Tuomaristona vuonna 2017 toimivat Vice-Chargée de Presse, Chef Rôtisseur Anette Mellin, Chaîne des Rôtisseurs -järjestön Tampereen vouti Mikko Reinikka ja Vice-Conseiller Gastronomique, Chef Rötisseur Marko Alenius.

Tamperradan pintxokisa nautiskeltiin ennätyksellisissä tunnelmissa, kun hulppeat 54 ravintolaa kilpaili annoksellaan mittavan yleisön sekä tuomariston suosiosta. Tuomaristo valitsi gastronomisesti kiinnostavimmaksi pintxoksi Fabric Bar & Bistron annoksen – yleisön suosikkina taas jyräsi jo kolmannen kerran pintxoasialle omistautunut Kattila.

Ravintoloiden määrä kasvoi 20:lla vuodesta 2016 ja myös yleisöä oli liikkeellä arviolta 37 % enemmän kuin viime vuonna. Kilpailun järjestäjä ja päätuomari Mikko Reinikan mukaan ilahduttavaa oli myös se, että perheet kiersivät paikkoja lastensa kanssa. Pintxoviikolla on muutenkin helppoa tutustua uusiin itselle tuntemattomiin ravintoloihin pikkurahalla ja näin kilpailupaikat saivatkin viikon aikana satoja uusia ystäviä. Parhaimmillaan ravintolat kolminkertaistivat edellisvuoden kävijämäärän.

Kattilan pintxossa oli Napue-ginillä graavattua lohta, sitruunakaviaaria ja karpalokreemiä lakritsilimpun päällä.

Yleisöäänestyksen voittanut Kattila tarjosi Napue-ginillä graavattua lohta, sitruunakaviaaria ja karpalokreemiä lakritsilimpun päällä. Kattila sai kaikista 1628:ta yleisöäänestä 24,4 %. Kattila panosti selvästi muita enemmän tapahtumaan ja tunnelman luomiseen, ja sitä kautta saavutti upean pintxohulinan sekä voitti yleisön puolelleen. Kattilassa myytiinkin yli 12.000 annosta.

Tuomaristo puolestaan arvioi yksittäisten kilpailuannoksien luovia gastronomisia ratkaisuja, eikä paikan tunnelmaa tai muuta tarjontaa. Monipuoliset valmistusmenetelmät, niiden vaikeusasteet, raaka-aineet ja erilaiset rakenteet samassa annoksessa ratkaisevat. Siksi kilpailussa on kaksi voittajaa: yleisön suosikki ja tuomariston valinta. Näin pääsee myös ravintola tunnelman luomisella ja palvelulla vaikuttamaan suoraan pintxoyleisöönsä. Kattila on näyttänyt mallia jo kolme vuotta, kuinka pintxotapahtuma järjestetään.

Fabricin keittiömestarina toimii työssään tinkimätön ja kekseliäs keittiömestari Mikko Humppi. Ennen Fabriciin saapumistaan hän on työskennellyt maineikkaan Piparkakkutalon keittiömestarina.

10 yleisön suosikkia (osuus äänistä)

Pikkubistro Kattila 24,4 %
Dining 26 by Arto Rastas 4,2 %
Ravintola 4 Vuodenaikaa 3,5 %
Huber 2,8 %
Tampella 2,7 %
Tillikka 2,6 %
Bistro Julienne 2,5 %
Frenckel & Piha 2,3 %
Dabbal 2,2 %
Aisti 2,0 %

Tuomariston valinta Fabric Bistro & Bar 

Finlaysonin alueella toimiva Fabric tarjosi mustekalakroketin kanssa savumanteli-tomaattisalsaa ja kevätsipuli-cremefraichea. Tuomaristo arvioi kilpailuannoksen maun (60 pistettä), ulkonäön (20 pistettä) ja innovatiivisuuden (20 pistettä) perusteella. Maksimipistemäärä kolmelta tuomarilta on yhteensä 300 pistettä. Innovaativisuutta arvostava tuomaristo nosti jaetulle kakkostilalle Tillikan ja 4 Vuodenaikaa ravintolan tarjoamat annokset, joissa oli kilpailun vaatimaa luovuutta herkullisen maun lisäksi.

Fabricin mustekalakroketti savumanteli-tomaattisalsalla ja kevätsipulicremefraichella.

Fabric oli onnistunut säilyttämään mustekalan herkän maun ja tomaattisalsan rakenne oli ajateltu täysin uudelleen. Samassa annoksessa rapeutta, pehmeyttä ja rouskuvuutta hyvässä tasapainossa. Fabricin nuori kokki lähtee opintomatkalle San Sebastianiin 20. tammikuuta 2018 vietettävään Tamborrada-juhlaan.

– Kilpailun idea on saada uusia asiakkaita tutustumaan laajaan tamperelaiseen ravintolatarjontaan, Reinikka kertoo.

– Kun ilmoittautuminen päättyi keväällä, oloni oli supertyytyväinen, kun selvisi että kaikkiaan 54 ravintolaa osallistuu tempaukseen. Tapahtumasta on kehittynyt Suomen suurin ravintolafestivaali.

Useimmat ravintolat panostivat tempaukseen, ja varsinkin kilpailun ulkopuolella olevissa rinnakkaisannoksissa oli todella mielenkiintoisia ja maukkaita ratkaisuja. Yhteensä annoksia olikin tarjolla reilusti yli 200 erilaista. Tuomaristo arvosti myös sitä että kilpailuannoksiin oli uskallettu ilmoittaa myös kasvisannoksia, joita oli lähes viidesosa.

– Valitettavan moni ravintola päätyi helppoon ratkaisuun ja oli rakentanut annoksensa mielikuvituksetta leivän päälle, Reinikka harmittelee.

Kaiken kaikkiaan tuomaristo kaipasi siis lisää rohkeutta.

– Aika monen ravintolan kilpailuannoksen kohdalla tuomaristo joutui pisteyttämään innovatiivisuuden 0 pisteeksi. Sen sijaan rinnakkaisannoksissa oli loistavia luovia ratkaisuja. Tuomariston mielestä selvästi moni ravintola oli ilmoittanut kilpailuun väärän annoksen.

Tapahtuman kotisivut: Tamperrada

Ruokaturismi: San Sebastianissa eniten Michelin-ravintoloita väkilukuun suhteutettuna