Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö julkisti vuoden 2023 Lentävä Lautanen -ruokakulttuuripalkinnot, jotka myönnettiin tänä vuonna Viisi Tähteä Median päätoimittajalle Eeropekka Rislakille sekä ulkoministeriölle.

Suomen parhaat ravintolat-ruokakulttuuri ja Lentävä Lautanen -ruokakulttuuripalkinto
ELO-säätiö on myöntänyt Lentävä Lautanen 2023 -ruokakulttuuripalkinnot Viisi Tähteä Median päätoimittaja Eeropekka Rislakille ja ulkoministeriölle. Kuvassa vasemmalta: Annariina Kukkonen (UM), Heikki Antolainen (Elo-säätiö), Paula Parviainen (UM), Eeropekka Rislakki (Viisi Tähteä) ja Peter Fredman (Elo-säätiö).

Tämä tunnustus on erityisen merkittävä, sillä se nostaa esiin edelläkävijöitä, jotka ovat omalla panoksellaan lisänneet suomalaisen ruokakulttuurin kiinnostavuutta niin kotimaassa kuin maailmalla.

Eeropekka Rislakin rooli Viisi Tähteä Median päätoimittajana on ollut keskeinen Suomen ruokajournalismin saralla jo pitkään, avaten ikkunan suomalaiseen ruokamaailmaan ja herättäen lukijoissa kiinnostusta monipuolisiin maku-elämyksiin. Hänen intohimonsa ja näkemyksensä ovat tehneet suuren vaikutuksen gastronomian ystäviin ympäri maan.

Palkinnon jakaneen Elo-säätiön perustelujen mukaan Rislakki on vuosikymmeniä puolustanut vahvasti suomalaista ruoka- ja juomakulttuuria monessa eri muodossa. Hänen rohkea ja kantaaottava asenteensa on tuonut alalle paljon näkyvyyttä ja muutosta.

Hän on uskaltanut astua esiin opponoimalla ravintola-alan jatkuvasti kiristyvää regulointia ja valvontaa tavalla, joka on kehittänyt toimialaa myönteisesti.

– Rislakki ja hänen taustajoukkonsa ovat rakentaneet median, joka palvelee puolueettomasti toimialaa sekä tuo merkittävimmät uutiset, tulevaisuuden näkijät ja kiinnostavimmat tarinat loistavasti kaikkien saataville – ja aina pilke silmäkulmassa, Elo-säätiön hallitus perustelee.

Ravintolasektori kaipaa ravistelua

Eeropekka Rislakki on ollut toimittajana 47 vuotta sekä toiminut kulttuurin moniottelijana. Kiitospuheenvuorossaan hän totesi, ravintolasektori kaipaa kipeästi uusia persoonallisia ja kriittisiä ammattitoimittajia.

– Ruoka ja juoma ovat kulttuuria, joten nekin ansaitsevat tulla käsitellyksi analyyttisesti, näkemyksellisesti sekä ajatusten törmäytyksinä, jotka kytkevät merkitykset laajemmin yhteiskuntaan ja sivistykseen. Olen huolissani, että perinteinen media ei houkuttele nuoria ja persoonallisia ruoka- ja juomakirjoittajia, hän pohtii.

Toinen huolen aihe Suomen talouden viimeisten 15 vuoden nollakasvu – stagnaatio – joka on jo pudottanut meidät lähialueiden ravintolakehityksestä.

– Iso kysymys on, onko meillä näkemystä kääntää niukkuus voimavaraksi ja omaäänisiksi sekä kiinnostaviksi ilmiöiksi. Nyt katse omiin lähtökohtiin, eikä siihen, mitä muualla tehdään suuremmin resurssein. Peesaaminen on jo tappion tunnustamista. Tulevaisuus ei vain tapahdu. Se tehdään!, Rislakki patistaa toimialaa.