Sauna Helsinki – Helsingin yleiset saunat esittäytyvät
Kaurilan sauna etsii nykyisin uusia toimitiloja, Helsinki. Kuvaaja: Susa Junnola

Tässä poimintoina Helsingin höyryäviä ja kosteita saunoja meren rannalla ja suosittujen ravintolakaupunginosien kortteleissa. Saunomisesta on tullut tärkeä hauskanpidon muoto. Helsingin yleiset saunat soveltuvat mainiosti illanvieton kohokohdaksi tai vaikkapa Helsinki-reissun rentouttavaksi ohjelmanumeroksi pienelle seurueelle. Isommalle seurueelle on monesti kohteliasta varata oma tilaussauna.

*Hintatiedot perushintoja ja viitteellisiä. Tarkistathan tiedot saunan omilta sivuilta. Päivitetty 10.3.2022

1Löyly

Helsingin yleiset saunat

Helsingin moderni saunaelämys on saanut kansainvälistäkin huomiota maailmalla. Designsauna Löylyssä voi saunoa kerrallaan kaksi tuntia meren äärellä. Saunan ja uimisen jälkeen jäädä terassille nauttimaan ilta-auringosta.  Rakennus suojeltiin vain neljä vuotta rakentamisensa jälkeen.

Lisää aiheesta Jasper Pääkkönen otettu Time-lehden Löyly-saunaravintolalle myönnetystä tunnustuksesta

21€ Uiminen mahdollista myös talvikaudella

http://www.loylyhelsinki.fi

2Sauna Hermanni

Sotien jälkeen perustettu sauna, josta voi ostaa vaikkapa makkaraa tai napostelulautasen. Pukuhuoneessa voi nauttia omia virvokkeita tai ostaa paikan päältä.

12€

http://www.saunahermanni.fi/

3Uusi Sauna

Uusi Sauna Helsinki
Uusi Sauna Helsinki

Helsingin perinteistä Arlan saunaa pyörittävä Kimmo Helistö rakennutti Jätkäsaareen modernin version Arlan saunalle. Isoilla puilla lämpiävät saunat ja viihtyisä vilvoittelualue atrium-pihalla sekä ravintolapalveluita.

16€ ei uintimahdollisuutta

uusisauna.fi

4Arlan sauna

Huom! Arlan sauna on asetettu Museoviraston suojeltavaksi ja sen pyörittämisessä on tällä hetkellä ongelmia (23.10.2022). Seuraa HS.FI-uutisointia.

Vuodesta 1929 Kaarlenkadun ja Helsinginkadun kulmassa toiminut Sauna Arla on helsinkiläistä saunakulttuuria  puhtaimmillaan ja se on Suomen Museoviraston suojelun kohteena. Löylyhuone lämpenee maakaasulla ja puilla.

15€ ei uintimahdollisuutta

http://arlansauna.net/

5Isosaaren sauna

Isosaaren sauna ja terassi Helsingin saaristossa. Kuvaaja: Julia Kivelä

Isosaaren sauna on avoinna yleisölle kesäkaudella yleisöristeilypäivinä. Aikataulun voi tarkistaa Isosaaren kotisivuilta.

0€

http://visitisosaari.fi/saunat

6Kaurilan sauna [LOPETTANUT]

Sauna Helsinki – Helsingin yleiset saunat esittäytyvät


Kaikkia aisteja hellivä Kaurilan sauna on kuin miniloma keskellä viikkoa, jossa arjen tomut saavat kyytiä. Idyllisessä hirsirakennuksessa on myös naisille omia vuoroja. Liput ostetaan ennakkoon verkkokaupasta.

16€

https://www.kaurilansauna.fi

7Harjun sauna

Kotiharjun sauna, Jussi Hellsten

Legendaariseen Kotiharjun korttelisaunaan on vaivatonta tutustua. Yleiselle puolelle ei tarvitse varata aikoja, ja kylpeä saa kiireettömästi niin kauan kuin haluaa. Idyllisen puiston äärellä voi vilvoitella. Kassalta voi vuokrata pyyhkeen ja ostaa saunavihdan, virvokkeita ja pientä purtavaa. Helsingin ainoa perinteinen puulämmitteinen korttelisauna on suojelukohde.

14€ Ruokapaikka Döner Harju aivan kulman takana

http://www.kotiharjunsauna.fi/

8Allas Sea Pool [KEVÄÄLLÄ 2022 TOIMINTA KESKEYTYNYT]

Allas Sea Pool Katajanokalla, Kuva: Allas Sea Pool

Aikuisten ja lasten lämminvesiallas on ollut jo auki 4.5. alkaen. Merivesiallas ja saunatoiminta aukeaa myöhemmin keväällä. (päivitetty 17.5.2022)

Merikylpylä Allas Sea Pool on sekä meriveden että makean veden kylpylä saunoineen ja palveluineen. Tunnelmalllinen ja hyvin suosittu sauna on yksi kaupungin nähtävyyksistä ja löytyy Helsingissä aivan Kauppatorin kupeessa.

https://www.allasseapool.fi/fi/

14€ uintimahdollisuus myös talvikaudella

9Kulttuurisauna

Rentouttava saunakokemus yksin tai pienellä seurueella. Avantouintimahdollisuus. Vuonna 2013 perustettu puupellettilämmitteinen sauna meren äärellä.

http://www.kulttuurisauna.fi

15€ Kielletty ryhmiltä (max 3) ei omia alkoholijuomia uintimahdollisuus myös talvikaudella

10Lonnan sauna

Saunojia vilvoittelemassa Lonnan saaren saunan edustalla. Kuvaaja: Julia Kivelä

Lonnan pikkusaareen 2017 kesänä valmistunut sauna on yksi merellisen Helsingin uusimpia yleisiä saunoja. Puukiukaan lämmöstä pääsee nauttimaan myös ilman omaa venettä, sillä Lonna sijaitsee Kauppatorin ja Suomenlinnan välissä vain 15 minuutin vesibussimatkan päässä. Saari on kaikille avoin kohtaamispaikka,  josta löytyy myös ravintola ja kahvila. Kesällä saaressa järjestetään mm. musiikkitapahtumia. Saunavuoron varaaminen etukäteen on suositeltavaa.

Sauna avoinna kesäkaudella: Esim.13.6.-26.9.2020

OSA PÄIVIATÄ OVAT SEKASAUNAPÄIVIÄ.

 

uintimahdollisuus 19€

Lue lisää: Lonnan saunasaari on kesäherkuttelijan saarikohde Helsingin edustalla

http://www.lonna.fi

11Sompasauna

Sompa sauna kesäiltana, kuvaaja: Eetu Ahanen

Sompasaunaseura ry edistää saunakulttuuria ylläpitämällä Hermanninrannassa kaikille avointa ja ilmaista yleistä saunaa. Sauna on avoinna kesäkaudella ympäri vuorokauden eikä sitä voi varata. Huomioithan, että sauna on yhteisöllisesti ylläpidettävä sauna, jossa voit osallistua vaikka tuomalla omat polttopuut.

0€ uintimahdollisuus myös talvella

http://www.sompasauna.fi/

http://lapinlahdenlahde.fi/fi/lahteen-sauna/

12Yrjönkadun uimahalli

Suomen kuuluisin uimahalli, ja siellä uidaan ja saunotaan alasti. Hotelli Tornin vieressä sijaitseva uimahalli on nähtävyys itsessään, kuten Solo Sokos Hotel Tornikin.

5,50€

http://www.hel.fi/www/helsinki/fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/liikunta/sisaliikuntapaikat/uimahallit/yrjonkadun-uimahalli

13Kumpulan maauimala

Kumpulan maauimala. Kuva Aki Rask
Kumpulan maauimala. Kuva Aki Rask

Kumpulan maauimala on mukava polsintapaikka koko kesän, mutta harvoin muistetaan, että sen sauna on yksi Helsingin parhaita yleisiä saunoja. Suojeltu miljöö on säilytetty alkuperäisenä, joten visiitti tuntuu samalla aikamatkalta menneisyyteen.

4,50€

https://www.hel.fi/helsinki/fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/liikunta/ulkoliikuntapaikat/maauimalat-ja-uimarannat/kumpulan-maauimala