vuoden-kokit-2014

heikki-liekola-vuoden-kokki-2014Gastro-messuilla miteltiin Suomen ruokaravintola-ammattilaisten kovimmista titteleistä. Kokkien ja tarjoilijoiden Suomen mestarit saatiin selville, ja liekeissä olivat etenkin voiton saavuttaneet Heikki Liekola ja tarjoilija Toni Yksjärvi.

Suomen paras kokki ja tarjoilija 2014 valittiin myöhään torstai-iltana 20.3.2014, kun alan ammattilaisten kaksipäiväiset kilpailut huipentuivat jännittävään finaaliin. Vuoden Kokiksi 2014 kruunattiin Heikki Liekola (Grotesk Meat Bar, Helsinki) ja Vuoden Tarjoilijaksi 2014 Toni Yksjärvi (Gastrobar Emo, Helsinki).

Semifinaalipäivän rasituksista ei ollut merkkiäkään, kun Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen finalistit antoivat näytteen upeasta ammattiosaamisestaan Messukeskuksessa torstaina 20.3.

Tiukan kilpailun jälkeen kokkien parhaimmisto on ensimmäiseksi sijoittunut Heikki Liekola (Grotesk Meat Bar, Helsinki), toiseksi sijoittunut Ismo Sipeläinen (ravintola G.W. Sundmans, Helsinki) sekä kolmannelle sijalle tullut Toni Kostian (ravintola G.W. Sundmans, Helsinki). Suomen parhaimmat tarjoilijat puolestaan ovat voittajaksi kruunattu Toni Yksjärvi (Gastrobar Emo, Helsinki), toiseksi sijoittunut Kata Shecter (Musta Lammas, Kuopio) sekä kolmanneksi sijoittunut Tanja Pöyhönen (Pöllöwaari, Jyväskylä).

vuoden-kokki-kilpailuKokkien kaikki taidot pelissä

Vuoden Kokki -finaalissa testattiin kilpailijoiden kyky valmistaa lyhyessä ajassa ja yllättävistä raaka-aineista toimiva ja maukas kokonaisuus. Taso oli todella kova, ja kilpailijoiden väliset erot pieniä. Yli neljän ja puolen tunnin taiston jälkeen Vuoden Kokki -kilpailun voittaja erottautui makumaailmallaan sekä määritettyjen raaka-aineiden oikeanlaisella käytöllä.

– Finalistit onnistuivat kokonaisuudessaan erittäin hyvin. Maut ja annoskokonaisuudet olivat kohdillaan, ja erityisesti alku- ja jälkiruokien kohdalla erot olivat hyvin pieniä. Kilpailijoiden keittiötyöskentely oli myös korkeatasoista, kertoo Vuoden Kokki -kilpailun päätuomari Filip Langhoff. Filip Langhoff on tuoreen Michelin-ravintola Askin keittiömestari.

Lue lisää: Tähtisadetta Helsingissä – Ask ja Chef & Sommelier saivat hyvin ansaitut Michelin-tähdet

Vuoden Kokki -kilpailijat valmistivat finaalissa yhteensä kolme ruokaa. Alkuruoan pakollisina raaka-aineina olivat nahaton haukifilee ja kananmuna. Pääruoan raaka-aine oli kokonainen karitsansatula ja karitsankateenkorva. Jälkiruoan pakollisina raaka-aineina olivat puolukka, kaurahiutale ja crème fraîche.

Ammattilaiskokkien kilpailua oli tuomaroimassa kansainvälinen huippuraati Filip Langhoffin johdolla (ravintola Ask). Kilpailutuomaristoon kuuluivat Michael Björklund (ravintola Smakby Åland) ja Erik Mansikka (ravintola Kaskis) sekä kansainväliset tuomarit Paul Svensson (Ruotsi), Even Ramsvik (Norja) sekä Sven Erik Renaa (Norja).

vuoden-tarjoilijat-2014Tunnelma ratkaisi tarjoilijoiden taiston

Vuoden Tarjoilija -kilpailun finaali oli jännitysnäytelmää alusta loppuun saakka. Kilpailijoiden tasoerot olivat pienet ja kokonaisuus hyvin tasainen. Huomiota kiinnitettiin erityisesti kokonaisuuden hallintaan sekä hyvän tunnelman luomiseen ja loppuun asti saattamiseen.

– Tunnelma oli tällä kertaa tärkeämpi kuin tekninen osaaminen. Tarjoilijan työssä erittäin tärkeää on tyylikäs ja ystävällinen asiakaspalvelu sekä tilannetaju. Samat ominaisuudet korostuivat myös finaalissa. Erityishuomiota kiinnitimme siihen, miten finalistit huolehtivat asiakkaiden viihtyvyydestä, kertoo Vuoden Tarjoilija -kilpailun päätuomari Janne Marin.

Finalistien tehtävänä oli viiden hengen seurueen päivällisen tarjoilu ruokajuomineen. Lisäksi tarjoilijoiden tuli valita Vuoden Kokki -kilpailijan suunnittelemaan menuun sopivat viinit, valita tarjoiltavat juustot, valmistaa ja tarjoilla tilatut kahvit sekä esitellä ja tarjoilla avec-juomat.

– Kilpailun voittajassa on aistittavissa kokemus, ammattitaito ja itseluottamus omaan tekemiseen. Ominaisuudet, jotka kasvavat kokemuksen karttuessa. Myös hänen oma persoona oli osa palvelukokemusta. Kilpailun voittaja on huippuasiakaspalvelija, joka sai asiakkaansa viihtymään ja nauttimaan, summaa Marin.

Vuoden Tarjoilija -tuomaristoon kuuluivat päätuomari Janne Marin (Heinon Tukku), kansainväliset tuomarit Marta Delfa (Torres, Espanja) ja Tiiu Parm (Teie Kelner OÜ, Viro) sekä Caroline Maguire (Irish Distillers Pernod Ricard), Jarkko Myllymäki (ravintola Juuri), Anna Hakala (Pernod Ricard Finland), Sari Sievinen (Radisson Blu Hotel Ravintola Ranta), Jaana Kelloniemi (Tallink Silja), Harri Hytönen (Paulig Group) sekä Tero Karhu (Nordea).

Vuoden Kokki -kilpailun johtajana toimii Eero Vottonen (G.W. Sundmans), ja päätuomarina Filip Langhoff (ravintola Ask). Vuoden Tarjoilija -kilpailun johtajana toimii Marja Hemmi (Ravintolakoulu Perho), ja päätuomarina Janne Marin (Heinon Tukku).