Innovatiivinen keittiökonkari Markus Rosenberg on hiljattain ottanut vetovastuun Hellan & Huoneen keittiöstä ravintoloitsija Arto Rastaan oikeana kokkipuukkokätenä. Uudelta listalta illastetaan taidokkaan yksinkertaista ja yllätyksellistä.
– Markuksella on hyviä ideoita ja yksinkertaisia klassikkoelementtejä. Nyt meidän keittiöön onkin tullut todella kokenut kaveri, Rastas kertoo tyytyväisenä.
Klassikot syntyvät yksinkertaisuudesta
Vaikka Hellan & Huoneen kulinaarinen perusrunko ja laadukkuus säilyykin aina ja ikuisesti, tuo uusi tekijä aina vähän uudenlaisia mausteita mukanaan. Rosenbergin tapauksessa niitä ovat mm. työteliäisyydestä tinkimätön yksinkertaisuuden ylistys.
– Komponenttien määrä on kaikissa annoksissa aika alhainen. Ne kaikki ovat tarkkaan mietittyjä ja toimivia, jokaisella on oma funktionsa. Pitää luottaa omaan keittämiseensä sen verran, ettei ihan jokaista kikkaa ammu joka lautaselle, Rosenberg summaa.
Annoksissa makujen syvyys rakentuu laadukkaan, usein luomuisen tai lähituottajalta saapuneen raaka-aineen ympärille kasvisten ollessa entistä suuremmassa roolissa. Ja vaikka keittäminen niin taitoa kuin työtunteja vaatiikin, on lopputulos lautasella yksinkertaisen pelkistetty ja kaunis. Toisinaan komponentteja saatetaan jopa kätkeä.
– Olen aina sanonut, että klassikot syntyvät yksinkertaisuudesta. Kokeneella kokilla se nuoren varsan kirmaaminen on mennyt ohi ja pystyy oikeasti keskittymään olennaiseen. Ei ole tarvetta todistella omaa osaamistaan. Vähemmän kokenut kokki taas saattaa lähteä laukalle, Rastas maalailee virnistäen.
Silence of the lambs and a nice Chianti
Hellassa & Huoneessa voi ruokailla pisimmillään koko pitkän, 16-ruokalajisen menun mitalta tai valita vain puolet annoksista. Menu on täynnä pieniä, intensiivisiä annoksia ja suuria makuja. Annosten nimet, kuten Organic cock tai Silence of the lambs and a nice Chianti, antavat toisinaan nauruhermoja kutkuttavaisia hienoisia vihjeitä tulevista makuhermoja herkistyttävistä nautinnoista. Keittiötiimin tähtäimessä on kuitenkin yllätyksellisyys ja vahva elämyksellisyys, halu tarjota illastajalle makumatka, joka herättää tunteita ja luo muistoja. Siksi nimet eivät paljasta kaikkea. Tarjolle saattaakin tulla yllättäen sellaisiakin raaka-aineita, joita ei muuten tulisi valinneeksi ja maistaneeksi. Ravintolaan viialalaiselta Tolvilan luomutilalta saapuva karitsanmaksa on monille yksi niistä.
– Yksi rouva sanoi ensin, että hän ei maksaa syö, mutta lautanen tulikin sitten kuitenkin tyhjänä takaisin, Rosenberg paljastaa myhäillen.
Ruoalla ja juomalla on lupa leikkiä!
Hellan & Huoneen sommelier Humberto Pulido Garcés valikoi annoksille laadukkaat juomakumppanit kekseliäästi ja yllätyksellisestikin. Viinipaketista hän ei ole puhunut enää pitkään aikaan, sillä vaihtoehtojen valtaisa monipuolisuus on muokannut siitä juomapaketin, jossa saattaa viinien ja oluiden lisäksi olla vaikka sherryä, siideriä ja sakea. Keikaroipa katkerokin uudella listalla.
– Miksi aina pitäisi olla vain klassisia yhdistelmiä? Ruoalla ja juomalla on lupa leikkiä! Pulido Garcés toteaa innostuneesti.
Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy
PÖYTÄVARAUS