Päivitetty 28.2.2014

Uusi Michelin-opas julkaistaan 12.4.2014

Kulinaristille hyvää hinta-laatusuhdetta myös Bulevardi 6:ssa, jossa Gaijin tarjoaa monipuoliset tilat erilaisiin illanistujaisiin sekä tilaisuuksiin. Sisustus on Risto Wikbergin käsialaa, siinä suurimpina elementteinä ovat massiivipuu sekä muut luonnonmateriaalit. Koko ravintolan sisustus on suomalaista puukäsityötä. Dining salin keittiöön suuntaavasta ikkunasta pääset tarkkailemaan kokkien maailmaa.
Bib Gourmand merkitsee kulinaristille hyvää hinta-laatusuhdetta myös Bulevardi 6:ssa, jossa sijaitseva Gaijin tarjoaa monipuoliset tilat erilaisiin illanistujaisiin sekä tilaisuuksiin. Sisustus on Risto Wikbergin käsialaa, siinä suurimpina elementteinä ovat massiivipuu sekä muut luonnonmateriaalit. Koko ravintolan sisustus on suomalaista puukäsityötä. Dining salin keittiöön suuntaavasta ikkunasta pääset tarkkailemaan kokkien maailmaa.

Michelin-opas esittelee paljon muutakin kuin tähtiravintoloita. Opas suosittelee mm. nousevia tähtiä ja ravintoloita, joissa on poikkeuksellisen viihtyisä ravintolaympäristö. Parasta antia oppaassa ovat hyvän hinta-laatusuhteen ravintolat.

Suomessa Michelin-opasta käytetään vielä melko vähän ja opas unohtuu julkistusten välissä kokonaan. Uusimmassa oppaassa on Helsingistä mukana kolme uutta ravintolaa, joista Matti Jämsenin vetämä G. W. Sundmans Etelärannassa erottui vielä edellisessä oppaassa punaisin kirjaimin. Tällainen korostus merkitsee, että ravintola on ”rising star”, eli se oli hilkulla nousemassa tähtiravintolaksi edellyttäen, että sen keittiön taso pysyy vakaasti korkealuokkaisena ja kekseliäänä. Tähtiä ravintolalle ei kuitenkaan myönnetty.

Bib Gourmand -symboli huippuravintolan merkkinä

Harvat ravintolat edes tavoittelevat tähtiä. Hyvä esimerkki on toissa kesän alussa ovensa avannut Pure Bistro Pohjois-Esplanadilla Kauppatorin kupeessa on saanut Bib Gourmand-symbolin, joka tarkoittaa, että ravintola tarjoaa erittäin maukasta ruokaa kohtuuhintaan. Yläkerrassa toimiva Luomo edustaakin emoravintolana Michelin-tasoa.

Pieni skandinaavishenkinen Spis Kasarmikadulla oli 2013 oppaan Helsingin-valikoiman kolmas uusi tulokas. Bib Gourmand-symboli on Pure Bistron lisäksi Farangilla, Gaijinilla, Groteskilla ja Solnalla.

Potentiaalisin ehdokas vähintäänkin Bib Gourmand-symbolin saajaksi on vuoden 2014 oppaassa Ask, joka valittiin äskettäin  Vuoden ravintolaksi 2014.

Uusia tähtiravintoloita ei Helsingin taivaalle syttynyt

michelin-tahdet

Helsinki ei saanut viime vuonna yhtään tähteä lisää ja tässä on varmasti yksi syy, miksi Hans Välimäki lopetti ravintolansa. Tuleeko Helsinkiin tänä vuonna kahden tähden ravintola? Yhden tähden ravintoloita tällä hetkellä ovat Demo, Luomo, Olo ja Postres.

Michelin on hidas tutustumaan Suomeen

Ensimmäinen Guide Michelin julkaistiin Ranskassa jo vuonna 1900. Helsinkiin saatiin Suomen ensimmäinen Michelin-tähti vuonna 1987 Palace Gourmet -ravintolalle. Oppaalla kesti siis 87 vuotta löytää Suomi. Tänä vuonna, 12. maaliskuuta 2014, julkaistaan Guide Michelin Main Cities of Europe 2014, jossa ei todennäköisesti vieläkään esittäydy yhtään Helsingin ulkopuolista ravintolaa – siitäkin huolimatta, että pohjoismainen ruokakulttuuri elää kukoistuskauttaan maailmanlaatuisesti.