Kestosuosikki vuosien takaa: Gambas a la Plancha eli kunnon kimara puuhiilillä grillattuja jättirapuja patatas bravas -perunoiden ja sitruuna aiolin kanssa.

Bodega Salud täyttää tänä vuonna jo 45 vuotta. Juhlavuoden klassikkoannoskarkeloiden kautta taloon on kotiutunut myös Heikki Kärkkäinen, joka on aikanaan ollut Saludissa silloisen legendaarisen ravintoloitsija-keittiömestari Hannu Wissin ”oppipoikana”. Nyt ympyrä on sulkeutunut ja Kärkkäinen tehnyt paluun Josperin äärelle keittiöpäällikön tamineissa.

Legendaariselle Saludille tulee 45 vuotta lasiin lokakuussa, mutta ravintola on juhlatuulella jo nyt. Henkilökunta on tutkaillut läpi arviolta 100 listaa vuosikymmenten varrelta ja valikoinut sieltä osin asiakkaiden toiveiden mukaan klassikkomakuja annostarjontaan.

– Kaikki nämä annokset ovat hyvin espanjalaisia ja aikanaan pitkään listalla olleita. Pari annosta on myös sellaisia, jotka ovat asiakkaiden vuosien varrella kovasti takaisin toivomia. Toinen on paella ja toinen Filete de Ajo, Saludin valkosipulifilee, ravintolapäällikkö Piia Luoto paljastaa.

Kyseessä kahdelle valmistettava runsas annos valkosipuliperunoineen ja niiden päällä lepäilevine kokonaisena paistettuine naudansisäfileineen. Tykö tujautetaan tietenkin myös valkosipulivoita.

Listalle on nostettu myös mm. Gambas a la Plancha, kunnon kimara puuhiilillä grillattuja jättirapuja patatas bravas -perunoiden ja sitruuna-aiolin kanssa.

– Luimme useamman päivän aikana läpi valtavan pahvilaatikollisen vanhoja listoja ja tämä annos paljastui todelliseksi kestosuosikiksi. Kuuntelemme tässä juhlavuoden aikana myös asiakkaiden kommentteja, jos heille tulee mieleen toiveannoksia. Niitä voidaan sitten ottaa jossain vaiheessa takaisin listalle.

Vaikka muinoin annosvalikoimassa koreilleita alligaattoria, biisonia, emua tai kalkkarokäärmettä listalta ei nyt löydykään, niin eksoottisia ja eettisiäkin erikoisuuksia on noukittu klassikkokimaraan mukaan. Kuten esimerkiksi Testiculos de Carnero.

– Annos ei ole ihan siinä muodossa kuin se oli Hannu Wissin aikana. Hän lanseerasi ne täällä aikanaan Kalliovuorten ostereina, mutta me valmistamme ne nyt leivitettyinä ja friteerattuina tapas-annoksen muodossa tarjoten.

Heikki Kärkkäinen on työskennellyt melkein 10 vuotta sitten kokkina Saludissa. Nyt hän on tehnyt paluun keittiöpäällikön tittelillä varustettuna.

Kärkkäinen vaikutti Saludissa aivan 2010-luvun alkumetreillä. Nyt matka on käynyt mm. Huberin, Suomalaisen Klubin ravintolan ja Tuhton kautta takaisin Josperin ääreen. Tällä kertaa mies operoi köökissä keittiöpäällikön tittelillä varustettuna.

– Jännitti sillä lailla hyvällä tavalla tulla tänne takaisin. Uskon, että minulla on paljon annettavaa Saludin tulevaisuudelle.

Kärkkäisellä on vahva lähiruoan ja suomalaisten makumaisemien tausta. Klassikkoannoksia tulvivan juhlavuoden aikana Kärkkäinen ei kuitenkaan ala hienoisiakaan muutoksia operoida, vaikka itse Wiss sitä jo ehti leikkisästi epäillä.

– Kun Hannu kuuli, että tulen takaisin Saludiin, hän soitti minulle heti ja kysyi, että meinaanko tuoda mehiläiset katolle niin kuin Tuhtossa! Mutta sellaisia suunnitelmia ei ole, Kärkkäinen nauraa.

– Salud on espanjalainen klassikko, eikä hyvin toimivaa konseptia kannata lähteä rikkomaan. Katsotaan päivä kerrallaan, Kärkkäinen tuumaa myhäillen.

Kärkkäisen omaa mutta espanjalaistyylistä keittiökädenjälkeä aletaan nähdä ja maistella juhlallisuuksien jälkeen.

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY

LUE MYÖS

Näissä ravintoloissa Tampereella ruoka valmistuu avotulella tai grillaten

Grillaamisen ja avotulella ruoan valmistamisen sesonki on etenkin kesällä, mutta raaka-aineet ovat aina tulilla näissä Tampereen huippuravintoloissa. Koska kaikkihan sen tietävät, että puuhiililä grillaamalla...

Paellamaut palasivat Saludiin – Uudistuneella listalla myös enemmän ruokavaliovaihtoehtoja

Viime vuonna Salud piti paella-viikot, joiden suosio oli suunnaton. Siitä saakka paellaa on toivottu palaavaksi liki päivittäin. Keittiöpäällikkö Tomi Schulze halusi vastata paellanhimoisten huutoon, joten...

Tapaksia ja raikkaita juomia Bodega Saludin suvessa

Salud on tunnettu erityisesti runsaan lihaisista pihviantimistaan, mutta hellekeleillä ennen illan viileyttä ja tuhdimman nälän heräämistä maistuvat ehkä parhaiten tapakset. Ravintolan andalusialaishenkiseen tapas-baariin voi...