Grön-vuoden-ravintola
Gröin tiimi luo mielenkiintoista ja modernia ruokaa, jossa kasvikset pääsevät poseeraamaan suuressa roolissa. Kuva: Anna Salmisalo

Suomen Gastronomien Seura on myöntänyt Vuoden ravintola 2017 -tunnustuksen helsinkiläiselle ravintola Grönille. Toni Kostianin ja Lauri Kähkösen Grön luo mielenkiintoista ja modernia ruokaa, jossa kasvikset pääsevät poseeraamaan suuressa roolissa. Säilöntä, fermentointi ja villi vihreä ovatkin asiasanoja tasalaatuisuuden ohella.

VARAA PÖYTÄ

Vuoden ravintola -valinnasta jo 32 vuoden ajan vastanneet gastronomit perustelevat valintaansa Grönin rohkeudella, yllätyksellisyydellä ja laadukkuudella.

grön tartar– Helsingin Albertinkadulla sijaitsevan ravintolan sielu, maamme hallitseva Vuoden kokki Toni Kostian on onnistunut rakentamaan kokonaisuuden, josta asiakkaan on helppo nauttia. Ravintolan persoonallinen, Suomen luonnosta ammentava tyyli vakuutti seuramme jäsenet jo ensikäynneillä vuoden 2015 marraskuussa. Tasalaatuisuus kuulostaa tässä yhteydessä latteudelta, mutta pitää paikkansa: jokainen ravintolan tarjoilema ateria on yhtä kohottava, kuvailee Vuoden ravintola -raati.

Kostian painottaa tiimityön merkitystä ja kiittää joukkoaan menestyksestä.

– Voitto sinetöi ensimmäisen toimintavuotemme. Ravintolan pyörittäminen on aina tiimityötä. Tämäkin vaatii ison tiimin, joka toimii hyvin yhdessä, kehittyy, saa aikaan tuloksia ja niiden kautta myös hyviä asiakaskokemuksia, Kostian toteaa.

Omintakeinen ja tyylikäs

grön toni feri
Grönin salissa taituroi Toni Feri.

Reilun vuoden toiminta-aikanaan Grön on vakiinnuttanut villit raaka-aineet osaksi päivittäistä menua. Kostian tiimeineen huolehtii, että kasvukauden satoa riittää hyödynnettäväksi eri tavoin säilöttynä läpi talven.

– Grönissä kulkee punaisena lankana makujen rohkea yhdistely. Grön on tässä ajassa, mutta kuitenkin erilainen kuin muut ravintolakarttamme tulokkaat. Se onnistuu yllättämään yhä uudelleen yhdistelmillä, joissa ei ole kikkailun makua, vaan päällimmäiseksi jää tunne tyylikkyydestä ja laadukkuudesta, Suomen Gastronomien Seuran puheenjohtaja Kim Palhus hehkuttaa.

– Jokaisessa annoksessa oli oma koukkunsa ja vahva yllättävyys. Annoksissa oli paljon vastakkainasettelua – tuoretta ja säilöttyä, raakaa ja kypsää, hapanta ja makeaa, pilkottua ja soseutettua ilman, että ne sortuisivat kuitenkaan yliyrittämiseen, raati kuvailee.

Vuoden ravintola jo 32 vuotta

Arvostetun Vuoden ravintola -tunnustuksen saavuttaakseen ravintolan tulee tarjota hyvää ja omaleimaista ruokaa sekä erinomaista palvelua, joka saa asiakkaan tuntemaan itsensä arvostetuksi. Vuoden ravintolalla on myös hyvä hinta-laatusuhde ja sen toiminta on pitkäjänteistä, tasalaatuista ja varmaa.

Maamme vanhin ruokaseura, Suomen Gastronomien Seura ry, on myöntänyt Vuoden ravintola -tunnustuksen ansioituneille ravintoloille vuodesta 1985 lähtien. Maamme vanhin ruokaseura, Suomen Gastronomien Seura ry, on myöntänyt Vuoden ravintola -tunnustuksen ansioituneille ravintoloille vuodesta 1985 lähtien. Ravintola Grön on 27. tunnustuksen saanut ravintola. Ruokakulttuuria vaaliva seura perustettiin vuonna 1945 ja siihen kuuluu noin 300 jäsentä

VARAA PÖYTÄ

Suomen Gastronomien Seura ry:n Vuoden ravintola -tunnustukset

2017 Ravintola Grön, Helsinki

2016 Ravintola Roux, Lahti

2015 Ravintola SPIS, Helsinki

2014 Ravintola Ask, Helsinki

2013 Ravintola Chef & Sommelier, Helsinki

2012 Ravintola Muru, Helsinki

2011 Ravintola C, Tampere

2010 Ravintola Juuri, Helsinki

2009 Ravintola OLO, Helsinki

2008 Ravintola Postres, Helsinki

2007 Ravintola Savoy, Helsinki

2006 Ravintola Demo, Helsinki

2005 Ravintola George, Helsinki

2004 Palace Gourmet, Helsinki

2003 Panimoravintola Herman, Turku

2001 G.W. Sundmans, Helsinki

2000 Chez Dominique, Helsinki

1999 Ravintola Savoy, Helsinki

1998 Kanavaranta, Helsinki

1996 Lyon, Helsinki

1994 Safka, Helsinki

1993 Pamir, Strand Inter-Continental, Helsinki

1992 Julia, Turku

1991 Lehtovaara, Helsinki

1990 Amadeus, Helsinki

1989 Ravintola Henrik´s, Tampere

1988 Ravintola Bellman, Helsinki

1987 Ravintola George, Helsinki

1986 Celine, Helsinki

1985 Palace Gourmet, Helsinki

Mielenkiintoinen fakta!

Toni Honko, KOHOKOHDAT.FI

Suomen Gastronomien Seura on valinnut kaikki Suomen nykyiset Michelin-tähtiravintolat aikanaan Vuoden Ravintolaksi. Vanhin näistä on Demo, jonka seura valitsi vuonna 2006. Listaus on hyvin Helsinki-painotteinen kuten harvalukuiset tähdetkin…