alpha sipuli kohokohdat
Nollahävikkiin tähtäävässä Alphassa ruoat pyritään tarjoamaan ruoasta, eli jopa tarjoiluastiat voivat olla jotain syötävää. Vaikkapa sipulia.

Kun ravintola Hella & Huone kirmasi kesälaitumille, valtasi rouhea pop up -ravintola Alpha tilat popsittavine astioineen sekä naposteltavine salivihreyksineen. Syyskuuhun saakka Salhojankadulla roihuavat siis reilusti rouheammat kulinaariset intohimot suomalaisin sävelin. Kaiken polttopisteessä on nollahävikki. Mitä se tarkoittaa? Ja miksi kellarin ikkunasta hehkuu hämmentävä violetti valo?

alpha kasvulaatikot kohokohdat
Roni Toivari kellariviljelmillä sadonkorjuupuuhissa.

Illallisravintola Alpha kokkaa Hellan & Huoneen tapaan laadukasta ruokaa, mutta huomattavasti huokeammin hinnoin ja rennon leikkisin kesämeiningein. Yllätyksiä pulpahtelee ympäri ravintolaa. Kellarin ikkunastakin hehkuu vallan kadulle asti kutkuttavan violetti kasvivalo, kun ravintoloitsija Arto Rastaan oikea keittiökäsi Roni Toivari poimii annoksien raaka-aineiksi hellin kätösin viljelmiensä satoa – pikkuisia ja palleroisia retiisejä. Alphassa on nimittäin omia laatikkoviljelyksiä niin kellarissa kuin salin puolellakin.

– Olemme mukana kaupunkiviljelyä kehittävässä KIVIREKI-hankkeessa. Tulemme varmaan kyllä jatkamaan kasvatusta vielä hankkeen päätyttyäkin, kun homma on kerran saatu toimimaan näin hienosti, Toivari kertoo.

alpha silli kohokohdat
Annos, joka jokaisen silliä kammoksuvan tulisi syödä ja toipua traumoistaan: raikasta etikkamarinoitua silliä, varhaisperunaa, jogurttia, tilliä, krassinkukkia, köynnöskrassivinaigrette sekä saaristolaisleipää kirnuvoin kanssa.
alpha riekko kohokohdat
Riekko kasviskavereineen saapuu pöytään tulisilla hiilillä.

Itse ruokailukokemus sisustuksineen on kuin koivuntuoksuinen matka mökille: syödään silliä ja varhaisperunoita, grillataan ja poimitaan metsämansikoita. Annokset vaihtelevat, samoin tarjoilutavat – riekkoannoksen komponentteja grillaillaan ruokapöydässä ja silli saapuu tarjolle säilykepurkkiin kätkettynä. Kolmen ruokalajin menukokonaisuuksia on kaksi: kasvisvaihtoehto Alpha ja lihaisa sekä kalaisa Omega. Syödä voi myös edukkaaseen yhteishintaan kaiken Alphasta Omegaan. Luonto ja luonnollisuus näkyy myös juomavalikoimassa, sillä kaikki viinit ovat joko biodynaamisia, orgaanisia tai alkuviinejä.

alpha sali 2 kohokohdatAlphan tiukassa tähtäimessä oleva nollahävikki tarkoittaa sitä, että joka ikinen raaka-aine hyödynnetään niin pitkälti kuin vain suinkin mahdollista. Tähteistä ei ruokaa suinkaan valmisteta, vaan kaikki se, mikä ravintoloissa yleensä menee suoraan roskiin tai biojäteastiaan, käytetään hyödyksi mm. viljelmien lannoitukseen. Esimerkiksi kananmunankuoret jauhetaan kalkiksi ja kahvinporoissa kasvatetaan sieniä. Jokaiselle raaka-aineelle on siis mietitty jatkoprosessi. Myös ruoat pyritään tarjoamaan ruoasta, eli jopa tarjoiluastiat voivat olla jotain syötävää. Vaikkapa sipulia.

alpha lasi kohokohdat
Miedosti huumaavasta aaprotti-yrtistä valmistettua viinaa sopii siemailla vaikkapa aperitiivina.

– Onhan tässä haastetta, kun pitää jokaisen raaka-aineen kohdalla miettiä, että miten se hyödynnetään ihan kokonaan. Esimerkiksi sitruunankuorista käytämme uloimman osan omaan teehemme ja lopuksi kuorenpuolikkaat on paahdettu teen kanssa tarjolle tuotaviksi sokerikipoiksi, luettelee Toivari.

Moni annoskin tarjotaan joko syötävistä, viljelmien lannoitusaineena hyödynnettävistä tai kierrätettävistä paperialustoista. Oma matokompostikin kellarista löytyy.

– Mitään ei mene biojäteastiaan. Nykyään ruokaa menee ravintoloissa hävikkiin ihan hirmuiset määrät, vaikka se pystyttäisiin järkevällä suunnittelulla välttämään. Hävikistä on tietenkin helppoa puhua, mutta nyt haluamme testata tosissaan sitä, miten biojäteämpäri pysyy oikeasti aivan tyhjänä, Rastas kuvailee.

ALPHA on avoinna heinäkuussa to-pe, elokuussa ti-la.
Uudistunut Hella & Huone palaa kesälaitumilta syyskuussa.

MENUT

Alpha 32€
Omega 36€
Alphasta Omegaan 58€

Lue myös: Arto Rastaan räväkkä Alpha kesällä Hellan & Huoneen tilalle – tarjoiluastiatkin syödään

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

alpha mansikka kohokohdat
Marinoitua mansikkaa, sitruunaverbenamarinoitua maitojäätelöä, rapeaa ohraa, kuivattua mansikkaa, sitruunaverbenalientä ja ruiskukkaa.

KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY

LUE MYÖS

Kaupungin kesäkeidas on Tampereen uusin ravintolakeskittymä: Sorsapuiston ravintolat esittäytyvät

Jos Sorsapuistoa pitäisi kuvailla, se on vähän niin kuin Central Park tai Lontoon Hyde Park, muttei siellä päinkään. Tamperelaisia kaupunkilaisia näkee piknikillä, ottamassa aurinkoa, nautiskelemassa...

Viini virtaa ravintoloissa – Riesling & Spätburgunder -viikot 14.–26.5.2018

Saksalainen riesling on jo pitkään ollut suuressa suosiossa sekä meillä Suomessa että kansainvälisessa gastronomisessa maailmassa. Myös pinot noir alias spätburgunder on nousussa. Ravintolat osallistuvat jo kahdeksatta...

Hans Välimäki kokkaa illallisen Hellassa & Huoneessa Tampereella 1.4.2017

Keittiömestari Hans Välimäki on aloittanut tänä keväänä epäsäännöllisen säännölliset illalliset, joiden teemat vaihtelevat sesongin, mieltymysten ja fiilisten mukaan. Kolme ensimmäistä iltaa myytiin Helsingissä hetkessä...