sundmans-ravintolat-helsinki

Matti Jämsén, Kuvat: Manne Stenros
Matti Jämsén, Kuvat: Manne Stenros

Maison M. Chapoutierin huippuviinit luovat pohjan G.W.Sundmansin keväiselle erikoismenulle. Yksi Rhônen viinialueen tunnetuimmista tuottajista jakaa G.W.Sundmansin periaatteen: olennaista on viinin ja ruoan yhteensopivuus.

G.W. Sundmans esittelee kevään menussaan läpileikkauksen ranskalaisen M. Chapoutierin viineistä. Perheomistuksessa oleva M. Chapoutier on yksi Rhônen kuuluisimmista tuottajista, ja se käyttää viinitarhoillaan yksinomaan biodynaamisia menetelmiä.

”Saimme tilaisuuden valita ensin viinit, ja niiden perusteella keittiö ja salihenkilökunta suunnittelivat menun yhdessä”, kertoo ravintolapäällikkö Philipp Westerling. Kevään ja alkukesän parhaat raaka-aineet ovat luonnollisesti tärkeässä roolissa, ja niitä on yhdistelty ennakkoluulottomasti, pienellä ranskalaisella vivahteella. Näin viini ja ruoka tukevat parhaiten toisiaan, mikä on tunnusomaista sekä viinitilan johdossa oleville Michel ja Marc Chapoutierille että G.W.Sundmansin keittiöfilosofialle.

Menun ensimmäinen viini on raikas Belleruche Blanc 2013, johon yhdistetään kampasimpukkaa vesikrassin ja ostereiden kera. Seuraavaksi on perinteistä poiketen juuston vuoro; pehmeä briejuusto briossin ja vadelman kera tekee seuraa Crozés-Hermitagelle. ”Briejuusto on Helsingin Meijeriliike Oy:n valmistama Klippan, joka valmistetaan Viikin koetilan lehmien maidosta. Todellista lähiruokaa, kun nimen juustolle antanut saarikin siintää horisontissamme”, sanoo Eero Vottonen, joka toimii tällä hetkellä G.W.Sundmansin vt. keittiöpäällikkönä.

Herkullinen juusto pohjustaa makuaistin kohtaamaan kalaruoan, jossa on piikkikampelaa, hummeria ja tomaattia. Viininä on elegantti valkoviini 2011 Saint Peray les Tanneurs. Pääruokana on mehevä entrecôte, jonka kera lasiin kaadetaan täyteläistä ja runsasta luomupunaviiniä Châteauneuf-du-Papea vuosikertaa 2009.

Jälkiruoan sydämenä on raparperi, joka keväällä ja alkukesästä on parhaimmillaan. Sen makua pyöristää valkosuklaa, ja viimeisen silauksen luovat orvokit. Juomana on 2012 Muscat Beaumes de Venise, väkevöity viini, joka tasapainottaa oivallisesti jälkiruoan hapokkuutta ja makeutta.

”Tämä on erinomainen tilaisuus maistella ranskalaisen huipputuottajan erityyppisiä viinejä koottuna upean aterian ympärille”, toteaa Westerling.

Ravintolan kotisivut

www.sundmans.fi