HELSINKI Blogi Sivu 350

Ravintola Muru kokkaa 24 tuntia putkeen nuorten hyväksi

Yksi huippusuositun ravintola Murun viime vuoden kohokohtia oli oman keittokirjan julkaiseminen. Kirjan tuotto lahjoitettiin Näkövammaisten keskusliitolle opaskoiran kouluttamista varten. Konkreettinen auttaminen sai murulaiset niin hyvälle mielelle, että hyväntekeväisyystempauksia päätettiin jatkaa.
Tänä vuonna luvassa on jotain ravintolamaailmassa täysin ennenkuulumatonta, nimittäin peräti 24 tuntia kestävä kattaus!

Ravintolaa pidetään 8.–9.6. auki tauotta vuorokauden ympäri. Tempaus alkaa lauantailounaalla ja jatkuu illallisen ja yöruoan kautta sunnuntain aamupalaan ja brunssiin asti. Hurjan idean takana ovat Murun nuoret, mutta kokeneet rokkikokit Kalle Kiukainen ja Oliver Hurskainen.
”Kaikki lähti liikkeelle kovatahtisen työvuoron jälkeisestä herjanheitosta. Rupesimme funtsimaan, kauanko keittiötyötä pystyy tekemään yhteen putkeen ja päätimme kokeilla. Tuollaisen rupeaman jälkeen ollaan varmaan aika hapoilla, mutta on hienoa päästä kokeilemaan omia rajojaan. Ja parhaat fiilikset tuo tietysti hyvä tarkoitus”, Oliver Hurskainen kertoo.

Luvassa on käsintehtyä rentoa ruokaa ja reiluja annoksia. Raaka-aineiksi kokit ovat valinneet omia sesonkisuosikkejaan, kuten varhaisperunaa, parsaa, siikaa, vasikanposkea ja possunkylkeä. Yöruoka on rouheasti street food -henkistä.

Tiukan vuorokauden aikana keittiössä poikkeavat auttamassa myös muut murulaiset. Tosin yhtä poikkeusta lukuunottamatta.
”Tämä on meidän juttumme. Henkka Alén saa korkeintaan katsella sivusta astianpesukoneeseen sidottuna”, Kalle Kiukainen nauraa.

Salin puolella asiakkaat saavat nauttia Murulle ominaisesta ammattitaitoisesta mutta välittömästä isännöinnistä ja liberaalista tunnelmasta. ”Ulkoministeri ja raksajätkä voivat luontevasti istua vierekkäisissä pöydissä hyvästä ruoasta nauttien, Kiukainen määrittelee.

Tempauksen tavoitteena on kerätä vähintään 10 000 euroa nuorisotyötä tekevälle Tukikummit-säätiölle, joka kanavoi avustukset tarvitsijoille lyhentämättöminä Kirkon diakoniatyön kautta. Avustusrahat eivät mene kuluihin, vaan suoraan oikeaan osoitteeseen.
”Jokainen avuntarvitsija kohdataan henkilökohtaisesti. Emme jaa avustuksina rahaa, vaan palveluita tai välineitä, joilla esimerkiksi vähävaraisia nuoria autetaan pysymään harrastuksissa kiinni, kertoo säätiön hallituksen varapuheenjohtaja Sakari Huovinen.
”Murun tempaus on hieno esimerkki ja sosiaalinen innovaatio. Toivoisin, että muutkin yritykset keksisivät, mitä nuorten hyväksi voisi tehdä oman toimialansa puitteissa.”

Varauksia ainutlaatuiseen tapahtumaan voi tehdä osoitteessa muru24@murudining.fi

Olympiavuonna valmistunut Vaakuna oli Pohjoismaiden suurin hotelli

Helsingin keskustan hotellit: Solo Sokos Hotel Vaakuna
Helsingin keskustan maamerkki on Olympialaisvuonna vamistunut funkkistyylinen hotelli Vaakuna. Kuva: Lifestyle Media Oy

Historiallinen hotelli Helsingin keskustassa

Original Sokos Hotel Vaakuna omaa värikkään menneisyyden ja se on edelleen funkkistylinen maamerkki Helsingin sydämessä.

ravintola-loiste

SOK on julkaissut historiikin yli 60-vuotiaasta Sokos-Vaakunan talosta. Teos on paitsi juhlakirja, myös ajankuva helsinkiläisestä ja suomalaisesta hotelli- ja ravintolatoiminnasta ja tavaratalokaupasta usean vuosikymmenen ajalta.

Kirjaa varten haastateltiin myös tunnettuja suomalaisia, joilla oli läheinen suhde taloon. ”Kirjaa varten haastattelimme  muun muassa kirjailija Kjell Westöä, professori, arkkitehti Juhani Pallasmaata, suomalaisen muodin suurlähettilästä Lenita Airistoa, veteraanipoliitikko Seppo Kääriäistä ja julkkiskokki Risto Mikkolaa sekä kaupunkitutkija Pasi Mäenpäätä. Lisäksi kävimme läpi suuren määrän lehtiartikkeleita, kirjallisuutta ja arkistomateriaalia. Sokos-Vaakunan talo on koko olemassaolonsa ajan ollut kaupunkielämän keskus ja siksi kirjan toteuttaminen oli samalla aikamatka läpi lähihistorian”, kirjan kirjoittaneet Pälvi ja Kimmo Salo luettelevat.

Helsingin ytimessä sijaitsevan rakennuksen suojissa avattiin kaupungin uusin tavaratalo ja Pohjoismaiden suurin hotelli olympiavuonna 1952. Rakennustyöt aloitettiin vuonna 1939 ja alkuperäisenä tavoitteena oli avata tavaratalo ja hotelli olympiavuonna 1940. Sodat kuitenkin siirsivät sekä olympialaiset että Sokoksen ja Vaakuna-hotellin avautumisen.

SOK-funkkistyylin isän Erkki Huttusen suunnittelema rakennus oli aikansa arkkitehtuurin merkkitapaus. Yksi SOK-funkkiksen tärkeimmistä päämääristä oli kaupankäynnin edistäminen: uudenlaiset, avarat ja valoisat toimipisteet levisivät Huttusen piirustuspöydän kautta ympäri Suomen 30-luvulta lähtien.

Jatkuvasti uudistuva

Valmistumisensa jälkeen Sokos-Vaakunan talo on käynyt läpi useita muutoksia ja laajennuksia. Alun perin talossa olleet erikoisliikkeet ovat kadonneet, toimistotilat vähentyneet ja sekä hotelli että tavaratalo ovat saaneet lisää tilaa. Suurin remontti toteutettiin vuonna 1994, jolloin taloteknisen peruskorjauksen ohella uudistettiin talon tilaratkaisut. Suunnittelusta vastasi arkkitehti, professori Juhani Pallasmaa.

”Arkkitehdin tehtävänä on luoda hyvät toiminnalliset ja psykologiset edellytykset rakennuksessa tapahtuvalle toiminnalle. Suojelukohteen kohdalla onnistuneessa muutoksessa uusi tekee kunniaa vanhalle ja vanha uudelle”, Pallasmaa sanoo kirjassa.

Tänään Sokos-Vaakuna on jälleen muutoksen edessä, kun rakennuksen maanalaisten osien laajennushankkeita suunnitellaan.

Värikkäät vaiheet

Hotelli Vaakuna ravintoloineen ja Sokos-tavaratalo ovat täynnä tarinoita helsinkiläisestä ja suomalaisesta elämänmenosta. Näitä sekä valokuvamateriaalia läpi vuosikymmenten on juhlakirjaan sisällytetty runsas määrä.

Sijainti, arkkitehtuuri ja historia ovat edelleen Sokos-Vaakunan kiistattomia vahvuuksia, mutta kuluneet vuodet eivät ole muuttaneet taloa museoksi. Vaakunan käyttöaste hipoo Suomen huippua ja Sokoksen kävijämäärät ovat ylittäneet ennusteet.

”Kilpailutilanne on varmasti Suomen haastavin. Ehdoton vahvuutemme on nyt kauneuden maailma ja pääkehittämiskohteemme pukeutumisen valikoima. Tavaratalojen pitää kyetä muuttumaan maailman mukana: tehdä ostamisesta helppoa ja miellyttävää sekä tarjota elämyksiä ja inspiraatiota”, tavaratalonjohtaja Tellervo Uotila sanoo.

”Korkeatasoisia hotelleja on keskustassa useita, joten kilpailutilanne vain kiristyy. Mielestämme olemme Helsingin keskustaan optimaalisen kokoinen hotelli. Selvä vahvuus on lisäksi monipuolinen ravintolatarjontamme, joka on myös kaupunkilaisten suosiossa”, hotellinjohtaja Päivi Holmberg sanoo.

Sokos-Vaakuna – Maamerkki Helsingin sydämessä -teos on saatavilla Helsingin Sokoksesta sekä Original Sokos Hotel Vaakunasta.

Ravintola Loiste

Ravintola Loiste on lämminhenkinen seurusteluravintola keskellä Helsinkiä Original Sokos Hotel Vaakunassa. Ravintola Loiste tarjoaa puitteet nauttia lounasta ja illallista, rentoutua hyvien viinien äärellä sekä järjestää onnistuneita kokouksia ja tilaisuuksia tilausravintola Kaarteessa tai kabineteissamme. Meillä järjestät yrityksesi näköiset tilaisuudet aamusta iltaan Helsingin sydämessä kattojen yläpuolella. Tarjoamme 5 – 200 henkilön seurueille mahdollisuuksia tapahtumiin ja tilaisuuksiin, joissa vain taivas on rajana.

Ravintola Loiste, Kaivokatu 3, 00100 Helsinki, puh (09) 4337 6315, ravintolaloiste@sok.fi

Teerenpelissä artesaanioluita ja jätti-toastia rennolla meiningillä

Teerenpelin Luomuolut on varma valinta.
Teerenpelin Luomuolut on varma valinta.teerenpeli-helsinki

Käsityöläisoluita ja pienpanimotuotteitaan myyvä KampinTeerenpeli on erinomainen paikka rentoutua hyvässä seurassa. Nälän yllättäessä illan panimotuotteiden parissa pelastaa Teeren Sulami -jättitoast , johon voi valita itse täytteeen ja levitteen.

Keväällä  hanassa on Kampin omista tankeista tullut eksoottinen, suodattamaton belgityyppinen 7,5% pintahiivaolut, joka on maustettu goji-marjoilla ja raakakaakaolla.

Teeren lavalla vierailee Sami Saaren Soulklubin vieraita kerran kuussa. Maaliskuussa nähtiin  Niko Ahvonen, toukokuussa  29.5. vieraaksi saapuu Lauri Mikkola ja 29.5. esiintyjä on vielä avoin. Kaikkiin Teerenpelin tapahtumiin on vapaa pääsy.

Todellinen erikoisuus Teerenpelissä on olutkoulu, jossa selviää miten kotimainen pienpanimo-olut saa alkunsa. Asiantuntevan ja taatusti viihdyttävän tuokion oluen maailmassa takaa kokenut oluenpanija, olutkouluttaja ja -kirjailija Mikko Salmi.

Leijuva Lahna liittäytyi olutravintoloiden kalaparveen

a51883b3870cb653_800x800ar

Olutravintola Leijuva KampelaLaajasta olutvalikoimasta tunnetut ns. kalaravintolat saivat ravintolaperheeseensä uuden yksilön. Leijuva Lahna edustaa vahvasti taattua Kalaravintoloiden laatua, mutta ravintolan painopiste on muita yksiköitä enemmän belgialaisissa oluissa. Lisäksi täysin uutena aluevaltauksena ravintola tarjoaa hyvän juoman ystäville myös herkullista pientä syötävää.

Delifox Ravintolat Oy on ravintola-alalla toimiva yritys, johon kuuluu 9 ravintolaa pääkaupunkiseudulla. Ravintolaperheeseen kuuluvat Vastarannan Kiiski, Janoinen Lohi, Hilpeä Hauki, Punavuoren Ahven, Kaunis Kampela ja Leijuva Lahna.  Lisäksi Delifox- ravintoloihin kuuluvat ravintola Black Door, Rock Bar The Stage, sekä ravintola Moms.

Belgiaviikot-oluttapahtuma 1.4. – 21.4. Kalaravintoloissa

9a427f17b2195047_400x400arMakumatka Belgiaan? Oui! Kalaviikot tulevat taas. Tänä vuonna teemana on Belgia, tuo olutnautintojen luvattu maa. Tarjolla on oluterikoisuuksia, belgialaista purtavaa, sekä kosolti hilpeää pubitunnelmaa.

Delifox ravintolat Oy järjestää Kalaravintoloissaan Belgiaviikot 1.4. – 21.4. Teemaviikkojen ajan ravintoloissa on tarjolla laaja valikoima Belgiasta varta vasten noudettuja oluterikoisuuksia ja vanhoja klassikoita. Lisäksi ravintoloissa voi myös herkutella belgialaisten ruokien parissa. Tarjolla on mm. Chimay-juustoja, simpukoita ja ranskalaisia, sekä belgialaista suklaata. Herkut vaihtelevat ravintoloittain.

Lauantaina 13.4. klo 14 – 24. teemaviikot huipentuvat jo perinteeksi muodostuneeseen Kalakierrokseen. Tapahtuma on maksuton. Päivän aikana jokaisessa Kalaravintolassa on omat Belgian oluttuliaisensa tarjolla, makumaailmaan sopivien herkullisten purtavien kera. Esimerkiksi Ahvenessa paistetaan aitoja belgialaisia vohveleita.

Kalakierroksen voi kulkea omaan tahtiin. Bussit ajavat non-stoppina Kalaravintolasta toiseen 10 tunnin ajan. Ensimmäinen bussi lähtee Hilpeän Hauen edestä Vaasankadulta klo 14.

 

Kalakierroksen bussireitti:

Hilpeä Hauki, Vaasankatu 7

Janoinen Lohi, Linnankoskenkatu 12

Vastarannan Kiiski, Runeberginkatu 26

Leijuva Lahna, Eerikinkatu 14

Punavuoren Ahven, Punavuorenkatu 12

Kaunis Kampela, Lauttasaarentie 10

Ravintolauutuudet – Kitzens ja Bar 7 Blings tarjoavat yksilöllisiä makuelämyksiä

Kitzens ala carte2

Radisson Blu Plaza -hotelliin on avattu uusi ravintola- ja baarikokonaisuus Kitzens ja Bar 7 Blings täysin uudistetuissa tiloissa.

Koko Plaza-hotelli uudistuu toimintamallin ja tilojen puolesta ja myös ravintolapalvelut ovat osa uutta Made by You -toimintamallia. Asiakas saa laajat mahdollisuudet räätälöidä hotelli- tai ravintolavierailuaan. Ravintola Kitzens tarjoaa ruokia viidestä keittiöteemasta asiakkaan toiveiden mukaan – ensimmäisenä Suomessa tablet-tietokoneen avustuksella.

Kitzens ja Bar 7 Blings ovat asiakasta varten suunniteltu kokonaisuus, jossa ylellinen nykymuotoilu yhdistyy rakennuksen historiallisiin, Museoviraston suojelemiin 1920-luvun puitteisiin.

”Kitzens on ravintola, jossa asiakas osallistuu aktiivisesti oman elämyksensä suunnitteluun. Asiakas valitsee haluamansa tunnelman ja tunnetilansa mukaisen menun. Henkilökunnan rooli on olla enemmänkin palvelukonsultti ja osata vaistota asiakkaan tarpeet. Haluamme, että Kitzens ja koko Plaza ovat Made by You, sellainen hotelli- ja ravintolaelämys kuin asiakkaamme haluavat”, kertoo Food and Beverage Manager Ari Eilola.

Kitzensin ruokalistan laajuus ratkaisee viimein väittelyt siitä, millaiseen ravintolaan tänään mentäisiin. Seurueesta yksi voi matkata italialaiseen pizzeriaan ja toinen valita skandinaavisia perinneruokia kuten Wallenbergin pihvin. Tätä ruokalistaa ei voi koskaan syödä loppuun. Sijainti Rautatientorilla on helppo niin ensi kertaa Helsingissä vierailevalle kuin kaupunkilaisillekin.

Avuliaan henkilökunnan lisäksi erittäin laajan ruoka- ja juomalistan kesyttämisessä auttaa tablet-tietokoneen virtuaalimenu ja viihtyvyyttä lisää tabletin viihde- ja uutistarjonta. Asiakas voi suunnitella tablet-tietokoneen avulla itselleen juuri sellaisen menun kuin haluaa keittiöperinnerajoista välittämättä tai tutustua valmiisiin ehdotuksiin. Menuja löytyy moniin toiveisiin ja tunnetiloihin ja suosikki löytyy virtuaalimenun hakutoiminnallisuuksilla.

Dekadentin Bar 7 Blingsin nimeen seitsemän on tullut baarin osoitteesta Vilhonkatu 7. Se tarjoaa suojaisan keskustelupaikan sitä haluaville tai kokoillan viihtymispaikan yöelämän ihmelapsille. Bar 7 Blingsin omalta drinkkilistalta löytyvät seitsemän kuolemansyntiä ja niiden vastapainoksi seitsemän hyvettä. Osaavat baarimestarit auttavat valitsemaan myös muut rentouttavat, inspiroivat, huvittavat ja virvoittavat juomat. Bar 7 Blings palvelee hämärästä aamunkoittoon ja pitkästä aikaa myös sunnuntai-illan juhlakansalla on ydinkeskustassa laadukas kohtauspaikka, joka on auki aamuneljään.

Kitzensin keittiöpäällikkö on Riku Peltola, joka on toiminut jo uudistusta edeltäneen Radisson Blu Plazan ravintola Pääkonttorin keittiöpäällikkönä. Bar 7 Blingsin drinkit on suunnitellut baarin toimintaa vetävä Jacek Piasecki, jonka kädenjälkeä ovat Helsingin ja koko Suomen drinkkibaarikentän virstanpylväät Finlandia Bar sekä Sling Inn.

Radisson Blu Plaza Hotel uudistui täysin vuoden 2012 aikana. Hotellin kaikki tilat saavat uuden, ajattoman muotoilun. Kitzens ja 7 Blings toimivat Plaza-hotellirakennuksen historiallisessa, suojellussa osassa. Erityisesti valaistukseen on tilassa kiinnitetty paljon huomiota. Ravintola Kitzensin valaistuksen on suunnitellut ruotsalainen Ljusarkitektur, jolle Plaza on ensimmäinen kohde Suomessa. Sisustuksella ja valaistusratkaisuilla on luotu yhteen tilaan monta erilaista tunnelmaa – romanttisen intiimeistä treffeistä parinkymmenen hengen raisuihin kekkereihin pitkässä pöydässä.