Tiiliholvi on pohjannut aina vahvasti ranskalaiseen keittotaitoon, vaikka on tehnytkin keittiötaikansa pitkälti kotimaisin raaka-ainein ja pohjoismaisin makumaisemin. Nyt ravintola on tarttunut entistä napakammin ranskalaiseen punaiseen lankaansa ja luonut listalle ranskalaisklassikoita. Kotimaisia raaka-aineita unohtamatta ja omalla Tiiliholvin tyylillään, tietenkin.
Uusien makutuulien myötä ravintolan annosvalikoima tarjoaa entistä vahvemmin vaihtoehtoja monenlaiselle ruokaseurueelle ja monenlaiseen mielitekoon. Kala ja äyriäiset on nostettu entistä näyttävämmin esille pihvipuolta kuitenkaan unohtamatta.
– Ranskalainen keittiö on ollut aina Tiiliholvin pohjana, mutta nyt kirkastimme ja kohotimme sitä selkeämmin esille, kuvailee keittiömestari Pietari Parkkonen.
Ranskalaistyylistä kala- ja äyriäisrintamaa edustavat sinisimpukat à la marinière ja bouillabaisse. Alkuruokavalikoimasta löytyy etanoita ja jälkiruoka-annoksista taas periranskalaisia macaron-leivoksia erilaisin täyttein.
Parkkonen tunnustautuu oitis bouillabaisse-mieheksi ja toteaa kyseisen kala-äyriäiskeiton olevan oma suosikkinsa tuoreen listan annoksista.
– Bouillabaisse on sellainen annos, jonka valitsen itse ravintolassa aina, kun sitä vaan valikoimassa on. Halusin tehdä meillä liemestä tavallista paksumman ja annoksesta ruokaisamman, jotain padan ja keiton välimaastosta. Liemi kaadetaan vasta pöydässä, jotta keiton raaka-aineet pääsevät paremmin oikeuksiinsa. Siinä on simpukoiden lisäksi arvokasta ja erittäin hyvää ruijanpallasta sekä kalastaja Harri Virtasen meille toimittamaa lähihaukea.
Virtasen verkoilla lähijärvistä nousevaa kalaa on pääsääntöisesti myös uuden Päivän kala -annoksen vaihtuvaisena eväkkäänä.
– Parhaillaan syödään Näsijärven taimenta, seuraavaksi siikaa. On kivaa vaihtelua, kun saadaan muutakin kalaa kuin kuhaa, Parkkonen toteaa tyytyväisenä.
Kunnon carnivoret ja pihvinnälkäiset vieraat taas tyytyväistyttää Tiiliholvin perinteikäs pippuripihvi kermaisella pippurikastikkeella sekä listalle uutuutena luotu rotukarjan ulkofileepihvi punaviinikastikkeella.
Listalla on havaittavissa myös leikittelyä, sillä alkuruokakatraasta löytyy hampurilainen, pikkuinen poroburger alias slider.
– Meillä oli monta vuotta sitten jollain riistamenulla alkuruokana pikkuinen peuraburger. Siitä se ajatus syntyi. Ja nyt teimme sitten poroburgerin. Vuodenvaihteen jälkeen saatamme tehdä vaikka madeburgerin, virnistää Parkkonen.
Poroburgerin timjamibriossin kätköistä kurkistelee nyt siis poronlihapihvi kerallaan juureksia, tattimajoneesia sekä puolukkaketsuppia.
Tiiliholvin kestosuosikki, yllätysmenu, on sekin uudistunut. Nyt tarjolla on neljän ruokalajin yllätysmenu, joka saa ravintolapäällikkö Sami Mäyrän suorastaan riehaantumaan innosta.
– Se on sellainen oikein premium-yllätysmenu, joka sisältää erikoisraaka-aineita. Sen annoksia ei à la carte -listaltamme löydy, paljastaa Mäyrä.
Yllätysmenun lisäksi valikoitavissa on keittiömestarin maistelumenu lyhyempänä 4 ruokalajin sekä pitkänä 8 ruokalajin vaihtoehtona.
Myös muista ruokarintaman tulevista uutuuksista vinkkaillaan jo vaivihkaa. Tiiliholvi tulee avaamaan jossain vaiheessa Tiiliholvi Deli -verkkokaupan, josta voi ostaa niin lounas- kuin à la carte -annoksiakin. Myös esivalmisteltuja huippuannosten komponentteja, kuten harvinaislaatuista lihaa tai kastikepohjia saattaa tulla saataville. Salaisia aseita tehdä makuvaikutus esimerkiksi kumppaniin tai ystäväseurueeseen siis!
Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy
Pippuripihvikuva: Jussi Palojärvi