Viro on pullollaan maagisia luonnonkohteita: vilkkaana virtaavia vesiä, salaperäisiä soita ja legendaarisia laaksoja. Anna virolaisten taruhahmojen johdattaa Viron luonnon sydämeen.

Kaipasitpa jylhää yksinäisyyttä, vilkkaita polkuja tai hurjia aaltoja, Viron luonto tarjoaa ainutlaatuisia ja tarumaisia luontoelämyksiä. Luonnossa pääset nauttimaan villien lähteiden virkistävästä vedestä, raikastavasta tuulenvireestä ja pitkospuupolkujen rauhasta. Lähde kokemaan Viron luonto taruhahmojen innostamana ja valitse kohteista se, joka puhuttelee sisäistä taruhahmoasi. Oletko herkkä Allikaravitseja, muistutatko enemmän muotoaan vaihtavaa Murumemmeä vai oletko voimakas kuin Hiid? Tee testi osoitteessa visitestonia.com , selvitä, mitä virolaista taruhahmoa muistutat ja valmistaudu seikkailuun.

1. Allikaravitsejasta inspiroituneena Endlan luonnonsuojelualueelle

matkailu-viro-endla  

Endlan luonnonsuojelualueella, Pandiveren ylängön rinteessä sijaitsee 11 lähderyhmää ja lähes 40 lähdettä. Pysähdy puiselle laiturille nauttimaan karstilähteiden veden solinan rauhoittavasta voimasta – Norran lähdealueen lähteissä virtaa noin 36 ämpärillistä vettä joka sekunti.

2. Saarevahtia seuraten Osmussaarelle

matkailu-viro-osmussaareOsmussaarelta löytyy niin upeaa luontoa kuin mielenkiintoista ja salaperäistä historiaa. Vuosisatoja alueella asuneiden rantaruotsalaisten väistyttyä alueelta Osmussaaresta tuli suljettu raja-alue toisen maailmansodan ajaksi, jolloin alueella sijaitsi Neuvostoliiton sotilastukikohta. Nykyään maaston omaperäisyyksiin lukeutuvat rantatörmä, suuria lohkareita, laajoja somerikkovallialueita ja rautabetoninen majakka.

3. Ahti oppaana Irben salmen luodoille

matkailu-viro-irbe  

Sörven niemimaa on täynnä legendoja. Tarun mukaan Sörven kyntäällä sijaitsevan Irben salmen luodot syntyivät, kun Suur Töll, jättiläissankari, heitteli kivenlohkareita yrityksissään karkottaa piru maalta. Ihastele luotoja ja luonnonsuojelualueen upeita maisemia, sekä pysähdy ihailemaan pyhänä ja parantavana pidettävää Körgeman uhrilähdettä. Mystisellä niemimaalla saat olla rauhassa: saariston kirjatun historian aikana siellä on asunut ainoastaan 1 600 asukasta.

4. Villi Metsik löytää rauhan Abrukan luontopolulta

abrukaAbrukan luontopolulla sisäistä Metsikiäsi hellivät leveälehtinen lehtimetsä ja puu- sekä rantaniityt. Osittain luonnonsuojelualueella kulkevat polut alkavat Abrukan satamasta. Pystytä leiri yöksi luontopolun lähelle ja sytytä nuotio lämmitelläksesi. Etsi aamulla käsiisi erikoisesti soiva taikakivi ja koputa kiveä – toiveesi saattaa toteutua.

5. Kivialunen tiennäyttäjänä Isolla ja Pienellä Taevaskodalla

taevaskodaIson ja Pienen Taevaskodan henkeäsalpaavimman kohdan muodostavat hiekkakivikalliot ja koskematon joki. Paikka huokuu taikaa: legendat kertovat luolista ja salakäytävistä, ja joella huhutaan vierailleen pirun sekä mystisen kultakampaisen neidon. Käy kokemassa Suur-Taevaskodan hiekkakiviseinämä, joka on upea koska tahansa: 22,5 metriä joen pinnasta kohoava seinämä lumoaa niin kesällä kuin talvellakin.

6. Murumemmen jalanjäljissä Sääretirpin niemenkärjelle

saaretirpiSääretirpin niemenkärkeä vartioi Hiidenmaan jättiläisen Leigerin patsas, ja harjun korkeinta kohtaa koristaa kasvusto, joka muuttuu mereen johtavaksi kivikkoiseksi niemeksi. Ranta roihuaa maagisesti, kun merikaali kukkii kilpaa kuusaman, orapaatsaman, orjantappuran ja koiranheisin kanssa. Kirjailija Aino Kallas lumoutui näistä maisemista.

7. Näkkiä etsimään Meerikunnon rämeeltä

meerikuntoEtsi sisäistä Näkkiäsi Meerikunnon rämeeltä. Muista pysähtyä maistelemaan rämevettä ja ihastele pitkospuiden varrella pilkottavia suokasveja näkötornista. Kaunista levähdysaluetta koristavat vaiverot, suokukat, variksenmarjat, tupasvilla ja suopursut. Pitkospuita pitkin voit kulkea myös lastenvaunuilla tai pyörätuolilla ja levätä voit yhdessä lukuisista retkimajoista.

8. Soovanan hengessä Keilan vesiputoukselle

keilan-vesiputousLöydä Pohjois-Viron helmi, Keilan vesiputous. Kuusi metriä korkea ja kymmeniä metrejä leveä vesiputous sijaitsee Keila-Joen kylässä. Haasta itsesi kävelemällä joenrantaa pitkin kahden riippusillan yli vesiputoukselle ja pidä unelmointitauko leveän vesiputouksen kohistessa taustalla tai tutki alueella sijaitsevaa kunnostettua vesivoimalaitosta. Käy myös ihmettelemässä yhtä Viron hienoimmista uusgoottilaisuudesta inspiraation saaneista kunnostetuista kartanorakennuksista.

9. Hiiden ohjaamana 370 kilometrin vaellukselle halki Viron

oanduOandu-Ikla-vaellusreitti on ensimmäinen koko Viron halki kulkeva vaellusreitti, jota pitkin voi kulkea 370 kilometriä Lahemaan kansallispuistosta Oandusta Körvemaan suurten metsien ja Euroopan yhden mahtavimman suiston, Soomaan kansallispuiston, halki Viron ja Latvian rajalle Ilkaan. Seikkaile reitti läpi ja koe kuusi eri maakuntaa, kaksi kansallispuistoa ja yhdeksän suojelualuetta.