Nykyään Tampereen ja Virtojen väliä matkaava Tarjanne on vesillelaskunsa jälkeen ollut monessa mukana: seilannut sotalaivana tykein varustettuna ensimmäisen maailmansodan aikana ja ollut mukana Siilinkarin edustalla traagisesti uponneen S/S Kurun pelastustöissä vuonna 1929.

Tampereen ja Virtojen väliä seilaavassa höyrylaivalegendassa on menneen maailman lumoa, maukasta modernia ruokaa ja postikorttimaisemia laivakellon kilahtaessa leppeillä laineilla. Visselin vihellyksen kuulee jo kaukaa – wanha rouva S/S Tarjanne on saapumassa satamaan.

Tarjanteella seilaamisessa on hetkeen keskittyvää verkkaista tunnelmaa, joka tuo veden liplatuksen ja luonnon liki. Matkan voi muokata mieleisekseen monin tavoin, sillä esimerkiksi kyytiin ja pois voi hypätä minkä välisataman kohdalla mielii. Ruokaillakin voi monipuolisesti.

Ruokailusalonki on Akseli Gallen-Kallelan suunnittelema. Laivareitin varrella on myös hänen erämaa-ateljeensa, Kalela.

Tarjanteen kulkema Runoilijan tie on saanut nimensä maisemista innoitusta ammentaneesta Runebergista, mutta näkymät ovat aikojen saatossa inspiroineet muitakin taiteilijoita, kuten esimerkiksi Ellen Thesleffiä, Oskar Merikantoa ja Hugo Simbergiä. Ja tietenkin Akseli Gallen-Kallelaa, joka on suunnitellut Tarjanteen arvokkaan, vanhan ruokailusalongin. Se on ollut aikanaan paremman väen ruokailutila lautasannoksineen, kun alakerrassa taas on ruokaillut rahvas. Annokset nousevat edelleenkin kapyysista eli keittiöstä näppärästi köysivetoisella ruokahissillä.

Muuta vanhaa ravintolassa ei sitten olekaan, sillä ruoka on uudistunut varsin moderniksi, toki höyrylaivamiljöötä ja Tarjanteen tyyliä kunnioittaen. Ravintolatoimenjohtaja Anette Mellin on yhdessä tiiminsä kanssa uudistanut lounasruoan sekä tuonut tarjontaan myös à la carte -annokset. Annosvalikoima on luotu perinteistä kauniisti ammentaen, lähi- sekä luomutuotteita suosien.

Tarjanteella nimenomaan pippuripihvi on perinteikäs klassikkoannos, sillä sitä on kokattu paremmalle väelle laivan ravintolatoiminnan alkumainingeista asti. Siksi Mellin halusi tuoda laivan historiaan kuuluvan, kovasti kaivatun annoksen takaisin. Nyt kotimainen Mattilan sisäfileepihvi on tarjolla toki modernissa muodossa varsiparsan ja rosmariiniperunoiden kyljessä.

– Haluamme muutenkin kunnioittaa yli 100-vuotiaan laivan perinteitä, joten annoksissa on yhdistetty vähän vanhaa ja uutta. Täytetty rieska on siitä hyvä esimerkki. Rieskaahan on valmistettu vuosikausien ajan, mutta nyt se on täytetty pulled porkilla tai härkäpavuilla uusin maustein, vuoropäällikkö Minna Schroderus valottaa.

Pippuripihvi on Tarjanteen modernisoitu klassikkoannos. Ruokajuomana maistuu esimerkiksi läheisen Nokian Panimon maltainen.

Lähituottajien antimia hyödynnetään runsaasti Ahlmanin juustoista ja suomenkarjan maatiaismaitojäätelöstä Penttilän tilan perunarieskaan ja Raija Asunnan ruisleipään – paikka paikoin jopa reitin varrelta kyytiin noukkien.

– Meidän ruisleipämme tulee Ruovedeltä. Asunnan Raijan ruisleivässä on yli 160 vuotta vanha juuri. Raija tuo leipää, omatekemäänsä mehua ja hilloja Ruoveden satamaan, josta kokki käy sitten nappaamassa ne kyytiin.

Nygrenin sinappisilakkaa, graavattua merilohta, savusärkimoussea, puolukkavinaigrettea ja fenkolikurkkusalaattia.
Ahlmanin suomenkarjan maatiaismaitojäätelöä omatekoisella raparperihillokkeella, marengilla ja kuivatulla vadelmalla.

Ravintolasalin lisäksi Tarjanteen yläkerrassa on vanha herrain tupakkasalonki, jota on käytetty aikanaan myös hyttinä, sillä selkänojat voi nostaa näppärästi kerrossängyiksi katosta roikkumaan. Nykyään tila on vapaassa matkustajakäytössä, mutta myös varattavissa ryhmille.

– Se on vähän privaatimpi tila esimerkiksi häämatkalaisille tai syntymäpäiviä viettäville. Sinne mahtuu noin 10 henkilöä mukavasti, Schroderus kuvailee viininpunasävytteistä salonkia.

Tarjanne palveleekin paitsi yksityisiä asiakkaita seurueineen, myös yritystilaisuuksia järjestäviä tahoja. Seesteisen järviluonnon ja huolella laadukkaista raaka-aineista valmistettujen annosten äärellä on helppoa ja huoletonta viihdyttää myös ulkomaisia vieraita.

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

Vuoropäällikkö Minna Schroderus tarjoilee annokset pöytiin niin ravintolasalin kuin tupakkasalonginkin puolelle. Pulled porkilla tai härkäpavuilla täytetty tsatsikinen Penttilän perunarieska on runsas ja rouhea annos, jossa perinteet yhdistyvät uudempiin ruokatuuliin.

S/S Tarjanne