dabbal pintxo
Lapland Hotel Tampereen ravintola Dabbalin pintxo on pala pohjoista: Lapin puikulaa, savumuikkua ja tillimajoneesia.

Päivitetty 15.8.2016 ja poistettu yksi ravintola

Tamperradan mittavaksi makukarkeloksi kasvanut pintxo-kilpailu pärähtää käyntiin jo neljättä kertaa. Mukana on viime vuoden 20:n ravintolan sijaan nyt jo komeat 34 ravintolaa ja ruokapaikkaa, jotka tarjoilevat omanlaisensa kisamakupalan 2:n euron kappalehintaan. Paikka paikoin pintxoja on tarjolla useampiakin erilaisia.

Leikkimielisessä pintxo-kisassa yleisö äänestää maistelukierroksensa jälkeen netissä oman suosikkinsa ja lisäksi tuomaristo valitsee mielestään gastronomisesti mielenkiintoisimman annoksen. San Sebastianin vuosittaisesta Tamborrada-juhlasta ideansa saanut kisa on innostanut tamperelaiset tosissaan kiertelemään ravintoloita espanjalaiseen tapaan edullisia pintxoja napsutellen. Oman suosikin metsästys on myös mainio kynnyksenmadaltaja mennä tutustumaan uusiin tai muuten vaan itselle vielä tuntemattomiin ravintoloihin, kun poiketa voi ihan vaan pintxolle ja vaikkapa lasilliselle kuplivaa.

Nomun maki-sushimaisen pintxon voi maistella vaikkapa terassilla paistatellessa.

– Viiden päivän aikana on mahdollista, että pintxoja myydään lähes 300 000 kappaletta, tapahtuman järjestäjä ja päätuomari Mikko Reinikka uumoilee.

Tänä vuonna tamperelaisravintoloiden annokset ovat Reinikan mukaan erityisen kunnianhimoisesti toteutettuja. Vaikka kisa on sinänsä varsin leikkimielinen, näkyy annoksissa laatuun panostaminen tosissaan.

– Nyt ei ole oikaistu missään, vaan on lähdetty tosissaan tekemään toistaan herkullisempia annoksia.

Viime vuoden loppupuolella avautuneen Lapland Hotel Tampereen vahvasti lappilaishenkinen Dabbal-ravintola on kärppänä ensimmäistä kertaa mukana pintxoilemassa. Keittiöpäällikkö Tomi Schulze on kisasta innoissaan ja toivoo pintxojen perässä kiertelevien herkkusuiden löytävän tiensä ydinkeskustan kuhinasta myös heille.

– Meillä on yksinkertaiset, selkeät lappilaiset raaka-aineet. Emme siis lähteneet Espanjaan, vaan halusimme tehdä meidän näköisen pintxon, jossa on Lapin puikulaa, savumuikkua ja tillimajoneesia, kertoo Schulze.

masuuni
Masuunissa napostellaan mätimajoneesia, uutta perunaa ja juureen leivottua ruisleipää.

Ravintola Tiiliholvi on mukana kisassa jo kolmatta kertaa. Myös pintxoja on tarjolla kolme erilaista.

– Kisapintxomme on ankanmaksa-vadelmamacaron, joka on yhdistelmä suolaisuutta, makeutta, kirpsakkuutta ja rapeutta, keittiömestari Pietari Parkkonen kuvailee.

Toinen pintxo-vaihtoehto on falafel, jossa on Ras el Hanout -majoneesia. Kolmas makupala taas vie vesille eväkkäiden muodossa, sillä tarjolle tulee turska-ahven-brandade chorizo-majoneesilla.

Tiiliholvissa voi nautiskella pintxojensa kyljessä kolmen euron hintaan myös lasillisen katalonialaista Mas Peren cavaa. Tarjolla tulee olemaan kuplivaisen lisäksi myös samanhintaiset puna- ja valkoviinivaihtoehdot.

Huom! Chef Santeri Pop Up ei ennakkotiedoista poiketen osallistu pintxo-kisaan eikä -viikkoihin. Lisätietoa Chef Santerin Facebook-sivulla

Tapahtuman kotisivut: Tamperrada
Kaikki kuvat kisa-pintxoista Tamperradan Facebook-sivulla

Kisaravintolat: 4 Vuodenaikaa, Aisti, Armas Kuppila, Astor, August von Trappe, Bistro Julienne, The Bull, Dabbal, Dining 26 by Arto Rastas, Fabric Bistro&Bar, Henriks, Huber, Inez, Izakaya Nomu, Kalaherkut Nygren, Kattila, Kievari Kahdet Kasvot, Kivi, Los Pollos, Maruseki, Masuuni, Nordic, Näsinneula, Piazza Food Factory and Bar, Piemonte, Salud, Sante, Stefan’s Steakhouse, Stockmann Meals Tampere, Suomalainen klubi, Tiiliholvi, Trattoria, Tuulensuu, Wistub Alsace.

Ravintolat palvelevat aukioloaikojensa puitteissa.

Teksti: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy