pork and more helena pieni

Laatuoluita syvän etelän makujensa kanssa tarjoileva Pork & More on nyt saanut oman nimikko-oluen. 24.3.2015 alkaen Porkin hanasta valutellaan todellista juoma- ja keittiöosaamisen yhdistämisen rakkaustuotosta, sillä ravintolapäällikkö Helena ”Hellu” Kangasluoma on luonut oluen itse sopimaan juuri ravintolan ruoille.

pork and more helena 2Ale&More#1 on nimensä mukaisesti raikas Ale- eli pintahiivaolut. Erityisen hyvin se istahtaa kuulemma ribsien ja pulled porkin kaveriksi.

– Halusin oluesta todella hedelmäisen ja sitruksisen, mutta kuitenkin maltillisesti humaloidun. Siinä on käytetty kolmea eri mallaslaatua ja kolmea eri amerikkalaista humalalajiketta, Helena kertoo.

Olut on valmistettu yhteistyössä Pyynikin Käsityöläispanimon kanssa. Helena marssi siis jokin aika sitten panimomestari Tuomas Peren juttusille ideoineen. Resepti katsottiin yhdessä kuntoon, tehtiin pieni koekeitto ja sitten hienoisen hiomisen jälkeen keiteltiinkin jo suuri erä, 350 litraa.

– Tuntuu todella hyvältä saada oma olut, joka on suunniteltu ruokatuotteelle – näitä projekteja ei ole turhan monia. Yleensä ostetaan sopivin olut ruoalle, mutta nyt ei jouduta tekemään pienintäkään kompromissia ruoan ja juoman yhdistämisessä, ravintoloitsija Mika Roito toteaa tyytyväisenä.

Ale&More#1 tulee paitsi Porkin myös Huberin hanaan, joten kyseistä mallasjuomaa ei välttämättä kovin pitkäksi aikaa riitä. Nopeat juovat siis Hellun keittelemät herkut. Mutta kuten oluen nimen numerokin antaa ymmärtää, saattaa kyseiseen sarjaan olla tulossa enemmänkin Helenan suunnittelemia vaahtokukkaisia jaloja juomia.

Oluenkeittely ei jää yhteen tuotokseen – tiedossa vehnäinen kesä

Viinintuotannon ammattitutkintoa suorittava Hellu on ollut innostunut oluesta parisen vuotta. Kiinnostus syttyi kavereiden kanssa mielenkiintoisia laatuoluita maistellessa ja roihahti ilmiliekkeihin opintojen panimokurssiosuuden myötä. Omia oluitakin on tullut tehtyä, mutta ei aikaisemmin panimomittakaavassa. Vaan nyt kun hyvä keittelyvauhti saatiin päälle, niin Helena kaavailee jo kesäksi uutta olutta. Yhteistyössä akaalaisen Hopping Brewstersin kanssa ollaan suunnittelemassa parhaillaan vehnäolutta, joka tulee todennäköisesti soittamaan erityisen hyvin yhteen esimerkiksi ravintelien kala-annosten kanssa.

– Siitä tulee vaalea vehnäolut, American Wheat. Sellaista ei oikein ole hanatuotteena saatavilla, joten siksikin haluamme tehdä yhdessä sen.

hellu kaataa copy
Nuoret naiset intoutuivat oluista

Helenan oluenkeittelyinnostus ja -taito on niin vahva, että kukapa tietää, vaikka hän vielä toimisi myös panimomestarina mielenkiintoisia oluita valmistaen? Olutrakkauden roihahtaminen myös nuorten naisten keskuuteen ilahduttaa muutenkin mallasjuomille lämpenevää sydäntäni. Helena kertookin, että monet nuoret naiset maistelevat Porkissa oluita ennakkoluulottomasti ja mielellään.

– Nuoret ovat todella kiinnostuneita erilaisista oluista nykyään, myös naiset. Rohkeasti lähdetään maistelemaan ja kysellään suosituksia. Yhdessä sitten haarukoidaan sitä asiakkaan makuun sopivaa olutta. Kyllä sieltä aina löytyy asiakkaille niitä vau-elämyksiä, Helena kertoo hymyillen.

Myös Tuomas Pere on iloissaan nuorten olutinnostuksen ryöpsähtämisestä jopa omien oluiden valmistusmittakaavaan asti.

– On hienoa, että tähän hommaan tulee mukaan nuoria oluentekijöitä, etenkin naisia. Hellua ei paljon tarvinnut ohjata, mukana oltiin seuraamassa, Tuomas kehaisee Helenan osaamista.

Ale&More#1

Vahvuus 5,8%
Mallaslajikkeet: Pale Ale, Wheat sekä Crystal 100
Humalalajikkeet: Citra, Cascade sekä Belma
Katkerohumaloinnissa käytetty Citraa ja Cascadea, aromihumaloinnissa Citraa ja Belmaa
EBC38

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

Tuomas Pere
KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY