Kun ajattelee japanilaista ravintolaa, tulee monelle raaka-ainerintamalta helposti mieleen vain kala ja ruoista sushi. Mutta esimerkiksi sushia voi tehdä vallan mainiosti myös kasvisversiona. Ja Marusekissa tehdäänkin, muista japanilaisista kasvis- ja myös lihapainotteisista ruoista puhumattakaan. Kalaakin juuri vaihtuneelta listalta kyllä löytyy kunnioitettavan komea kirjo. Vastuullisesti pyydettyä, tietenkin.
– Me emme ole kasvisravintola, mutta kokkimme ovat niin ammattitaitoisia, että pystyvät muokkaamaan useimmista annoksista tarvittaessa vaikka ihan täysin vegaanisia, keittiömestari-ravintoloitsija Leo Suzuki lupaa ja kehottaa tiedustelemaan asiasta rohkeasti henkilökunnalta.
Juuri vaihtuneelta listalta löytyy esimerkiksi kasvisnigirilajitelma, jota on saatavilla 8 tai 14 palan suuruisena annoksena. Myös nyyttejä on suunniteltu tehtäväksi kasvistäytteisinä.
– Kasvisruoka on pinnalla. On alettu pohtia, että miksi sushi olisi vain kalaa ja mätiä. Japanissa on nykyään muodissa ns. temppeliruoka, jossa ei ole lainkaan lihaa tai kalaa.
Marusekissa oli pari vuotta sitten käymässä japanilainen temppeliruoan valmistuksen opettaja Mari Fujii, joka oli jo silloin hyvin innoissaan ja ihmeissään siitä, että ulkomailta löytyy näin hyvää japanilaista kasvisruokaa.
Lihaisia erikoisuuksiakin Marusekin keittiössä kyllä kokataan. Kiinnostusta herättää etenkin siipiannos japanilaisessa ravintolassa.
– Otimme nyt kokeeksi listalle kanansiipiä Nagoyan tyyliin. Se on mielestäni aika hauska annos!
Aina vain laajempi skaala eväkkäitä
Uudella listalla on nyt myös aikaisempaan verrattuna laajempi kirjo kaloja. On keltapyrstöä eli hamachia, kuoreahventa eli kisua, voikalaa, makrillia, muikkua, kuhaa…
– Laajensimme kalavalikoimaamme, sillä haluamme, että asiakkaat pääsevät maistamaan kaloja monipuolisesti. Sellaisiakin, mitä ei muualta saa. Suurin osa kaloista on Norjan tai muun Euroopan vesiltä, mutta käytämme annoksissamme kuitenkin myös kotimaista lähivesien järvikalaa kypsennettynä.
Maruseki on edelleen mukana WWF:n kalakampanjassa ja listan kalavalinnat ovat vastuullisia. Esimerkiksi listan tunamayon kala on boniittia, ei tonnikalaa.
– Emme käytä uhanalaisia lajeja. Ja miksi edes rahtaisi hirveät määrät kalaa toiselta puolelta maailmaa muodostaen suuren hiilijalanjäljen, kun sushia voi tehdä muustakin kuin kalasta. Sitä paitsi hyvää kalaa saa Suomestakin, ennakkoluulottomasti ja luovasti annoksia kehittelevä Leo toteaa.
Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy
Annoskuvat: Maruseki