Kuva: Pork and MoreElokuussa Bertha ja Huber saavat rennosti röhkivän pikkusiskon, Pork and More -ravintelin. Kahden ensimmäisen ravintelin välimaastossa sijaitsevan paikan valokeilassa poseeraa possu, tuo aliarvostettu hurmaava herkku. Ja olut.

Pork and More tulee olemaan rento ja rouhea ruokapaikka kovatasoisin ruoka- ja juomatuottein. Porkin kaltainen paikka on siinnellyt ravintoloitsijakaksikko Mika Roiton ja Pekka Salmelan unelmissa jo vuosia. Sen tavoittelema tunnelma luotaa mm. Mikan muistoihin juurevista grillimauista.

– Ensimmäinen ravintolamuistoni on, kun kävin isäni kanssa pikkupoikana Cafè Siilinkarilla, istuin korkealla jakkaralla ”pärämätsiä” syöden ja Coca-Colaa juoden. Sitä samaa vanhanaikaista snagarigrillifiilistä haluan tuoda tähän paikkaan, Mika kuvailee.

Vaikka suomalainen grillikulttuuri on hiipunut vuosien kuluessa, niin tässä sitä nyt hengitetään uudelleen eloon. Lihaisasti.

Mika Roito ja Pekka Salmela

Parhaat palat punaniskatouhuista ja kunnon olutta kyytipojaksi

Vaikka ravintelin nimi viittaa possuun, tulee muitakin lihanautintoja olemaan luvassa. Ruokaa laaditaan aikaa ja vaivaa säästelemättä old school BBQ -tyyliin, eli savua kypsentämisessä hyödyntäen.

– Fiilis ja ruokamaailma ammennetaan Amerikan mantereelta, etelävaltioiden mauista laajalla skaalalla. Nappaamme ne parhaat palat punaniskatouhuista, Pekka summaa virnistäen.

Noin 40-paikkaisessa ravintolaan tulee pöytien lisäksi myös ikivanhoista lattialankuista rakennettava baaritiski, jonne voi poiketa lasilliselle. Purtavallekin. Olut tulee ottamaan paikan juomavalokeilassa, vaikka laatuviinitkin virtaavat. Mika kehuu vuolaasti paikallisia pienpanimoita, joten niiden tuotteita tulee taatusti tuopeissa vaahtoamaan amerikkalaisten olusten ohella. Oluita tuodaan tarjolle myös 4 oluen 1 desin maistelusetteinä, joten erilaisia mallasherkkuja pääsee makustelemaan näppärästi…ja vaikka valitsemaan sen juuri sopivan ison mallin ateriansa kaveriksi.

Porkin apajille pääsy toteutetaan ilman pöytävarauksia, ellei seurue ole iso. Ja mikäli osuu paikalle kovin täyteläiseen aikaan, voi ruokaa aina napata mukaansa. Take away -puolta onkin mietitty huolella, sillä sekin halutaan tehdä tyylillä. Pakkaukset tulevat olemaan siistit ja käytännölliset. Niiden kanssa voi heilahtaa vaikka piknikille puistoon tai kotiin syömään perheen kanssa.

HuberKeittokirja tulilla – ravintelien reseptejä yksissä kansissa

Mika ja Pekka operoivat parhaillaan myös keittokirjan kimpussa. Kansien välistä tulee löytymään reseptejä niin Berthan, Huberin kuin myös Porkin annosvalikoimasta. Annoskuvat on otettu jo viime syksynä, mikä kuvaa hyvin sitä kokonaisideologiaa, mikä miesten ruoanlaitossa ja kaikissa heidän ravintoloissa on.

– Kirja tulee yhdistämään sen lihaideologian, jota vaalimme kaikissa ravintoloissamme.

Siihen muuten kuuluu possun arvostaminen raaka-aineena. Mika ja Pekka ovatkin puhuneet possun puolesta jo pitkään. Jo Huberia avattaessa ihmeteltiin porukalla sitä, että nautarotuja on lukuisia, mutta possu on possua.

– Possu on vuosien saatossa Suomessa jalostettu vain nopeasti kasvavaksi ja rasvattomaksi. Ei tarvitse mennä kuin Englantiin, niin siellä on monia erirotuisia sikoja. Kyllä me niitä kaipailemme tännekin. Haluamme nostaa possun arvoonsa, Mika tähdentää.

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy