Ravintolatoimenjohtaja Anette Mellin (kesk.) on koonnut Viikinsaareen loistavasti yhteen soittavia tekijöitä, kuten keittiömestari Olli Piiraisen ja sommelière Nea Soveliuksen.

Lähikasviksia, lähijuustoja, saarituoretta villiä vihreää… Ravintola Viikinsaaren kesän makukimara on annosmuodoiltaan uusi, mutta keittiöfilosofialtaan jo kolme vuotta vanha ja perihyväksi havaittu: läheltä ja suoraan luonnosta lautasille – kauniisti mutta kikkailemattomasti. Anette Mellin on onnistunut luomaan Viikinsaaresta kaikelle kesäkansalle sopivan ravintolan, jonka ruoka maistuu vaavista vaariin ja pukumiehestä hevipetteriin. Ja kysyntä kasvaa vuosi vuodelta.

20 minuuttia laineilla ja olet keskellä järvikesää. Viikinsaari on oma maailmansa huviloineen, saunoineen, uimarantoineen, tapahtumineen ja pelailupuuhineen. Ja tietenkin ruokineen sekä juomineen. Tämän kesän à la carte -puolen hittiannoksia ovat mm. Ahlmanin fetaisaa, tomaattia & lipstikkajukurttia sekä Köyhiä ritareita, raparperia & vaniljaa. Terassilistalta mm. Saaritapakset ja Chorizo-perunat käyvät kuin kuumille kiville.

Ahlmanin fetaisaa, tomaattia & lipstikkajukurttia on yksi Viikinsaaren kysytyimpiä annoksia.

– Kävijämäärät ovat kasvaneet kolmessa vuodessa todella paljon. Haluamme uskoa, että se liittyy laadukkaaseen ruokaan ja hyvään tekemiseen. Ja ne eivät olisi mitenkään mahdollisia, jos meillä ei olisi ollut tätä samaa osaavaa ydinporukkaa töissä, ravintolatoimenjohtaja Mellin kiittelee tiimiään.

Mellin on monien kontaktien ja hyvän keittiöhengen ravintolakonkari, joka on saanut haalittua Hopealinjoille ja Viikinsaareen taitavia ja taiten yhteen hitsautuneita työtiimiläisiä. Viikinsaaren yhdessä tekemisen hengen aistii asiakaskin. Ja toki se maistuu myös lautasilla ja laseissa.

Paistettua siikaa, herukanlehtikastiketta, hunajanaurista, Penttilän tilan peruna-nokkosgnoccheja ja koiranputkea.

Ruoka on suomalaislinjakasta, pitkälti paikallisista laaturaaka-aineista valmistettua ja vieläpä kauniisti aseteltua. Fine diningista ei à la carte -annoksissakaan ole kuitenkaan kyse, vaan mutkattomasta koko perheen ja suvun mitalta sopivasta kesäsyötävästä, joka ei kukkaroakaan kivistä. Suositun viikonloppubrunssin hinta-laatusuhde on myös vallan mainio. Viikinsaari onkin monipuolinen ja mutkaton kaikkien kaupunkilaisten oma saariravintola.

–Verannalla saattaa istua pukumies useamman ruokalajin aterialla ja terassilla juuri uimarannalta syömään tullut lapsiperhe lohikeitolla, juomatuotteesta vastaava sommelière Nea Sovelius kuvailee hymyillen.

Ahlmanin fetaisaa sisältävän kesäisen annoksen mielitietyksi sopii vaikkapa Els Vinyerons vins Naturals -naturalviini Xarel-lo-rypäleestä.

Läheltä tulevia raaka-aineita ja tuotteita suosivaan Viikinsaareen ei viiniä luonnollisesti vielä kovin läheltä saada, mutta niiden valinnassa käytetään luotsina paitsi viinimestarin makunystyjä, myös eettisiä arvoja.

– Nykyään viinilistalla painottuvat entistä enemmän eettiset asiat: on biodynaamista ja luomua… Käsialani näkyy listalla myös esimerkiksi siinä, että siellä on pitkälti vain eurooppalaisia, vanhan maailman viinejä. Ja aina Blanc de blancs -samppanja, jota saa myös laseittain, Sovelius kertoo hymyillen.

Olutpuoli on saaressa paikallisin panimoin edustettuna. Läheisen Pyynikin Käsityöläispanimon kanssa tehdään alati syvenevää yhteistyötä, sillä Viikinsaaren asiakkaat ovat mieltyneet voimallisesti kyseisen panimon tuotteisiin.

– Pyynikin oluita on helppoa yhdistellä ruoalle, mutta ne toimivat mainiosti myös nautiskelujuomina, toteaa Sovelius.

Lue myös: Ravintola Viikinsaari houkuttaa uusin saaristotunnelmaisin suomalaisin syötävin

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

Viikinsaari on kuin mökkisaari tai kesäkeidas melkein keskellä kaupunkia. Hopealinjojen paatit puksuttavat saareen komeamaisemaisen 20 minuutin matkan, jonka jälkeen pääsee syömään, siemailemaan, piknikille, saunomaan, soutelemaan, pelailemaan, grillaamaan, kesäteatterinäytökseen, saunomaan ja joko järveen tai paljuun pulikoimaan.

SU 21.7. | Viikinsaaren viikonloppubrunssi