Mustaherukalla glaseerattuun savoijinkaaliin käärittyä fasaania, salotista ja tuoreesta luumusta valmistettua pyreetä, kuminalla sekä salottisipulilla täytetty tuore luumu ja tummaa marsalakastiketta, jonka pohjana on fasaaninluista keitetty riistaliemi.

Masuuni säväyttää syksyssään riistaisella teemamenulla, jonka itseoikeutettu kuningas on harvoin saatavilla oleva karhu. Otson ohella neljän ruokalajin rouhea annoskimara tuo maisteltavaksi kaurista ja fasaania.

Kalastavainen keittiömestari Jani Salmela pääsee Masuunissa toteuttamaan merellisiä ja nyt myös metsäisiä makuja. Menukokonaisuus tuleekin olemaan myös metsästystä harrastavan keittiömestarin riistarakkautta lautasilla.

– Riistamenun annokset eivät ole sitä tavallista tyyliämme, vaan päätimme lähteä revittelemään krouvimmin annoksin, Salmela valottaa.

Karhua Wallenberg, peruna-selleripyree savustetusta selleristä, paahdettua maa-artisokkaa, riistaliemessä haudutettua salottisipulia, katajanmarjalla ja -oksalla maustettua riistakastiketta.

Keittiömestari on erityisen innoissaan hyvin haasteellisen saatavuuden karhusta Masuunin keittiötiimin hyppysissä. Karhu poseeraa lautasella Wallenbergin muodossa. Ajatuksena on, että tuodaan otso tarjolle sellaisessa raaka-aineen makua arvostavassa ja laadukkain lisukkein ryyditetyssä muodossa, jossa se saadaan mahdollisimman monen ulottuville, eikä pidetä vain hintavana harvojen herkkuna.

Kauristartar, dijon-creme, pikkelöityä salottisipulia, friteerattua kaprista ja keltuaisgeeliä.

Kaurista menulla on tarjolla tartarina. Salmela on käynyt itsekin kaurismetsällä, mutta ne sarvipäät on jo nautittu. Väijymällä metsästys on Salmelalle erityisen mieluisaa ja mielekästä puuhaa. Vapaana vaeltaneen raaka-aineen hyödynnettäväksi saamisen lisäksi puuha antaa eläimelle myös mahdollisuuden päästä livohkaan. Ja aika usein niin käykin – reilumpi peli. Kaikkinensa väijymetsästys onkin pitkäjänteistä ja paneutumista vaativaa puuhaa.

– Jos aikoo saada syksyllä saalista, täytyy jo keväällä alkaa tarkkailla merkkejä siitä, missä päin eläimet liikkuvat, missä on niiden reviiri. Se on aivan erilaista kuin jahti isolla porukalla koirien kanssa tai ruokintapaikoilla kyttääminen.

Kaikkinensa riista on tuotettua lihaa eettisempi ja myös ekologisempi vaihtoehto lautasella. Sen vaihtoehdon Salmela tahtoo tuoda Masuunin asiakkaiden illastettavaksi.

– Riistaeläin on elänyt syntymästään asti hyvän elämän vapaana luonnollisessa ympäristössään. Harvoin eläin ehtii edes tajuta hengenlähdön hetkeä toisin kuin tuotantoeläimet, joita kuljetetaan teuraaksi joskus pitkiäkin matkoja. Lisäksi riistalihan hiilijalanjälki on ihan olematon nautaan, possuun tai siipikarjaan verrattuna, Salmela summaa.

– Olen onnellinen, että olen saanut luoda Masuunin kalatarjonnan niin kuin tykkään ja nyt tulee sitten vielä tämä riistahomma. Eipä tässä paljon paremmassa paikassa voisi olla töissä tällä hetkellä!

Riistamenun annosten suositusjuomakumppanit on valikoitu erityisellä hartaudella, sillä riistaruoka vaatii sekä viiniltä että oluelta paljon enemmän kuin muut liharuoat. Menua on saatavana rajoitetusti, joten pöytävaraus on suositeltavaa tehdä. Menukokonaisuus maksaa 54e, mutta myös yksittäisiä annoksia voi ostaa.

Riistamenu 54€

KAURIS (L,G)

Kauristartar, keltuaisgeeli, pikkelöity sipuli, friteerattu kapris, Dijon-creme

FASAANI (L,G)

Paistettua fasaaninrintaa, paahdettua tuoretta luumua, haudutettua sipulia, luumupyreetä

KARHU (L, saatavilla G)

Karhua Wallenberg, paahdettua maa-artisokkaa, peruna-selleripyreetä, haudutettua sipulia ja tummaa katajakastiketta

MUSTIKKAA, VANILJAA JA KAURAA (L, saatavilla G)

Mustikkapannacotta, vanilja-namelakaa, mustikkajäätelöä, vaniljasiirappia ja kauracrumblea.

Mustikkapannacotta, vanilja-namelakaa, mustikkajäätelöä, vaniljasiirappia ja vaniljansiemenillä maustettua kauracrumblea.

Artikkelin alkuperäinen julkaisu 3.10.
Teksti: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY

LUE MYÖS

Masuunin riistaviikoilla kyyhkyä sekä sarvipäitä lautasilla – Kauriinsydäntä ja poronveribliniä tiedossa

Viime vuonna Masuunin otsoiset riistaviikot olivat menestys. Tälle syksylle keittiömestari Jani Salmela on viritellyt annoksiin entistä mielenkiintoisempia menujuonikuvioita metsästävän riistakokin vainulla. Riistaisia makuja...

Masuuni avautuu liha-antimia avotuligrillistä ammentaen – Keittiömestari liekeissä

Tovin ainoastaan tilausravintolana toiminut Masuuni avautuu jälleen myös iltaravintolana 11.9. alkaen. Luvassa on uusia kuumia annoskuvioita, sillä keittiöön saadaan hulppea avotuligrilli keittiömestari Jani Salmelan...

Takomon terassin pitkä kuuma grillikesä – Possunkylkeä, kanankoipea, täytettyjä perunoita

Takomon terassilla hehkuu kesäauringon lisäksi keskiviikosta lauantaihin myös grilli. Keittiömestari Jani Salmelan mehevän tirisevät grilliantimet olivat niin suosittuja viime kesänä, että grillauspäiviä lisättiin ja...