Gelateria Italiana

Gelateria Italianassa paikan päällä paistettujen tötteröiden täytteeksi tulee oikeaa, käsityönä aidoista raaka-aineista valmistettua gelatoa. Oikeaoppisesti italialaiseen tapaan runsaasti vuoleskeltava jäätelö maistuu Keskustorin kulmilla juuri samanlaiselta kuin Italiassakin.

Sen huomaa jo painosta. Aito gelato painaa rutkasti enemmän kuin valmisjäätelö, sillä siinä on makua tuovia raaka-aineita rutkasti. Alusta asti käsin valmistettavassa artesaanijäätelössä ei myöskään käytetä esansseja. 10 litraan gelatoa saatetaan upottaa 6 litraa marjoja, hedelmiä tai muuta aitoa asiaa. Tämä tekee gelatosta usein myös yllättäen kaloreiltaan kevyempää kuin kaupan tuotteista.

Eri makuyhdistelmiä kehiteltäessä vain mielikuvitus on rajana. Tiskiin taiteillaan maitoon, kermaan, jogurttiin ja tuorejuustoon tehtyjä jäätelöitä sekä vesipohjaisia sorbetteja. Monia makuja on tarjolla ympäri vuoden, mutta sesonkimakuja on saatavilla kyseisen raaka-aineen saatavuuden ja parhaan laadun mukaan. Esimerkiksi kesän raparperikauden ollessa runsaimmillaan, vääntää jäätelötehtailija Pipsa Sassi raparperijäätelöä huikeita määriä. Kun satokausi loppuu, väistyy kyseinen herkku toisen sesongin tuotteen tieltä.

Tampereen Jäätelötehtaan väki on käynyt läpi pitkälliset koulutukset Italiassa ja valmistanut itse jäätelöä Lakalaivan pikkuisessa jäätelötehtaassaan vuodesta 2008. Pieni perheyritys tekee työtään tinkimättömyydellä ja on tarkka jäätelönsä laadusta, mikä on huomattu paitsi Gelateria Italianan jäätelötiskeillä, myös monissa ravintoloissa. Jäätelöä nimittäin myydään paljon à la carte -ravintoloihin ympäri Suomea.

 

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy