isotalo roito rastas kohokohdat
Kovan luokan keittiömestarit Isotalo, Roito ja Rastas ovat lupsakoita kavereita, jotka nauttivat yhdessä kokkaamisesta ja hersyvästä huumorista. – Parasta näissä tapahtumissa on yhdessä tekeminen ja ajatusten vaihtaminen. Miehethän eivät juoruile, Roito veistelee.

Kansainvälisenä Rôtisseurs-kilpipäivänä 25.9. Chaîne des Rôtisseurs -järjestö kokkasi tapahtumia ympäri maailmaa. Kilvet kalisivat myös Tampereen Suomalaisella Klubilla, jonne kokoontui yli satapäinen joukko kulinaristeja nauttimaan kolmen tamperelaisen keittiömestarin taidonnäytteitä. Kiiteltyinä kokkeina ahersivat Ilkka Isotalo, Arto Rastas ja Mika Roito, mutta keitä olivat kilpivieraat?

roito rajamaki kohokohdatChaîne des Rôtisseurs eli Paistinkääntäjät on maailman vanhin ja suurin gastronominen järjestö, vaan ei mikään salaseura. Joillain saattaa olla käsitys Rotissööreistä iäkkäinä, pönötykseen taipuvaisina kulinaristiherroina, mutta järjestö on alkanut houkuttaa entistä enemmän nuoria gastronomiaan koukuttuneita niin harrastaja- kuin ammattilaistaholtakin.

– Järjestömme tilaa kuvaa hyvin se, että pari-kolmekymppiset ravintola-alan ammattilaiset haluavat liittyä jäseniksi, Paistinkääntäjien Tampereen voutikunnan vouti Mikko Reinikka kertoo.

3 tenoria sali kohokohdatteija juho ilkka kohokohdat
Chaîne des Rôtisseurs haluaa pitää ovensa avoimina kaikille kulinaarisista nautinnoista ja ruoka- sekä ravintolakulttuurin kehittämisestä kiinnostuneille. Kilpipäivän illallinenkin oli kaikille avoin tilaisuus ja mukana oli runsaasti järjestöön kuulumattomia herkkusuita.
Jäsenilleen järjestö tarjoaa paljon muutakin toimintaa kuin yhdessä illastusta.
rastas rajamäki kohokohdat

– Meillä on esimerkiksi workshoppeja, joissa kokataan kansainvälistenkin ammattilaisten johdolla. Lisäksi tehdään gourmet-matkoja, järjestetään luentoja, tutustutaan tuottajiin ja teollisuuteen. Kerran kuukaudessa teemme yhdessä aina jotain.

Reinikka painottaa sitä, että harrastajakäädyt eivät tee kenestäkään ravintolakriitikkoa, eikä minkäänlainen kyykytys kuulu Paistinkääntäjien toimintaan.

– Kaikki palaute ravintoloille tulee antaa asiallisesti ja hyvässä hengessä. Kyykyttämisestä ei siis ole kyse. Sellaistakin oli havaittavissa joskus, mutta nyt sitä on saatu kitkettyä pois, Reinikka kertoo reilusti.

– Parhaimmillaan ravintoloiden ja Rotissöörien yhteistyö on sitä, että ravintolat voivat suoraa palautetta saadakseen kokeilla turvallisesti erilaisia konsepteja harrastajajäsenillä, jotka ovat lähes ravintolaruokailun ammattilaisia.
lohi roito 2 kohokohdatsuklaa roito kohokohdatporkkana isotalo kohokohdatMyös 3 Tenoria -juhlaillallisen aikana käytiin läpi keittiömestarien luomat annokset sekä sommelière Christina Suomisen valitsemat viinit ja lopuksi annettiin kiittävää palautetta.

Ravintola- ja ruokakulttuurin kehittämisen lisäksi yksi järjestön tavoitteista on tukea nuorten ravintola-alan ammattilaisten kehittymistä työssään. Siksi vuosittain järjestetään kansallisia ja kansainvälisiä Nuorten ammattilaisten kilpailuja, jotka tuovat kisaajilleen paitsi kokemusta ja kontakteja myös mahdollisuuden päästä ulkomaille oppia ammentamaan.

Suomi ja Tampere ovat niittäneet mainetta maailmalla viimemmäksi juuri kilpipäivänä 25.9., kun tamperelaisravintola C:ssä työskentelevä Heidi Mäkinen taituroi MM-hopeamitalin Vuoden Nuori Sommelier -kisoissa Australiassa. Sijoitus on korkein, mihin Suomi on sommelier-saralla koskaan yltänyt. Kansainvälisissä Vuoden Nuori Kokki -kisoissa ensimmäisenä suomalaisena maailmanmestaruuden kokkasi Arto Rastas vuonna 2005. Rastaan ruokataituroinnista saatiin nauttia myös Suomalaisella Klubilla, kun koko illallisväki kohotti maljan Mäkisen ja tamperelaisen juomaosaamisen kunniaksi.

www.rotisseurs.fi

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

3 tenoria kohokohdat