Masuuni tuli tunnetuksi kyytön hyödyntämisestä jo keittiömestari ja lähiruokapioneeri Heikki Ahopellon aikoina. Pentti Ukkosen kasvattama kyyttövasikka onkin tullut vuosien mittaan tutuksi monille ravintolan asiakkaille.
Vuonna 2012 ilmestyi myös maatiaisruokakirja, jonka tekijöitä olivat Hannu Heikkinen, Christer Lindgren, valokuvauksesta vastannut Liisa Valonen, sekä Masuunin silloinen keittiömestari Mikko Kautto.
Suomen kolmesta alkuperäisestä lehmärodusta itäsuomenlehmä eli kyyttö oli kuolla sukupuuttoon, sillä yksilöitä oli vähimmillään vain 50. Kyytönliha on hienosyistä verrattuna tavalliseen naudanlihaan ja mm. maito soveltuu erinomaisesti juustojen raaka-aineiksi. Jälkiruuissa voidaan käyttää ternimaitoa, kuten tämänkin vuoden kyyttöillallisella.
Jo perinteeksi muodostuneessa kyyttöillallisessa maatiaisrodun raaka-aineita käytetään monipuolisesti niin alku-, pääruoka- kuin jälkiruokapuolellakin.
Kyyttöiltaa vietetään Ravintola Masuunissa lauantaina 21.3.2015 klo 18.00 alkaen.
MENU
Kyyttövasikkaterriiniä, kevyesti savustettua punajuurta ja pikkelöityjä kasviksia
Art Wine vol.3 Gayda Grenache
Lämminsavustettua lohta, maa-artisokkaa ja siianmätiä
Grüner Veltliner Kremstal
Kyyttövasikkaa ”2015” ja pippurikastiketta
Trapiche Pinot Noir Oak Cask
Kotimaisia juustoja
Huxelrebe Auslese
Kyytön ternimaitoa ja vadelmaa
Chateau Le Clou Classic
60€ / hlö
Viinipaketti 50€