Ravintola Ask. Kuva: Ravintola Ask

Ravintoloitsijapariskunta Linda Stenman-Langhoff ja Filip Langhoff avasi 2012 Kruununhakaan omannäköisensä, ruokafilosofialtaan raaka-aineita arvostavan Askin. Maailman keittiöitä ja saleja kierrellyt kokenut kaksikko halusi luoda oman ravintolan, jossa eettiset kysymykset ja pien- sekä lähituottajien antimet ovat mausta tinkimättä tärkeässä roolissa. Ask on sellainen.

– Haluamme kunnioittaa paitsi raaka-ainetta, myös sen tuottajaa. Lisäksi koemme, että on tärkeää tietää mitä ja miten kasvatettuja käytettävät raaka-aineet todella ovat, itsekin suoraan luonnosta kasveja keittiöönsä keräävä Filip linjaa ja käyttää ilmausta ”I’m just the messenger helping the product to speak for itself”.

– Kaikki meidän käyttämämme raaka-aineet on joko kerätty tai pyydetty luonnosta sekä kasvatettu luonnonmukaisesti tai biodynaamisesti. Kun kerran käytän kotonakin näitä raaka-aineita, niin miksi tarjoaisin asiakkaille jotain muuta kuin mitä itsekin haluan syödä?

Puhtaita ja selkeitä makuja viljelevä lista elää sesongin parhaiden raaka-aineiden mukaan, samoin lounas. Ilta-aikaan ravintolassa on kahdeksan ruokalajin valikoima, joka vaihtuu annoksittain. Annoksia voi valita neljän tai kahdeksan ruokalajin kokonaisuuden verran. Jotkut annokset ovat saatavilla viikon verran, toiset puoli vuotta. Koko menu ei siis koskaan vaihdu kerrallaan, vaan muutosta tapahtuu pikkuhiljaa jatkuvasti. Se on mielenkiintoista paitsi asiakkaalle, myös keittiön väelle.

– Ideana on se, että jos asiakas tulee käymään esimerkiksi kerran kuukaudessa, hän löytää aina jotain uutta listalta, Filip kertoo.

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy
Ravintolakuvat: Ravintola Ask

KOTISIVUT

Linjakas ja luomuinen Ask on Vuoden ravintola 2014

Kansainväliset matkabloggaajat hurmioituivat Suomesta: Ravintola Ask säteili