Periscopen keittiömestarina toimii Arto Rastaan (oik.) monivuotinen luottokokki Jussi Piiroinen.

Kauppakeskus Ratinan huipulla kohoaa periskooppimaisesti maailman makuja tähyävä ravintola Periscope, Arto Rastaan kunnianhimoisesti toteuttama monipuolinen näköalaravintola lounge-baareineen ja hulppeine ulkoilmaterasseineen. Kaksikerroksinen, valtavaikkunainen ravintolasali suo nautiskelijoilleen niin auringonpaistetta kuin kaupungin valojakin. Ja erityisesti mielenkiintoisia makukimaroita. Hyönteisherkkujakin luvassa on.

Ylhäällä Periscopessa valon määrä on huikea ja näkymä kaupunkiin kaunis. Alhaalla Ratinan suvannossa vesi virtaa verkkaisesti ja paatit kelluvat laineilla.

– Kyllähän tässä sielu lepää, kun tuota maisemaa katselee. Kun arkkitehti piirsi keittiötä, halusin ehdottomasti myös sieltä näkymät ulos, Rastas kertoo.

Avokeittiö mahdollistaa keittiötyön tutkailun salin puolelta.

Vaikka ravintolan sijainti näkymineen onkin huikea, ei ravintola itsessään ole turhan fiini tai fine diningia tarjoileva, vaan hyvinkin omalle kukkarolle antautuva niin lounaalla kuin illallisellakin. Myöskään ruokatyyli ei lokeroihin tai tietyn maan keittiöön taivu, sillä lista on alati eläväinen kimara kaiken maailman makuja. Niitä Rastaan ohella operoi keittiömestari Jussi Piiroinen, monivuotinen luottotaituri, joka palasi lyhyen Joensuun työsyrjähyppynsä rivakasti takaisin Rastaan tiimiin.

– Tässä pääsee tekemään sitä mistä todella tykkää, Piiroinen sanoo painokkaasti.

Periscopen annokset on jaoteltu tyylilajeittain karkeasti neljään eri ryhmään: oriental, local, global ja veggie. Eri makukimaroita yhdistäviäkin annoksia on, kuten esimerkiksi Scampi & Sweet Soya & Chestnut.

– Tässä yhdistyy yhteen annokseen ranskalaisuus ja aasialaisuus – kastanjapyree ja makeassa soijassa paistetut scampinpyrstöt, Rastas kuvailee.

Scampi & Sweet Soya & Chestnut eli makeassa soijassa paistettuja scampinpyrstöjä, siitakesientä, kastanjaa ja korianteria.

Piiroinen taas nostaa jälkiruokarintamalta maisteltavaksi suolakaramellikastikkeen ja kirsikokoiden kruunaaman suklaapavlovan.

– Pavlova on mielestäni paras jälkiruoka tällä listalla. Tätä annosta on muuten moni leipuri käynyt jo kehumassa ja kysellyt, että missä leipomossa se on valmistettu, Piiroinen virnistää.

Pavlova & Chocolate & Cherries, eli suklaapavlovaa, paahdettua valkosuklaavanukasta, kirsikkaa ja suolakaramellikastiketta.

Paikallisia raaka-aineita ja tuotteita käytetään aina kun mahdollista, ja suhteet lukuisiin lähituottajiin ovatkin mainiot. Esimerkiksi Ahlmanilta on varattu 20 maatiaiskarjavasikkaa tulevan vuoden tarpeisiin.

Terassi hulppein mauin ja maisemin

Periscopen hulppeanäkymäinen terassi on ollut kysyttyä kamaa jo alkumainingeista asti. Katetulla, tarvittaessa seinämin suojatulla ja lämmitetyllä alueella on 40 ruokailupaikkaa, joihin otetaan myös pöytävarauksia. Katon saa myös avattua aurinkoisella säällä. Katettu terassilaitteisto on italialaista alkuperää ja ilmeisesti ainoa laatuaan Suomessa. Muulle terassialueelle tarjoillaan juomien kylkeen pientä naposteltavaa, kuten esimerkiksi pikkuisia pintxoja tai hyönteispurtavaa esimerkiksi kotisirkka-snacksien muodossa.

Terassin sohvaryhmiä voi vuokrata 500e:n päivähintaan. Hintaan sisältyy pullo samppanjaa ja puna- tai valkoviiniä. Muuten varauksia ei avoterassin puolelle voi tehdä.

– Kyselyitä on tullut hurjasti. Sohvaryhmiä on yritetty vuokrata jopa koko kesäksi suurillakin summilla, mutta siihen emme lähde. Haluamme, että terassi on kuitenkin ihan kaikkien nautittavissa, kertoo Rastas.

Terassi on luonnollisesti kuplivainen cocktail-keidas päivänpaisteesta illan valoihin, mutta perjantaisin ja lauantaisin keittiön sulkeutuessa klo 22 aivan koko ravintola muuttuu iltatunnelmaiseksi cocktailravintolaksi palvellen aina aamukahteen asti. Kymmenen jälkeen ravintolaan saapuvilta peritään 3 euron narikkamaksu, jätti takkinsa vaatesäilytykseen tai ei.

Kauppakeskuksen ollessa suljettu, kuljetaan Periscopeen aivan sen juurelta, Olympia-aukion kautta.

Ravintola Periscope
Vuolteenkatu 1

VARAA PÖYTÄ

Teksti: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy
Kuvat: Lifestyle Media Oy

Periscope

Alkuperäinen julkaisupäivä 25.4.2018