ravintola Outo.

Pöytävarausjärjestelmä Quandoon jakaman Vuoden tulokas -tittelin vei nimiinsä Ravintola305 Helsingistä. E. Ahlströmin palkitsema Paras tunnelma on ravintola Palacessa.

Vuosittaisen Suomen 50 Parasta Ravintolaa -listan ja -äänestyksen toteuttaa horeca-alojen media Viisi Tähteä. Pääkumppani on Helsingin Messukeskus. Muita yhteistyökumppaneita ovat Wihuri Metro-tukku, pöytävarausjärjestelmä Quandoo ja E. Ahlström.

Helsinki tukevoitti asemaansa Suomen 50 parhaan ravintolan listalla

Helsingistä 50 parhaan ravintolan listalla on mukana 36 ja muualta Suomesta 14 ravintolaa. Vuosi sitten Helsingin ulkopuolelta ravintoloita oli 17 ja kaksi vuotta sitten 19.

Yllättäen monet Pohjois-Suomen ravintolat putosivat pois 50:n kärjen listalta Lapin makuja huipulta tarjoilevaa Lapland Hotelsin lippulaivaa,  Sky Kitchen & View -ravintolaa lukuunottamatta. Sen sijaan Itä-Suomi pärjäsi aiempaa paremmin suomalaisten kärkiravintoloiden äänestyksessä.

Perinteisen Turku vastaan Tampere -kamppailun listalla vei nimiinsä määrällisesti Tampere, josta mukana on viisi ravintolaa. Turkulaisia ravintoloita on kolme. Vuosi sitten ”ottelu” meni Tampereelle 6–4. Turkulainen Kaskis on kuitenkin selvästi Suomen paras ravintola Helsingin ulkopuolella ja Smör yhtä selvä kakkonen.

Kaukaisin ravintola etelästä katsottuna on Sky Kitchen & View Rovaniemeltä (43:s). Suomen 50 Parhaan Ravintolan listalla on ravintoloita Helsingistä, Kirkkonummelta, Mikkelistä, Porvoosta, Rantasalmelta, Rovaniemeltä, Tampereelta ja Turusta.

Viime vuosien tapaan äänestyksen järjestäjä Viisi Tähteä Media julkaisee myös sijoille 51–100 sijoittuneet ravintolat. Sen perusteella maakunnissa tehdään erittäin hyvää gastronomista työtä. Niin sanotulla bubbling under -listan ravintoloista suurin osa pääkaupungin ulkopuolelta.

Ennätysmäärä horeca-alojen ammattilaisia antoi äänensä

Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestys järjestettiin nyt 16. kerran. Viisi Tähteä -lehti aloitti ravintolalistauksen vuonna 2004.

Äänestäjinä oli lähes 450 ravintola- sekä juoma- ja ruoka-alojen ammattilaista sekä median edustajaa eri puolilta maata. Kyseessä on ylivoimaisesti maan laajin ja merkittävin ravintolalistaus. Äänestäjien nimiä ei kerrota julkisuuteen, mutta he edustavat Suomen ravintolamaailman arvostetuinta kärkeä.

Noin 70 prosenttia äänestäjistä on ravintola-alan ammattilaisia. Suurimpana ryhmänä ovat ravintolan omistajat sekä johtotehtävissä työskentelevät. Mukana on merkittävä joukko keittiömestareita, kokkeja sekä ravintolapäälliköitä ja muuta salihenkilökuntaa.

Joukossa on myös juoma- ja ruoka-alojen ammattilaisia, matkailuvaikuttajia sekä ravintoloiden parissa työskenteleviä myynnin ja markkinoinnin ammattilaisia.

Listaus nostaa esiin ravintoloita ja niiden takana olevaa antaumuksellista työtä, tekeviä ihmisiä, ideoiden maailmaa, huippuosaamista, ruokakulttuuria, palvelua, bisnesosaamista, filosofiaa, kekseliäisyyttä sekä ravintoloiden design managementia.

Tuloksena on kuluttajaa tiukempi ravintoloiden konseptin, palvelun, ruoan ja juoman yhdistämisen sekä kokemuksen ja tunnelman arviointi.

Suomen 50 Parasta ravintolaa 2024

1 Palace, Helsinki (2 Michelin-tähti)
VARAUS
2 Grön, Helsinki (1 Michelin-tähti)
VARAUS
3 BasBas, Helsinki
VARAUS
4 Kaskis, Turku (1 Michelin-tähti)
VARAUS
5 Savoy, Helsinki
VARAUS
6 Vinkkeli, Helsinki
VARAUS
7 Smör, Turku
VARAUS
8 Luovuus kukkii kaaoksesta, Helsinki
VARAUS
9 Bona Fide, Helsinki
VARAUS
10 Bistro Bardot, Helsinki
VARAUS

11 Vår, Porvoo (1 Michelin-tähti)
VARAUS
12 Le Coucou Vert, Helsinki – uusi
VARAUS
13 Café Savoy, Helsinki
VARAUS
14 Demo, Helsinki (lopettanut) (1 Michelin-tähti)
15 Alexanderplats, Helsinki
VARAUS
16 Olo, Helsinki (1 Michelin-tähti)
VARAUS
17 Kuurna, Helsinki
VARAUS
18 Ravintola305 Helsinki – uusi
VARAUS
19 Brasa, Helsinki
VARAUS
20 Ravintola Kajo, Tampere
VARAUS

21 Ristorante Scolare, Helsinki – uusi
VARAUS
22 Finnjävel, Helsinki (1 Michelin-tähti)
VARAUS
23 Wellamo, Helsinki
VARAUS
24 Nolla, Helsinki
VARAUS
25 Boulevard Bar & Seafood, Helsinki
VARAUS
26 Mami, Turku
VARAUS
27 Ravinteli Huber, Tampere
VARAUS
28 Muru, Helsinki
VARAUS
29 SicaPelle, Porvoo
VARAUS
30 Solitary, Rantasalmi – uusi
VARAUS

31 Outo, Helsinki – uusi
VARAUS
31 Ragu, Helsinki
VARAUS
33 Nokka, Helsinki
VARAUS
34 Le Ankka, Helsinki – uusi
VARAUS
35 Bistro Gina, Helsinki – uusi
VARAUS
36 Pastis, Helsinki
VARAUS
37 Mat Distrikt, Helsinki
VARAUS
38 Bistro O Mat, Kirkkonummi
VARAUS
39 Kosmos, Helsinki
VARAUS
40 Gastro Cafe Kallio, Helsinki
VARAUS

41 The Bull & The Firm, Helsinki
VARAUS
42 Goose Pastabar, Helsinki
EI PÖYTÄVARAUKSIA
43 Sky Kitchen & View, Rovaniemi
VARAUS
44 LiV, Tampere
VARAUS
45 Bistro Le Coin, Helsinki – uusi
VARAUS
46 Pompier Espa, Helsinki
VARAUS
47 Tertin Kartano, Mikkeli
VARAUS
48 Bistro Eloisa, Tampere
VARAUS
49 Spis, Helsinki
VARAUS
50 Ravinteli Bertha, Tampere
VARAUS

100 Parasta ravintolaa -listaus

52 (–) Havu Kitchen & Bar Kuopio
53 (–) Taivaanranta Lahti
54 (–) Tintå Turku
55 (–) Pobre Helsinki
56 (–) Sekel Helsinki
57 (96) Siro Turku
58 (–) Bistro O Mat Lyyra Helsinki
59 (83) Ateljé Finne Helsinki
60 (46) Apaja Tampere

61 (–) Gustavo Turku
62 (–) Aihki Pelkosenniemi
63 (–) Mikko Utter Lohja
64 (57) Sake Bar & Izakaya Helsinki
65 (36) Ego Helsinki
66 (44) Plein Helsinki
67 (37) Kakolanruusu Turku
68 (–) Musta Lammas Kuopio
69 (50) Viinibaari Apotek Helsinki
70 (62) Oobu Turku

71 (24) Elm Helsinki
72 (30) Paulette Helsinki
73 (78) Carelia Helsinki
74 (64) Juurella Seinäjoki
75 (35) Aanaar Inari
76 (–) Näsinneula Tampere
77 (60) 4 vuodenaikaa Tampere
78 (76) Urban Kuopio
79 (40) Bistro O Mat Tapiola Espoo

80 (33) Hella & Huone Tampere
81 (–) The Rook Helsinki
82 (49) Paakari Kangasala
83 (92) Young Hearts Helsinki
84 (32) Albina Helsinki
85 (–) Armiina Helsinki
86 (–) Nolita Helsinki
87 (52) Wino Helsinki
88 (75) Gösta Mänttä-Vilppula
89 (56) Gustav Kitchen & Bar Rovaniemi

90 (88) Karu Izakaya Turku
91 (–) The Room by Kozeen Shiwan Helsinki
92 (73) Lehtovaara Helsinki
93 (65) Kielo Joensuu
94 (39) Fiasco? Helsinki
95 (55) Fröj Vaasa
96 (–) Vintero Vantaa
97 (–) Yeastie Boi Helsinki
98 (–) Dining 26 by Arto Rastas Tampere
99 (97) Locanda Scappi Helsinki
100 (87) Gastropub Mylly Lahti

Kategoriavoittajat
Paras Innovatiivinen: Outo, Helsinki. Yhteistyössä Wihuri Metro-tukku
Paras Tunnelma: BasBas, Helsinki. Yhteistyössä E. Ahlström
Paras Tulokas: Ravintola305, Helsinki. Yhteistyössä Quandoo
Ammattilaisten Ammattilainen: Nicolas Thieulon, BasBas. Yhteistyössä Helsingin Messukeskus
Paras muutoksentekijä. Toni Kostian, Grön. Yhteistyössä Viisi Tähteä
Paras Viinilista: Muru, Helsinki
Paras Olutlista: Nolla, Helsinki
Paras Palvelu: Palace, Helsinki

Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksen voittajat:

2024 Palace, Helsinki
2023 Palace, Helsinki
2022 Palace Helsinki
2021 Palace, Helsinki
2020 Palace, Helsinki
2019 Grön, Helsinki
2018 Grön, Helsinki
2012 Olo, Helsinki
2011 Farang, Helsinki
2010 Chez Dominique, Helsinki
2009 Chez Dominique, Helsinki
2008 Chez Dominique, Helsinki
2007 Chez Dominique, Helsinki
2006 Chez Dominique, Helsinki
2005 Chez Dominique, Helsinki
2004 Chez Dominique, Helsinki