Raparperia & vaniljaa Viikinsaaren 120-vuotisjuhlamenulta.

Tänä vuonna huimat 120 vuotta täyttävä ravintola Viikinsaari on Tampereen vanhimpia edelleen toiminnassa olevia ravintoloita. Kaunis pitsihuvilatunnelmainen ravintola toimii saaren monenlaisen kesätekemisen keskiössä, sillä Hopealinjojen ravintolatoimenjohtaja Anette Mellinin luoma hyvä ruoka tuo hyvän mielen. Ja ruokaahan saa nauttia niin pitkän juhlavuosimenun, à la carte -annosten, brunssin kuin piknik-ruokienkin muodossa.

HUOM! Juttu julkaistu vuonna 2020. Tutustumme 2021 tarjontaan lähipäivinä.

Viikinsaaren 5 ruokalajin 120-vuotisjuhlamenu starttaa tartarilla, jonka liha on varta vasten Mellinille käsinvalikoitua laadukasta kotimaista naudanlihaa.

– Tartar on suosikkini, jonka valitsen aina itsekin ravintolassa, jos sitä vaan on tarjolla. Saan lihan Kauppahallista Lihakipparien Tuomelan Pekalta. Hän valikoi minulle todella laadukkaat lihat, kertoo Mellin.

Tartarille hovimestarit Kia Puolakkainen ja Heli Rantala suosittelevat ranskalaista Little James’ Basket Press -viiniä Grenache Noir -rypäleestä.

– Sen maku on mukavan paahteinen, hiukan inkiväärinen, tuoksu marjaisa. Viini huomioi kaikki tartarin parhaat ainesosat ja nostaa ne esiin. Yhdessä ne ovat kombo, jossa kumpikin rakastaa toista, hovimestarit hehkuttavat innoissaan.

Viineistä viehtyneet hovimestarit Heli Rantala (vas.) ja Kiia Puolakkainen suosittelevat mielellään annoksille sopivia juomakumppaneita.

Menu jatkuu tuorehernekeitolla tarjoten sitten pääruoka-annoksena Ahlmanin tilan suomenkarjan sisäfileetä. Ennen raparperipannacottaista jälkiruokaa nautitaan vielä Heikkilän tilan luomujuustoa.

Makunystyjä ilostuttavien makujen ohella asiakkaita ilahduttanee tieto, että kun 120-vuotismenun varaa ennakkoon ja tulee nauttimaan sen ravintolaan, hyvitetään laivamatkahinnat paikan päällä.

120-vuotisjuhlamenun aloitusannos: naudanlihatartar, saaren yrttejä, metsän marjoja & kuusimajoneesia.

Viikinsaaren ravintolassa on työskennellyt vuosien varrella moni tunnettu tamperelaisravintoloiden tekijähenkilö keittiömestareista sommeliereihin. Niin myös Anette Mellin, joka tuli vuonna 1996 saaren Kaidesaari-ravintolaan kesäapulaiseksi ja työskenteli saaressa sen jälkeen vuodesta toiseen suorastaan suvitolkulla palaten lopulta ottamaan keittiöohjat kokonaan.

– Täällä on aivan omanlaisensa työskentelyilmapiiri ja henki, joka koukuttaa. Olen tässä miettinyt, että olen saanut muutenkin työskennellä monessa perinteikkäässä ja historiallisessa paikassa, kuten esimerkiksi Ahlmanilla, teatteriravintola Nataliessa, Raatihuoneella ja nyt Hopealinjoilla, Mellin summaa.

Hopealinjat itsessään täyttää tänä vuonna 80 vuotta, Viikinsaaren ravintola 120 vuotta ja Tarjanne 112 vuotta.

– Koulussa lempiaineeni oli historia ja minulla oli kaksi haaveammattia: opettaja ja kokki. Hauskasti ne kaikki ovat kietoutuneet yhteen työurallani.

Mellinillä onkin koko ajan monta rautaa tulessa ja kädet tiukasti kiinni kaikessa tekemisessä, edelleen niin keittiön puolella kuin saariluonnossakin. Villiä vihreää kerätään ahkerasti Viikinsaaren annoksia varten.

– Joka kesä löydän jonkun uuden lajin, jota voi hyödyntää. Ja kun keräämme yhdessä, henkilökunta oppii siinä samalla. Jonkin verran minulta on myös kysytty villiyrttikursseja ja olen sellaisia lyhyitä täällä jo vetänytkin, Mellin kertoo.

Vahva osa Viikinsaaren luontoa alkavat olla taas lehmätkin, sillä myös tänä kesänä saareen on saatu Ahlmanin suomenkarjakaksikko kesälomailemaan ja samalla perinnebiotooppia hoitamaan. Ahlmanin maatilamestari Harri Ala-Kapee oli todennut, että laidunalue alkaa jo näyttää sellaiselta kuin millainen se on ollutkin joskus aikanaan, kun lehmälaumoja on laivattu kesiksi Viikinsaareen laiduntamaan.

Lapinlehmä-vasikka Ruka ja länsisuomenkarjan vasikka Romanssi laiduntavat aivan ravintolan lasiverannan edustalla, joten ruokailun lomassa pääsee seurailemaan ”lehmä-liveä”.

Piknik-eväät mukaan luontoon – Suosittu brunssi jatkuu

Viikinsaaren upea luonto houkuttaa syömään luonnossakin. Eväsretkeilijöille tiedoksi, että ravintolasta saa take away piknik -kasseja, joiden herkut noudattelevat ravintolan suositun brunssin makutarjontaa. Kasseja voi kysyä myös lennosta paikan päällä, mutta ennakkotilausta suositellaan. Mukaan saa lisäksi ostaa juomia 5,5% vahvuuteen asti.

– Tämähän on oikeastaan kaupungin suurin terassi, Mellin keksii.

– Meiltä voi ostaa juomat ja ruoat ja valita istuskelupaikaksi vaikka sopivan niemenkärjen. Mukaan saa myös ruokailuvälineet ja halutessaan viltinkin lainaan.

Viikinsaaressa piisaa myös erilaisia aktiviteetteja mielin määrin: kesäteatteri pyörii läpi koko suven, lukuisat tapahtumat kuten esimerkiksi Saari Blues rytmittävät kesää, info-pisteestä saa monenlaisia pelejä vuokralle kohtuuhintaan ja saunomaankin pääsee peräti kahdenlaisiin löylyihin. Viikinsaaren uutuus on ikkunaseinämäinen iglusauna, josta käsin voi ihastella esteettä järvi- ja saarimaisemia löylyttelyn lomassa. Sunnuntaisin saunat lämpenevät yleisten saunavuorojen merkeissä, mutta yksityiskäyttöönkin niitä toki vuokrataan.

Savulohi on Viikinsaaren runsaan brunssin suursuosikki.

Viikinsaaren viikonloppubrunssikin jatkuu toki edelleen. Noutopöytämakuja suursuosittuine savulohineen on tarjolla lauantaisin ja sunnuntaisin. Brunssiantimia on mahdollista saada myös vegaanisena, kunhan ilmoittaa asiasta ennakkoon mielellään pöytävarauksen yhteydessä.

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

120-VUOTISJUHLAMENU

Naudanlihatartar, saaren yrttejä, metsän marjoja & kuusimajoneesia

Kuohkeaa hernekeittoa, särkeä & piparjuurta

Ahlmanin tilan suomenkarjan sisäfileetä, kotimaista parsaa, rakuunavoita & palsternakkaa

Heikkilän tilan luomujuustoa & omenaa

Raparperia & vaniljaa

65€

Huom! Menu saatavilla myös kasvisversiona, voidaan valmistaa vegaanisenakin.