Haukiburger nousi oitis sellaiseen kysyntälentoon, että kyseistä hampurilaista on luvassa Laukon terassigrillailusessioissa jatkossakin. Kaikki annokset tarjoillaan grillatun sydänsalaatin ja minttujogurtin kanssa.

Ravintola Laukon salissa tarjoillaan linjakkaita à la carte -antimia, mutta maisematerassillapa on hiiligrilli kuumana keskiviikkoisin ja lauantaisin aina tapahtumien yhteydessä. Tuolloin pääsee nautiskelemaan grillistä makua, väriä ja tuoksua ammentavista vaihtuvista annoksista. Haukiburger tosin sai niin suunnattoman suosion, että sen keittiömestari Arto Rastas lupaa löytyvän valikoimasta pitkin kesää.

HEINÄKUUN PUISTOKONSERTIT
27.7. MAARIT & SAMI HURMERINTA
31.7. KESÄILLAN VALSSI

Laukon kartanon ravintolan maisematerassin grillistä nousee niin lihaisia, kalaisia kuin kasvisannoksiakin. On burgereita, pitaleipiä… Hyvin tehtyä simppeliä syötävää joko terassilla syötäväksi taikka vaikka mukaan napattavaksi, mikä mahdollistaakin helpon ja mehevän piknik-tyylisen herkuttelun vaikkapa puistokonsertin aikana.

Juhlatallin terassilta avautuu järvimaisemat suomalaisessa maalaismaisemassa.

Annosarsenaali vaihtelee niin sesongin, tarjolle tulevien erikoisraaka-aineiden ja keittiömestarin inspiraation mukaan mm. burgereista pitaleipiin. Mitä nyt Rastas keksiikään kehitellä alati vaihtuvista emmeistä. Haukiburgeria tosin on ihan varmasti luvassa vielä jatkossakin, sillä sen suosio oli oitis suunnaton.

– Porukka oikein soitteli ja kyseli, että saako sitä haukiburgeria, Rastas myhäilee.

Muuten asiakkaiden mielellään terassilla seurailema grillaustouhu onkin vaihtuvien raaka-aineiden ja annosten rentoa ilottelua.

Arto Rastas kurvailee Laukon tiluksilla raaka-aineita keittiöön kiidättäen.

– Voimme reagoida nopeasti sen mukaan, mitä tarjolle tulee. Nyt saimme esimerkiksi hyviä peuranakkeja Metsärannan tilalta ja teemme niistä peurapitaa myös viikonloppuna. Ja eilen lanseerasimme lanttupitan, kuvailee Rastas innoissaan.

Vaikka grillatun halloumin kanssa pitan kätkössä komeileva lanttu herätti Rastaan mukaan joissain asiakkaissa ensin hienoista emmintää, olivat kaikki maistettuaan aivan myytyjä.

– Olin itsekin lantun suosiosta ensin vähän ihmeissäni, mutta täällähän on kova lanttubuumi meneillään! Lanttua on muuten joidenkin tutkimusten mukaan viljelty Vesilahdella ja Laukon tiluksilla jo vuosisatoja sitten. Ja lantustahan saa siis vaikka mitä! Teemme grillissä nyt vähän eri versioita.

Laukon omat oluet valmistuvat läheisessä Narvan Kyläpanimossa. Kyseiset maltaiset maistuvat niin ruoan kyljessä kuin sellaisenaankin siemailtuna.

Grilliherkkujen kyljessähän maistuu parhaiten tietenkin Laukon oma olut. Kullekin makunsa mukaan. Laukko on löytänyt oivallisen oluiden keittäjän yllättävän läheltä, Narvasta, vain muutaman kilometrin päästä.

– Olemme halunneet luoda niin sanotusti helposti juotavia, mutta silti runsaasti makua sisältäviä oluita. Ero tavallisiin kauppalagereihin on selvä, mutta äärimmäisen vahvasti humaloidulle IPA-linjalle emme ole halunneet lähteä, Mikko Salo Narvan Kyläpanimolta kuvailee maltaisiaan.

Ravintola Laukon terassilla grillataan aina keskiviikkoisin ja lauantaisin tapahtumien yhteydessä klo 16-20, joskus myöhempäänkin. Sisätiloissa tarjoillaan myös tuolloin à la carte -annoksia, ja etenkin tapahtumapäivinä saliin kannattaa tehdä pöytävaraus paikkansa herkkujen äärellä varmistaakseen. Terassilla taas nautiskellaan tyystin pöytävarauksetta ja annoksia voi ostaa myös mukaan. Vaikkapa sinne puistokonserttipiknikille! Puiston puolella palvelee myös Sanna Iso-Markun pyörittämä kahvilakoju, josta voi ostaa esimerkiksi muhkean kokoisia vohveleita jälkihyväksi tai muuten vaan kuplivan kaveriksi.

Lopuksi vielä toimituksen vinkki pyöräilijälle. Laukon kartanon voi kätevästi yhdistää esimerkiksi näin:

Pyhä-Näsi yhdistää Pirkanmaan suurten järvien pyöräilyreitit

Teksti: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy