Keittiömestari Ville Kriikku on Marusekin uudesta, suomalaisille vielä melko tuntemattomasta japanilaisesta grillistä tohkeissaan. – Yakitori-grilli on melkeinpä muinainen ruoanvalmistusmenetelmä ja japanilaisille todella iso juttu. Grillaammekin nykyään ilta-aikaan kaikki lihat.

Japanilainen ruoka mielletään Suomessa helposti pelkäksi sushiksi, mutta Marusekissa on kuitenkin ollut jo vuosia tarjolla myös japanilaisia lämpimiä ruoka-annoksia. Ja nyt keittiössä ollaan puhkuttu myös grillihiilet kuumiksi. Marusekissa onkin sekä grilli että kokki liekeissä!

– Yakitori-grilli on melkeinpä muinainen ruoanvalmistusmenetelmä ja japanilaisille todella iso juttu. Grillaammekin nykyään ilta-aikaan kaikki lihat. Hiillos ja puuntuoksu stimuloivat meitä kaikkia suunnittelemaan kesäannoksia, keittiömestari Ville Kriikku kertoo.

Yakitori-grillaus vaatii kokilta herkeämätöntä tarkkaavaisuutta sekä näppäriä, nopeita ja etenkin kuumankestäviä näppösiä. Vartaita pyöritellään grillin ”kiskoilla” taajaan tahtiin. Kriikku on grillausasiasta niin intoutunut, että kaavailee yakitori-grilliä jopa omalle pihamaalleen.

MarusekiMarusekissa grillataan niin kalaa kuin lihaakin. Yhteen annokseen kuuluu kaksi yakitori-tikkua, mutta eri sortimenteista voi helposti koostaa myös suuren lajitelman, jonka voi tilata vaikka seurueen kesken maisteltavaksi. Makujen koukuttavuuteen kannattaa varautua riittävän runsaalla varrasmäärällä.

Lasissa Marusekin raikkaan kesäinen uutuus, yuzu umeshu, joka on sitruunalla maustettua luumuviiniä.

Grillauspuuhien lisäksi Maruseki on uudistanut menuaan muutenkin. Pitkään voimassa olevat kuvalliset, hitaasti työstettävät menut ovat väistyneet rivakasti printattavien ja eläväisten listojen tieltä. Annoskavalkadi pääsee näin uudistumaan alituiseen – myös keittiömestaria kosolti inspiroivempaan suuntaan.

– Voimme vaihtaa annoksia nyt hyvin nopeasti. Tämä on minullekin paljon hauskempaa, kun pääsen koko ajan toteuttamaan myös aivan uusia asioita.

Nyt Kriikun on helppoa hyödyntää esimerkiksi hyvinkin pieniä eriä saataville tulevia mielenkiintoisia raaka-aineita.

– Teemme tiivistä yhteistyötä Kauppahallin kanssa. Välillä sieltä tulee soittoa tai WhatsApp-viestiä, että nyt olisi erä tällaista ja tällaista, otatteko. Ja nyt me voimme ottaa melkein mitä vaan, Kriikku toteaa täpinöissään.

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

Marusekiin keittiöön uiskentelee eväkästä päivittäin Nygrenin kalatiskistä. – Saamme joka aamu kauppahallista ihan uskomattoman hyvää lohta. Se on tässä maustettu hyvin kevyesti, sillä en halua peittää kalan omaa makua. Jalapeno-ponzusta tulee pikkuinen potku, keittiömestari Ville Kriikku kuvailee.

KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY

LUE MYÖS

Näissä ravintoloissa Tampereella ruoka valmistuu avotulella tai grillaten

Grillaamisen ja avotulella ruoan valmistamisen sesonki on etenkin kesällä, mutta raaka-aineet ovat aina tulilla näissä Tampereen huippuravintoloissa. Koska kaikkihan sen tietävät, että puuhiililä grillaamalla...

Marusekissa on sekä grilli että kokki liekeissä – Vartaat tirisevät uudessa japanilaisessa yakitori-grillissä

Japanilainen ruoka mielletään Suomessa helposti pelkäksi sushiksi, mutta Marusekissa on kuitenkin ollut jo vuosia tarjolla myös japanilaisia lämpimiä ruoka-annoksia. Ja nyt keittiössä ollaan puhkuttu...

LA 24.3. | WWF:n Earth Hour kannustaa jälleen ilmastotekoihin ruokalautasella

WWF:n Earth Houria, maailman suurinta ilmastotapahtumaa, vietetään lauantaina 24.3. kello 20.30–21.30. Tapahtumassa näytetään maailmanlaajuinen valomerkki ilmaston puolesta sammuttamalla turhat valot tunniksi. Suomessa kannustetaan Earth...