Marusekista ja Nomusta tuttu tarjoilija Yuna Riipinen kiidättää keittiön loihtimat annokset pöytiin.

Kyttälän kulinaarikaupunginosa on saanut jälleen uuden työssään tinkimättömän tekijän. Pikkuinen ravintola Fujimi avautui tarjoten modernia japanilaista ruokaa erityisesti tyystin käsityönä valmistettu sushi sydämenasianaan.

MAINOS WOLT Ravintolasta voi tilata myös kotiin wolt.com

Fujimin paikalla on valmistettu sushia aikaisemminkin, viimemmäksi Oca Sushi & Robatan toimesta. Nyt ravintola on japanilaisomistuksessa ja japanilaisen keittiömestarin käsissä. Omistajavaihdos tapahtui jo maaliskuussa, mutta ravintola toimi samalla konseptilla ja nimellä tähän asti. Kovin radikaaleja muutoksia ei tehdä vieläkään, mutta ravintoloitsija-keittiömestari Koji Fujikawa kuitenkin haluaa luoda aitoja japanilaisia makumaisemia moderniin tapaan Tampereen ytimessä.

– Tokion keskustassa on paljon juuri tällaisia hyvin pieniä ravintoloita, joissa ihmiset mielellään käyvät. Tämä on kuin Tokio Tampereella, kuvailee vasta viisi vuotta sitten Suomeen muuttanut japanilaistaituri.

Fujimin japanilaismauista ja -meiningistä on muuten saatu nauttia jo vähän ennen Fujikawan ravintoloitsijaksi ryhtymistä erinäisissä pop up -tempauksissa, joita on järjestetty mm. Henriksissä.

Ravintoloitsija-keittiömestari Koji Fujikawa (kesk.) tiimeinen palvelee osoitteessa Aleksanterinkatu 29 A. Fujikawa on muuttanut Suomeen vasta 5 vuotta sitten ja työskennellyt koko siihenastisen elämänsä Japanissa. Mainion suomen kielen taidon selittää suomalainen äiti, joka muuten on työskennellyt aikanaan Tiiliholvissa aivan ravintolan alkutaipaleella.

Vaikka Fujimin keittiöstä kiidätetään kulhoissa ja kipposissa paljon muutakin japanilaista ruokaa kuin sushia, on se kuitenkin ainakin tällä hetkellä ravintolan päätuote ja alusta alkaen käsin valmistettuna keittiötiimin suuri ylpeyden aihe. Pitkään Japanissa työskennellyt Fujikawa on tarkka niin sushin mausta kuin rakenteestakin.

– Japanissa sushi on erimakuista eri alueilla. Esimerkiksi Osakassa ja Tokiossa käytetään erityyppisiä kastikkeita.

Fujimissa tyyli on tokiolainen. Ravintolan sushi-palat ovat lisäksi hyvin siroja ja helposti suuhun sopivia.

– Koko on tärkeä asia. Myös kalan suhteen. Vaalea kala täytyy leikata ohuemmaksi kuin esimerkiksi lohi tai tonnikala. Me käytämme muuten kasvatettua tonnikalaa, Fujikawa lisää.

Myös riisin suutuntuma on oleellisen tärkeää. Fujikawa näyttää, kuinka riisi muovataan kämmenessä painaen keskeltä peukalolla niin, että sisus ei painukaan koneella valmistetun tapaan kovaksi, vaan muotoutuu kuohkeammaksi haukkailtavaksi.

– Japanilaiset arvostavat käsin tehtyä sushia. He myös nauttivat siitä, kun saavat seurata sushin valmistusta. Se ei nimittäin ole niin kovin helppoa, Fujikawa naurahtaa.

Fujikawan mukaansa Japanissa valmistetaan nykyään paljon myös sellaista sushia, joka saa hyvin paljon vaikutteita Euroopasta ja Amerikasta. Hän itse haluaa kuitenkin tarjota tamperelaisille palan aitoa Japania, mutta modernein ja yllätyksellisinkin ottein valmistettuna. Ja tietenkin japanilaiseen tapaan tinkimättömän tarkasti sekä ajatuksella tehtynä.

– Työskennellessäni Japanissa siellä sanottiin aina, että jokainen annos täytyy tehdä niin, että se tulee suoraan sydämestä. Silloin kokin tunne välittyy annoksen mukana asiakkaalle. Sitä ei tarvitse erikseen selittää, asiakas näkee ja maistaa sen kyllä, Fujikawa paljastaa hymyillen.

Fujimi, Aleksanterinkatu 29 A

KOTISIVU

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

MAINOS WOLT Ravintolasta voi tilata myös kotiin wolt.com