Tuopin tarinaa jatkavan H5 Ravintoloiden omistajakimaraan kuuluva Marko Meronen viihtyy itsekin Tuopissa. Terassille ovat myös koiravieraat tervetulleita.

Vuonna 1964 Pyynikintorin laidalle avautunut tamperelainen pubi-instituutio Tuoppi jatkaa uusissa käsissä. Tuopin maltainen matka ei ehtinyt olla todellisen päättymisuhan alla kuin tovin, sillä kaupungin uusi nuorten pubimielisten tekijöiden H5 Ravintolat -porukka sai varhain vihiä siitä, että Tuopista ollaan luopumassa.

– Tykkäämme kaikki pubeista ja olemme melkein kaikki paljasjalkaisia tamperelaisia. Emme halunneet päästää tällaista tilaisuutta käsistämme, vaan päätimme jatkaa Tuopin tarinaa, ravintolatoimenjohtaja Katja Merinen paljastaa.

Alkuun ihmiset ehtivät jo säikähtää, että maan vanhimpiin pubeihin lukeutuva Tuoppi oltaisiin sulkemassa vallan. Jatkosta kun ei ollut lupa kertoa ennen kuin Pirkanmaan Osuuskauppa tiedottaa Tuopista luopumisestaan. Kansa kohahti lopetusuutisointien myötä niin somessa kuin puskaradion puolellakin ja uutinen menetyksestä alkoi kiiriä vimmatusti. Onneksi pian saatiin tieto, että Tuopin maltainen matka jatkuu.

– Tuopilla on pitkät perinteet, joita kunnioitamme emmekä halua lähteä niitä muuttamaan. Esimerkiksi juomavalikoima tulee pysymään yhtä laajana, vaikka tuotteet saattavat vaihtua. Tosi moni panimo on ottanut minuun yhteyttä ja tarjonnut tuotteitaan.

Oluita tullaan ottamaan Tuoppiin varmasti monesta paikasta, ja pienpanimot tulevat olemaan valikoimassa hyvin edustettuina.

– Tässäkin kohtaa haluamme kyllä kunnioittaa myös asiakkaita ja kuunnella heidän toiveitaan. Heillä on se paras tietämys siitä, minkälainen Tuoppi on ollut ja minkälainen sen olisi jatkossakin hyvä olla, Merinen summaa.

Tuopin kodikkaassa tunnelmassa viihtyy myös henkilökunta. Vuoropäällikkö Taija Lehtinen tunsi Tuoppiin töihin tullessaan paikan oitis omakseen.

Mutkattomuus ja kotoisuus on aina ollut Tuopin juttu. Ja sellaiselta se tuntuu myös uuden henkilökunnan mielestä.

– Olen ollut täällä nyt kolme viikkoa töissä, mutta tuntuu siltä kuin olisin ollut täällä aina. Kaipa tämä vaan on niin minun paikkani, vuoropäällikkö Taija Lehtinen toteaa iloisesti.

Pubin tunnelmaa vaalitaankin antaumuksella myös jatkossa. Kanta-asiakkaat kyllä jännittivät alkuun, tuleeko Tuoppi kuitenkin muuttumaan. Lehtinen onkin saanut kuulla lukuisia helpottuneita ja kiittäviä kommentteja siitä, että paikka on aivan sama vanha tuttu pubi kuin ennenkin.

Mitään suurempaa remonttia tai näkyviä muutoksia ei hyväkuntoiseen pubiin tehtykään, ja aukioloajatkin säilyivät täysin samoina. Vaihto sujui kaikkinensa käytännössä likimain lennosta, eikä Tuoppia tarvinnut pitää suljettuna kuin aivan hetken verran. Sellaisen tovin, ettei siinä juuri ehtinyt vaahtokukkakaan lukuisien kanta-asiakkaiden Tuopista laskea.

– Meillä on tosi mukavia asiakkaita. Sellaisiakin, jotka ovat käyneet ihan sieltä avaamisvuodesta 1964 alkaen ja tulevat tänne edelleen melkein päivittäin, Lehtinen valottaa hymyillen.

Tuoppi, Pyynikintori 6

H5 Ravintoloita ovat H5 Bar & Cellar, Ravintola Härlem ja Pispalan Kujakolli.

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy