Ravintola Piemonte päätti sukeltaa vaihteeksi viereisen Italian maakunnan makumaailmoihin ja aloitti Toscana-viikkonsa 13.10. Teema jatkuu ainakin neljän viikon ajan. Tänä aikana Piemontessa sekä syödään että siemaillaan toscanalaisia makuja.
Piemontea etelämpänä sijaitseva, myöskin viineistään kuuluisa Toscana on ravitoloitsija Sakari Keinäsen arvion mukaan suomalaisille ehkä vielä vähän tunnetumpi maakunta kuin pikkuinen Piemonte.
Toscanassa villisiat pistävät menemään saparot suorina sankoin joukoin usein myös lautasille päätyen. Siksipä Piemonten annosvalikoimaan haluttiin nimenomaan kyseistä kärsäkästä.
– Näin lyhyessä ajassa Toscanasta ehtii kokemaan vain pintaraapaisun, mutta halusimme poimia sieltä mukaan ehdottomasti mm. villisikaa ja polentaa sekä kala-äyriäispadan, Keinänen kertoo.
Siksipä annosvalikoimassa poseeraa cinghiale in dolceforte eli ylikypsää prässättyä villisikaa polentan ja karamellisoidun nauriin kaverina tarjottuna.
Cacciucco eli toscanalainen kala-äyriäispata taas hellii tomaatti-valkoviinikastikkeessaan tuoreita sinisimpukoita, meheviä jättirapuja, kampasimpukkaa, lohta sekä fregolaa. Ulkonäöltään hiukan kuskusta muistuttava fregola on muuten pastaa, joka valmistetaan jauhotaikinasta pieniksi palleroiksi pyörittelemällä ja palleroiset sen jälkeen paahtamalla. Maku on mainio, aivan omanlaisensa.
Jälkihyväksi maistuu vaikkapa panna cotta limoncello-ananaksella. Annos on muotoiltu niin, että sen voi tilata vaikkapa jaettavaksikin, mikäli vatsat tuntuvat jo kovin täysinäisiltä ruokailun loppupuolella.
Mikäli taas mielii heittäytyä rennosti ammattilaisten hellään huomaan ja keskittyä vain nauttimaan, kannattaa valita kuuden ruokalajin yllätyksellinen maistelumenu viinipaketteineen.
– Yllätysmenua menee todella paljon. Sen annokset ovat täysin yllätyksiä niiden pöytään saapumiseen asti. Ainoastaan ruoka-aineallergiat kysymme etukäteen.
Mikään ei estä piipahtamasta Piemonteen myös vain viineistä nautiskelemaan. Joko pelkältään tai vaikkapa antipasti-lajitelma tai liha-juustolautasen kanssa, jos hiukkasen hiukoo.
– Pyrimme olemaan helposti lähestyttävä ravintola. Ei meille tullessaan tarvitse tietää viineistä mitään tai miettiä, että onko oikeanlaiset vaatteet päällä. Italiassakin piipahdetaan ravintolaan todella mutkattomasti ja arkipäiväisesti, Keinänen toteaa hymyillen.
Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy
KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY