Hopealinjojen ravintolatoimenjohtaja Anette Mellin on uudistanut ruokatuotteen tyystin. Ravintola Viikinsaaressa kokataan vain kotimaisista ja pitkälti paikallisista raaka-aineista.

Hopealinjojen ruokatarjonta on uudistunut upeasti Anette Mellinin tartuttua ravintolatoimenjohtajan ruokaruoriin. Nyt ravintola Viikinsaaressakin kokataan järvi- ja saaristomaisemiin sopivaa nykyaikaista suomalaista ruokaa pöytiin tarjoilluin annoksin. Asiakkaalle tarjottava kala on saattanut uiskennella vain tunteja aikaisemmin Pyhäjärven syvyyksissä ja annoksen villiyrtit kasvaa tovi takaperin Viikinsaaren tiluksilla.

Ahmanilta ja Tampereen laaturavintoloista tuttu Mellin pisti kaupunkilaisten omassa saaressa tuulemaan, toi lähituottajien raaka-aineet keittiöön, poisti buffet-pöydät ja palautti à la carte -annokset.

– Yksinkertaista mutta hyvää. Ei mitään kikkailuja tai kovin konstikasta, vaan sellaista huolella tehtyä ja viimeisteltyä ruokaa, kuvailee Mellin keittiön tyyliä.

Pyhäjärven siikaa, tuoretta parsaa, korvasieni-perunasalaattia, hollanninkastiketta, palsternakkaa ja lehtikaalia.

Keittiömestari Olli Piiraisen vetämässä ravintola Viikinsaaressa kokataan nykyään vain kotimaisista raaka-aineista, vieläpä paikallisten tuottajien antimista niin pitkälti kuin suinkin mahdollista. Esimerkiksi kalat ja lihat saapuvat Kauppahallista, juustot Ahlmanilta ja Peter Döringin Herkkujuustolasta, leipä Penttilän tilalta ja Asunnan Raijalta. Osa keittiöön kiikutettavista raaka-aineista kasvaa jopa saaressa, viljeltynä tai vallan villinä. Kasvulaatikot kun pukkaavat perunaa, yrttejä sekä syötäviä kukkia, ja henkilökunta kerää luonnosta villiyrttejä sekä -vihanneksia vuohenputkista nokkosiin ja ketunleipiin.

– Paras sesonki on juuri silloin, kun olemme avoinna, eli alkukesästä sadonkorjuuaikaan asti, Mellin toteaa raaka-ainerunsauteen tyytyväisenä.

Ravintola muutteleekin listaansa ketterästi sitä mukaa, mitkä raaka-aineet ovat parhaimmillaan.

Pyhäjärvilautasen vaihtuvia kalaherkkuja: Nygrenin sinappisilakkaa, savusärkimoussea, ceviche ja marinoitua fenkolia sekä kurkkua. Villit vihreät on kerätty Viikinsaaresta.

Mellinillä ja Viikinsaarella on pitkä yhteinen historia, sillä monissa Tampereen huippuravintoloissa työskennellyt nainen aloitti uransa saaren Kaidesaari-ravintolassa 1996 keittiöapulaisena. Mellin vietti Viikinsaaressa työskennellen 12 kesää, joten saari ravintoloineen ehti tulla kuin toiseksi kodiksi. Kodiksi, jossa työkään ei tunnu ihan täysin työltä, sillä miljöö ja tunnelma on vertaansa vailla.

Ravintolatoimenjohtaja Anette Mellin ja keittiömestari Olli Piirainen

– Tämä on haastava ja todella mielenkiintoinen paikka olla töissä. Täällä pääsee myös tekemään monenlaista kokkaamisesta tarjoiluun, yksittäisten asiakkaiden palvelusta tuhannen vieraan yksitystilaisuuksiin ja suuriin yleisötapahtumiin. Haluankin tehdä kaikenlaista. Eikä tämä työmäärästä huolimatta tunnu niin paljon työltä, sillä tämä on paikkana niin upea – keskellä luontoa. Minulla on käynyt lisäksi hyvä tuuri, kun olen saanut mukaan kovia ravintola-alan ammattilaisia.

Ahlmanin maitojäätelöä ja raparperia kolmella tapaa: piimään tehty raparperipiiras, marinoitua raparperia ja raparperihilloa.

Suuri sali on huvilaromanttisesta upeudestaan huolimatta hyvin rento ruokapaikka syödä sekä kahvitella. 50-paikkainen lasiveranta taas on aina katettuna à la carte -asiakkaita varten. Siellä voi aterioida tunnelmallisesti vaikka pitkän kaavan kautta. Terassilla on oma listansa mm. fish and chips -haukkailtavineen, mutta à la carte -annoksiakin sinne saa tarvittaessa tilattua. Ja vaikka buffet-pöydistä on muuten luovuttu, ryhmille toki noutopöytäantimia erilaisine menuineen edelleen tarvittaessa laaditaan. Ryhmiä Viikinsaaressa vieraileekin paljon. Ja kun sinne kerran on suunnannut, palaa varmasti takaisin. Niin kuin Mellinkin.

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

Viikinsaari on kuin mökkisaari tai kesäkeidas melkein keskellä kaupunkia. Hopealinjojen paatit puksuttavat saareen komeamaisemaisen 20 minuutin matkan, jonka jälkeen pääsee syömään, siemailemaan, piknikille, saunomaan, soutelemaan, pelailemaan, grillaamaan, kesäteatterinäytökseen, saunomaan ja joko järveen tai paljuun pulikoimaan.

Viikinsaari