30-vuotisjuhlavuottaan viettävä Panimoravintola Plevna aloitti kaikille avoimet ja pitkään odotetut panimokierrokset. Koskaan aikaisemmin ei Plevnan oluen alkulähteille ole päässytkään. Ensimmäinen panimokierros myytiin nopeasti loppuun ja nyt julkaistiin huhtikuun päivämäärä.

Juhlavuoden seuraava kaikille avoin panimokierros järjestetään sunnuntaina 21.4.2024. Toukokuun panimokierros sunnuntaina 26.5.

Plevnan panimokierroksilla panimomestari Sam Viitaniemi päästää 15 henkilön ryhmän tutustumaan kaikkein pyhimpäänsä. Aikaisemmin panimopuuhia on voinut tiirailla ainoastaan taustalla näkyvän lasin takaa baaritiskin ääreltä.

Panimoravintola Plevnan kanssa saman katon alla toimivan Koskipanimon toimintaa on ennen tätä päässyt tiirailemaan ainoastaan baaritiskin takana olevan ikkunan läpi. Moni Plevnan oluisiin hurmaantunut ja niiden valmistuksesta kiinnostunut onkin ehtinyt toivoa jo vuosikausien ajan tilaisuutta tutustua itse olutkomentokeskukseen.

–  Halusimme näin juhlavuoden kunniaksi tarjota tilaisuuden tutustua panimotiloihin. Kierroksia on kerran kuussa ja ne ajoitetaan sunnuntaipäiville, kun meillä ei ole niin sanotusti prosessi käynnissä, panimomestari Sam Viitaniemi kertoo.

Vaikka kierroksia on asiakkaiden ja fanien toimesta toivottu jo todella pitkään, ei Viitaniemi ole niille lämmennyt. Syynä ovat olleet paitsi puhtausseikat, joista panimomestari on ihan äärimmäisen tarkka, myös panimon toimintaprosesseihin ja tiloihin liittyvät käytännön syyt.


Kierrosten aikana vierailijat pääsevät näkemään panimon puolen muun muassa mäskäys- ja keittokattiloineen sekä käymistankkeineen, mutta myös logistiikkakeskuksen. Kerrallaan mukaan mahtuu 15 osallistujaa. Myös oluen makuun pääsee, sillä kierrokseen sisältyy 5 oluen tasting. Lisäksi kierrokselle osallistuvat saavat alennusta ravintolan yhteydessä toimivan panimokaupan tuotteista.

Olutvalikoima niin panimokaupassa kuin ravintolan hanoissakin heijastelee 30-vuotiaan Plevnan juhlavuositunnelmia.

– Teemme uusia ja tuomme esiripun takaa takaisin vanhoja olutsuosikkeja. Uutuutta on nyt esimerkiksi appelsiini-IPA Kellopeli. Siinä on vähän appelsiinimehua, mutta oleellisin juttu on kuivahumaloinnissa käytetty makea appelsiininkuori. Siitä tulee kiva soundi ja mahtava tuoksukin. Uutena on tulossa myös tupla-IPA, jollaista tässä panimossa ei ole tehty vielä koskaan, Viitaniemi täräyttää.

Plevnan omataoimi-tasting kirkkailla laseilla
Panimokierroksen hintaan sisältyy Plevnan 5 oluen tasting. Kuva: Panimoravintola Plevna

Klassikoista puolestaan paluun tekee alkuperäisellä reseptillä valmistettu Petolintu, panimomestarin perinteikseksi pirkanmaalaiseksi pilsiksi kuvailema kestosuosikkiolut.

Pils on oluttyylinä ollut aina Viitaniemen sydänkäpynen. Osa viehätystä piilee hyvän pilsin valmistuksen haastavuudessa.

– Pils on lajina vaikein ja paras. Olen henkeen ja vereen pils-mies, vannoo Viitaniemi.

Plevnan Pilsiä hiottiinkin aikanaan täydelliseksi pitkään ja hyvin hartaasti.

– Se on Plevnan Vaalean evoluutiomuoto. Nostimme humalapitoisuutta pikkuhiljaa, jotta asiakkaat tottuivat siihen. 1997-1998 aikoihin se oli sitten kohdallaan.

Tastingien vetäjänä monille tuttu Jyri Korpi vetää myös Plevnan panimokierroksia.

Vaikka Koskipanimo on pienpanimo, on Plevnan olutlajimittakaava suuri.

– Meiltä löytyy koko ajan esimerkiksi portteria, savuolutta, NEIPAa, IPAa, stoutia, imperial-stoutia, vehnää, suodatettuja vaaleita lagereita sekä wieniläistyylistä…. Väitän, että yksikään muu panimo ei tee näin montaa eri oluttyylisuuntaa, ravintoloitsija Marika Tähtinen-Hakala summaa.

Viitaniemen omat makunystyt ovat pitkälti perinteisten oluttyylien kannattajia, mutta panimo on viime vuosina lähtenyt valmistamaan menestyksekkäästi myös uuden ajan oluita.

– Niistä innostuneet tiimin pojat hoitelevat sourit ja NEIPAt. Meille tuli nyt uutuutena esimerkiksi kuivahumaloitu Dry Hopped Sour, jossa humalaa on aika paljon. Hapokkuus yhdistettynä humalan katkeruuteen on kyllä kiva kombo, myhäilee Viitaniemi.

– Vaikka olenkin perinteiden mies, niin maistelen kyllä paljon erilaisia oluita ja tykkäänkin niistä. Esimerkiksi sourin hapokkuudessa on kyllä oma koukkunsa, kun pH menee sinne 3,4:ään asti. Pils on silti käyttöoluiden ykkönen, toteaa Viitaniemi napakasti.

Plevnan ensimmäiset kaikille avoimet panimokierrokset järjestetään 17.3. Ensimmäinen kierros olut-tastingeineen varattiin hyvin nopeasti loppuun, mutta panimo järjestää heti perään toisen kello 18-19.30, jolla on tämän artikkelin julkaisuhetkellä vielä tilaa.  Panimokierroksen hinta on 20€ sisältäen tastingin. Ilmoittautumiset myynti@plevna.fi tai 03 260 1200.

Panimoravintola Plevna, Itäinenkatu 8

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Kohokohdat.fi