Ravintola Luomo ryhtyi raaka-ainevallankumoukseen! Michelin-tähditetty helsinkiläisravintola Luomo on muuttanut raaka-ainefilosofiaansa radikaalisti. Vuoden alusta keittiöön on suolaa ja pippuria lukuun ottamatta kelpuutettu vain kotimaisia raaka-aineita. Valtaosa niistä hankitaan laatuun sitoutuneilta pien- ja lähituottajilta.

Kuva: Luomo
Kuva: Luomo

– Nyt on otollinen aika suunnanmuutokselle. Laadukkaita suomalaisia raaka-aineita on saatavissa paremmin kuin koskaan. Suosin kotimaista myös ekologista syistä. Miksi rahdata raaka-aineita ulkomailta jos laatua saa läheltä?, Luomon ravintoloitsija, keittiömestari Jouni Toivanen perustelee. Yrittäjänä Toivanen ajattelee myös taloudellisesti epävakaita aikoja.
– Tässä tilanteessa on tärkeää, että jokainen mahdollinen euro jää Suomeen.

Luomon luottotuottajia ovat esimerkiksi Ilmajoen makkaramestarit, Saloniemen juustola ja Juustopuoti lentävä lehmä. Ilmajoelta ravintolaan saapuu possunlihaa ja ilmakuivattua kinkkua.
– Mangalitza- eli villapossun lihasta valmistettu ilmakuivattu kinkku on yksi parhaita maistamiani. Se on täysin verrattavissa hienoimpiin espanjalaiskinkkuihin, Toivanen luonnehtii.

Luomon jäätelöihin käytetään Saloniemen juustolan vuohen- ja kyytönmaitoa. Saloniemestä hankitaan myös ravintolakeittiöissä toistaiseksi harvinaista vuohenlihaa.
– Vuohen maku muistuttaa karitsaa, mutta lihan aromi on voimakkaampi ja omintakeisempi.

Juusto-ostoksissa Luomon keittiö luottaa Hakaniemen hallin Juustopuoti Lentävään lehmään. Sen tiskiltä löytyy upea valikoima kotimaisia pienjuustoloiden tuotteita. Puodin kontaktien avulla ravintolaan saadaan myös pieniä eriä erikoisjuustoja ja muita artesaanimaitotuotteita, kuten rahkaa.

Kotimaisuus istuu myös Jouni Toivasen henkilökohtaiseen ruokafilosofiaan. Miehen intohimona ovat jo vuosia olleet villiyrtit ja sienet, joita hän poimii ravintolan tarpeisiin pääkaupunkiseudun ja Järvenpään alueen metsistä.

Vaikka Luomon raaka-ainefilosofia muuttuu, ruokatyyli pysyy entisellään. Pääosassa on kokonaisvaltainen ruokaelämys, jonka avainsanoja ovat moderni fine dining, innovatiivisuus, rohkeat makuyhdistelmät ja yllätyksellinen visuaalisuus.

Ravintolan kotisivut: www.luomo.fi