dinner-in-the-sky-l

Ensimmäistä kertaa Tampereella järjestettävä Dinner in the Sky kohottaa kokit ja kestittävät kymmenien metrien korkeuteen kaupungin keskustan ylle. Keskustorin huikean näköalaravintolan ruoka- ja juomatarjonnasta vastaavat paikalliset laaturavintolat kokkeineen ja sommeliereineen.

Kaikki ravintoloiden keittiövelhot ja viinitaiturit odottavat varmasti tapahtumaa mielenkiinnolla. Oman haasteensa tilanteeseen tuo se, että ylhäällä ei ole varsinaista keittiötilaa laisinkaan. Nostopaikan alapuolella on pikkuinen yhden kokin mentävä keittiö, jossa taika tapahtuu. Asiakkaat saavat alkupalat eteensä jo nostovaiheessa ja henkilökunta valmistelee ravintolakorissa samalla pääruokia tarjolle. Taitavat keittiömestarit ovat kuitenkin varautuneet monin tavoin poikkeukselliseen tilanteeseen menuja loihtiessaan.

Wistub Alsace hurmaa ranskalaisittain

Alsacen alueen ruokiin erikoistuneen Wistub Alsacen keittiömestari Guy Peled on yksi taivaisista kokeista.

– Laadin menun kokoamalla yhteen muutaman todella suositun annoksen Wistub Alsacen listoilta. Muuntelin annosten koostumusta hieman mahdollista tuulista päivää ajatellen, sillä kuulin ruoan hieman lennelleen lautasilta tuulen mukana Helsingissä. Tuunasin myös annosten makuja, sillä uskon ihmisten aistien vaativan vahvempia elämyksiä tuollaisessa ainutlaatuisessa, sydänten sykettä nostattavassa tilanteessa.

– Olen ollut asiakkaana hieman vastaavanlaisessa yläilmaravintolassa Israelissa 1990-luvun lopulla. Kyseinen ravintola oli kuitenkin noin 100m:n korkeudessa meren yläpuolella. Kun Sami Lappalainen kysyi kiinnostaisiko minua lähteä nyt mukaan, lupasin heti.

Guyn suunnittelema menu hellii sisällään mm. keittiömestarin itsensäkin rakastamaa ylikypsää karitsan paahtopaistia ja pistaasihyytelöä kirsikkamoussella. Yleensä italialaisten suosima pistaasipähkinä on noussut hyvin suosituksi Alsacen alueella.

Monen kymmenen metrin korkeudessa työskenteleminen hieman mietityttää Guyta ja mies vannookin virnistäen ottavansa mukaan oman laskuvarjon varmuuden vuoksi.

Ravintola C kokkaa paikallisin raaka-ainein ja metsäyrtein

Ravintola C:n ravintoloitsija ja keittiömestari Ilkka Isotalo on innoissaan huikeasta ja ainutlaatuisesta tilaisuudesta kohota korkeuksiin kokkaamaan.

– Korkeanpaikankammoa ei itsellä ainakaan ole, joten sen puolesta kaikki on OK. Ruoan osuus on tietenkin haastava, koska tilat ja ruoanlaittomahdollisuudet ovat rajalliset. Pelkkä nostokin on varsin suuri elämys, mutta toivottavasti voimme tuoda siihen asiakkaille lisäarvoa osaamisellamme ja hyvällä ruoalla. Ja tietenkin sillä, että voimme olla läsnä juttelemassa vieraiden kanssa. Sitä odotan itse eniten, Ilkka summaa.

– Paikallisia hyviä raaka-aineita, hevosta, lahnaa, luomukaritsaa, Pyhäjärven kuhaa, Rekolan kasviksia ja vähän metsäyrttejä. Eiköhän se siitä synny!

Nostoja on lukuisia päivässä alkaen aamiaisesta lounaan kautta illalliseen ja drinkkeihin. Vaikka paikkoja onkin jo myyty runsaasti, ei kannata vaipua synkkyyteen. Tapahtuman järjestäjä ja vastuumies Sami Lappalainen kertoo, että paikkoja kannattaa tiedustella vaikka ihan paikan päällekin tulemalla. Jos tilaa sattuu olemaan, kyytiin mahtuu kyllä. Lisänostoillekin on jätetty hiukan pelivaraa, mikäli suuremmat seurueet ja ryhmät haluavat vielä päästä mukaan. Kelikin tuntuu suosivan tapahtumaa upeasti.

Teksti: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

Tapahtuman kotisivut ja menut: www.kukkaisviikot.fi/dinner-in-the-sky/